![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.11.2003
![]() |
![]()
Witam!
Ostatnio zaobserwowałem taki problem: Podczas nagrywania (Nero 5.5.10.56 Enterprise Edition) płyt CD-R, Nero pokazuje, że bufor fizyczny nagrywarki (2MB bodajże) zaczyna się opróżniać, natomiast ultrabufor (ten wirtualny, który używa RAM'u komputera) pozostaje na poziomie 100%. Często dochodzi wtedy do wstrzymania nagrywania albo w ogóle zatrzymania całego procesu i nagrywanie kończy się niepowodzeniem. Nagrywarka to Matshushita (Panasonic) CDRW/DVD UJDA740 24x/12x/24x. Problemy występują gdy nagrywam z prędkością 16x, ale czasem też przy prędkości 8x. Kiedyś tak nie było. Jeżeli już, to najpierw zaczynał się opróżniać ultrabufor, a dopiero gdy ten był pusty, zaczynał się opróżniać bufor fizyczny nagrywarki. Próbowałem różnych ustawień rozmiaru ultrabufora - bez zmian. Nie mam pojęcia jaki to miałoby związek, ale problem pojawił się bezpośrednio po tym, jak w notebook'u wymieniłem procesor z Celerona 2GHz na P4 2,6GHz 400FSB. System operacyjny: Win XP Home Edition, 640MB RAM. Dziękuję z pomoc. Pozdrawiam, Piotrek |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.11.2003
![]() |
Mam McAfee.
Dodam jeszcze, że podczas nagrywania, Task Manager w XP pokazuje CPU Usage na poziomie 50%, natomiast na liście Procesów nie ma żadnego procesu, który by w takim stopniu wykorzystywał procesor - proces o nazwie System Idle Processes (czyli wolne zasoby procesora) pokazuje w tym czasie około 95-98%. Cosik się tu nie kalkuluje, bo przecież suma tych dwóch powinna być równa 100%. :-/ |
![]() |
![]() |
|
|