![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
4x tak 8x nie
Mam problem z nagrywarką od pewnego czasu przy próbie nagrania płyty CD-R z prędkością 8x po kilku sekundach zapisu dostaje komunikat obłędzie i zapis zostaje przerwany natomiast, gdy te same dane nagrywam z prędkością 4x wszystko jest OK. Nagrywarka ma 18 miesięcy była kilkakrotnie czyszczona. W czasie odczytu słyszalny jest pisk z napędy.
Model:LG 8080B (8/4/32) Za wszystkie rady z góry dziękuje.
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
1. Włącz DMA dla HDD i CD
2. Zainstaluj sterowniki "4 in 1" dla chipsetów VIA; Intel ATA Storage Driver dla Intela. Jak masz płytę gł. z innym chipem, to zainstaluj odpowiednie sterowniki do niej. 3. Powyłączaj też wszystkie zbędne programy działające w tle, które zajmują RAM i obciążają dysk. 4. Zwiększ rozmiar bufora RAM (Nero i CloneCD) do maksimum. 5. Używaj wyszukiwarki, psia jego mać!:o :-D
Jeżeli mój post Ci pomógł - nie zapomnij o reputacji, przynajmniej będę wiedział, że ktoś czyta moje wypociny i nie produkuję się tu na próżno. Ostatnio zmieniany przez ZiP : 11.08.2002 o godz. 21:39 |
![]() |
![]() |
#3 | |
Gość
|
Cytat:
![]() |
|
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 10.05.2002
![]() |
Problemy
Typowe objawy. SPRZĘT DO WYMIANY!!!
![]() Polecam TEAC lub YAMAHA (pożyje nie 1-1,5 roku a ze 3-4latka) |
![]() |
![]() |
#6 | |
Prawdziwy Shider ;)
Data rejestracji: 06.06.2002
![]() |
Re: 4x tak 8x nie
Cytat:
u mnie to samo stalo sie z podkreconym do 8080B napedem 8083B ale u mnie chcialo wypalac z predkoscia 2 razy ![]() sprawdz naklejke na nagrywarce moze twoj cd-rw jest podkrecony i wcale o tym nie wiesz
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.09.2002
![]() |
Miałem ten sam problem.....
Jak miałem nagrywarke Mustek(Philips)4x4x32 zaczynała nagrywać x4 a potem schodzila do 2,myślałem ze mnie h..... strzeli.Prubowałem wszystkiego nic nie pomagało a co ciekawe u mnie na płytkach Verbatim nagrywało x4.....zaniosłem to badziewie na serwis gdzie stwierdzili że naprawa bedzie droższa niż nagrywarka(nie bardzo chcieli powiedzieć co się w niej zepsuło),w efekcie czego sprzedałem ją....test nagrania wykonałem oczywiscie na płytce Verbatim
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
thx
WSZYSTKIM ZA RADY
![]() ![]() ![]()
|
|