![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
CDRW LG 24x i32x
Zamierzam w najbliższym czasie kupić nagrywarkę, myślę o w/w modelach LG, jednak zauwarzyłem w waszym opisie, że one nie obsługują DMA a tylko PIO 4. Wydaje mi się to dziwne, bo gdzieś wcześniej czytałem, że są DMA, a poza tym wiele wolniejszych modeli jest DMA. Jak to jest z tymi nagrywarkami ? Jaki to ma wpływ na ich działanie i czemu LG robi coś takiego ?
|
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
NVISION
Data rejestracji: 20.01.2002
![]() |
Ja mam LG (CED-8042B) i DMA nie działa na płytach z chipsetem VIA.
Na intelu czy na SiS jest spox czyli DMA działa. Na chipsetach VIA objawiało to się tym że nagrywarka przerywała nagrywanie gdzieś w połowie. Pzdr, Kermit |
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
|
Ja mam właśnie via, kt266a, więc mam kolejny problem. Może ktoś wyjaśni te nieścisłości związane z nagrywarkami LG,,,
|
![]() |
#4 |
Gość
|
to tylko 8042 nie dziala zvia bo reszta angrywarek dziala wiec w czym problem?
|
![]() |
#5 |
Gość
|
To czemu w opisie nagrywarek cdrinfo jest napisane, że one działają w pio-4, a nie dma?
|
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 11.11.2001
![]() |
Ja mam LG 8160b i w biosie PIO-4 (plyta SIS735) podobnie jak cdrom LG 52x , a w systemach aktywne DMA , i dziala bez problemow.Choc wydaje mi sie ,ze powinie przynajmniej CD-romm dzialac na UDMA-2.....
U kumpla na ecs kt133a , bylo widziane udma cdromu..., ale jak podmienil bios na nowszy to dostal PIO4 ![]() pozdr |
![]() |
![]() |
#7 |
Gość
|
A co powiecie o nagrywarkach innych firm, czy z nimi też są takie problemy, czy tylko LG? I jaki to ma wpływ na działanie tych napędów (szybkość, obciążenie proca)?
|
![]() |
#8 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 31.05.2001
![]() |
Jak masz w systemie włączone DMA-MW to praca napędu w PIO-4 jest całkowicie zadowalająca (odpowiednio małe obciążenie procesora).
Większość ludzi z tego forum utożsamia (nie wiem czemu) tryb UDMA z włączonym DMA (że niby jak PIO to już nie DMA i kupa). To są 2 różne rzeczy. Moje napędy CD/CDRW pracują na PIO + DMA-MW i nie skarżę się - bardzo ładnie chodzą. Nie mam problemów z kopiowaniem w locie (a nie mam BurnProofa) pomimo tego że CD i CDRW mam na jednej taśmie. Podsumowując - nie ma się czym martwić. Pozdro.6 |
![]() |
![]() |
#9 |
Gość
|
Dzięki za wyjaśnienie, do tej pory też byłem w błędzie. Skoro nie ma to dużego wpływu na działanie nagrywarki to nie będę się tym przejmował.
|
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.06.2002
![]() |
c0rdat ma 100% racje, jak sie niewiaczy DMA w windowsie to nieda sie uzyskac predkosci odczytu wiekszej niz 2,5~MB/s poza znaczniejszym obciarzeniem procka...
|
![]() |
![]() |
|
|