![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.11.2005
![]() |
...ciągła praca hdd podczas nagrywania?
...czesć! mam pytanko:czy podczas pracy nagrywarki dvd(mam nec-a 3551a) spotkał się kto z ciągłą pracą dysku? to dosć dziwne,że kiedy np. otwieram kieszeń nagrywarki zapala się czerwona dioda na przed. panelu komp. albo kiedy cos nagrywam, taki objaw występuje także, czyli ciągle pali się czerwona dioda, dodam,że nagrania dokonywane są prawidłowo.Czyzby nagywarka potrzebował do pracy pełną moc dysku? jako wskazówkę podam,że uzywam NERO, partycja sys. ma ok 8 GB, ram 768, pamięć wirtualna (na os. partycji) stała ok. 400 MB. Liczę na jakąs wskazówkę, czy to normalny objaw, czy co jest nie tak.
pozdrawiam! |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Partycja systemowa powinna byc wieksza jakies 15 gb i plik wymiany na tej samej partycji co system chyba ze masz dwa dyski fizyczne to mozesz na drugim zrobic ten plik wymiany wtedy dysk pierwszy nie meczy sie, no i standardowa wlaczone DMA, zainstalowane ASPI, ustaw sobie plik wymiany na 1000-1500 i potestuj nie zawsze wiecej znaczy lepiej, aobjawem tego jest to ze glowica szaleje i skacze z partycji na partycje
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
...sprawdzone ASPI,DMA także, powiększony i zmiana lokalizacji pliku wymiany, efekt taki sam.Dioda HDD zapal się dokładnie w tych samych momentach co dioda w nagrywarce np. przy wysuwaniu szuflady,albo pali się cały czas np. podczas wypalania (nero pokazuje cały czas prawie pełen bufor) ale wypalanie przebiega dobrze z pozytywnym zakończeniem.Nadal mnie to martwi, bo to dość dziwny objaw.
|
![]() |
![]() |
#4 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Cytat:
![]() gdy w 3540A robię to samo też się pali ![]() dioda sygnalizuje działanie czegoś na IDE też czasami popadam w panikę ale to normalne ![]() Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 30.01.2006 o godz. 18:50 |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Technik Informatyk
![]() |
Troche to dziwne czy dobrze rozumiem ze gdy nagrywarka cos wypala dioda HDD swieci sie jednoczesnie z nagrywarka ?
|
![]() |
![]() |
#6 | |
laser nieskalibrowany
Data rejestracji: 31.08.2004
![]() |
Cytat:
A wielkość tego pliku to już najmniejsze znaczenie ma. Może go nawet wcale nie być. Nie po kupuję/dokładam RAM by mi system z pliku wymiany korzystał tylko z tego RAMu na którego kasę wyłozyłem. Przy np 1024 RAMu brak pliu wymiany nieczemu nie szkodzi. Ooczywiście to, że są programy które tego pliku wymiany potrzebują jak Kania dżdżu np. Photoshop i wtedy staje się on niezbędnym..balastem . BTW piter1114 jak masz połączone dyski i napędy , bowiem to wydaje się byc kluczem do odkrycia , dlaczego odwołania do dysku w trakcie wypalania , wysuwania szyflady następują . Jeśli są na jednej taśmie , zobacz jak będzie oddzielnie, . Sprawdź dysk i napęd pod względem wydajności jakimś programem testującym i jeśli wszystko będzie ok. po prostu nie...przejmuj się tym |
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Technik Informatyk
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#8 |
laser nieskalibrowany
Data rejestracji: 31.08.2004
![]() |
Bródka jeszcze raz zapytam po co kazdy chce mieć jak najwięcej RAMu?
Po to by system z niego korzystał , a nie z pliku wymiany. Ja nie uzywam pliku wymiany mam 0 nul . 1024MB RAM mi starczy do wszystkiego co robię. Jeszcze mi się płytka żadna źle nie wypaliła, ani komputer nie zawiesił z powodu tego że nie mam pliku wymiany - sorry ale wyznajesz IMHO jakieś mity , które żadnego potwierdzenia w praktyce nie mają Ostatnio zmieniany przez Don Laser : 30.01.2006 o godz. 19:22 |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
...dzięki wszystkim za odp.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
Data rejestracji: 02.01.2006
![]() |
a wpadl ktos na tak glupi pomysl ze ilosc pamieci w nagrywarce to zazwyczaj az 2 mb? a nagrywarki troche szybciej wypalaja niz te 2mb/s? skads te dane trzeba dostarczyc do tego bufora nie? mysle ze z dysku twardego (bo tam te dane sie zazwyczaj znajduja). a skoro pobiera dane z dysku to sie i dyoda swieci nie?
edit: jak se zmienisz na lg to bedziesz mial dokladnie tak samo. wiem bo mam lg i mam identyczne objawy. ale jak dla mnie nie sa one niepokojace bo wiem skad sie biora ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
...no tak ,ale dlaczego w takim razie nagrywarka cd-rw (LG)wypala bez takich objawów? przeciez także przerzuca sporo danych.Czy można tłumaczyc to poprostu inną technologią nagrywarki NEC? a objaw świecenia się diody dokładnie tak samo długo jak pali się dioda nagrywarki np.podczas wysuwania szuflady? dziwne co?
Ostatnio zmieniany przez piter1114 : 30.01.2006 o godz. 19:37 |
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
Data rejestracji: 02.01.2006
![]() |
a nie dlatego ze cd-rw sie nagrywa z predkosciami dochodzacymi do 12x ?? 12x = 150kb*12=1800 (czyli w buforze masz miejsce na ponad sekunde nagrywania), a jak sie nagrywa plytki cd-r to sie tnie kolo 32-40 a to jest 4800-6000 (czyli w buforze masz dane na okolo 0,4 - 0,33 sekundy)? wiecie pewny nie jestem ale sie moge myslic
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
...aż tak nie zagłębiałem się w to,ale wierzę,że tak jest.
|
![]() |
![]() |
|
|