Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.01.2006, 12:58   #1
piter1114
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.11.2005
piter1114 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
...ciągła praca hdd podczas nagrywania?

...czesć! mam pytanko:czy podczas pracy nagrywarki dvd(mam nec-a 3551a) spotkał się kto z ciągłą pracą dysku? to dosć dziwne,że kiedy np. otwieram kieszeń nagrywarki zapala się czerwona dioda na przed. panelu komp. albo kiedy cos nagrywam, taki objaw występuje także, czyli ciągle pali się czerwona dioda, dodam,że nagrania dokonywane są prawidłowo.Czyzby nagywarka potrzebował do pracy pełną moc dysku? jako wskazówkę podam,że uzywam NERO, partycja sys. ma ok 8 GB, ram 768, pamięć wirtualna (na os. partycji) stała ok. 400 MB. Liczę na jakąs wskazówkę, czy to normalny objaw, czy co jest nie tak.

pozdrawiam!
piter1114 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.01.2006, 14:58   #2
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Partycja systemowa powinna byc wieksza jakies 15 gb i plik wymiany na tej samej partycji co system chyba ze masz dwa dyski fizyczne to mozesz na drugim zrobic ten plik wymiany wtedy dysk pierwszy nie meczy sie, no i standardowa wlaczone DMA, zainstalowane ASPI, ustaw sobie plik wymiany na 1000-1500 i potestuj nie zawsze wiecej znaczy lepiej, aobjawem tego jest to ze glowica szaleje i skacze z partycji na partycje
Bródka jest offline  
Stary 30.01.2006, 18:38   #3
piter1114
Nowy na forum

...sprawdzone ASPI,DMA także, powiększony i zmiana lokalizacji pliku wymiany, efekt taki sam.Dioda HDD zapal się dokładnie w tych samych momentach co dioda w nagrywarce np. przy wysuwaniu szuflady,albo pali się cały czas np. podczas wypalania (nero pokazuje cały czas prawie pełen bufor) ale wypalanie przebiega dobrze z pozytywnym zakończeniem.Nadal mnie to martwi, bo to dość dziwny objaw.
piter1114 jest offline  
Stary 30.01.2006, 18:44   #4
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cool

Cytat:
Napisany przez piter1114
...czesć! mam pytanko:czy podczas pracy nagrywarki dvd(mam nec-a 3551a) spotkał się kto z ciągłą pracą dysku? to dosć dziwne,że kiedy np. otwieram kieszeń nagrywarki zapala się czerwona dioda na przed. panelu komp. albo kiedy cos nagrywam, taki objaw występuje także, czyli ciągle pali się czerwona dioda, dodam,że nagrania dokonywane są prawidłowo.Czyzby nagywarka potrzebował do pracy pełną moc dysku? jako wskazówkę podam,że uzywam NERO, partycja sys. ma ok 8 GB, ram 768, pamięć wirtualna (na os. partycji) stała ok. 400 MB. Liczę na jakąs wskazówkę, czy to normalny objaw, czy co jest nie tak.

pozdrawiam!
to nie dysk pracuje tylko pali się dioda....

gdy w 3540A robię to samo też się pali

dioda sygnalizuje działanie czegoś na IDE

też czasami popadam w panikę ale to normalne

Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 30.01.2006 o godz. 18:50
ed hunter jest offline  
Stary 30.01.2006, 18:54   #5
Bródka
Technik Informatyk

Troche to dziwne czy dobrze rozumiem ze gdy nagrywarka cos wypala dioda HDD swieci sie jednoczesnie z nagrywarka ?
Bródka jest offline  
Stary 30.01.2006, 18:57   #6
Don Laser
laser nieskalibrowany

Data rejestracji: 31.08.2004
Don Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Bródka
Partycja systemowa powinna byc wieksza jakies 15 gb i plik wymiany na tej samej partycji co system chyba ze masz dwa dyski fizyczne to mozesz na drugim zrobic ten plik wymiany wtedy dysk pierwszy nie meczy sie,
Wielkość partycji systemowej i to gdzie jest plik wymiany nie ma żadnego znaczenia przy dzisiejszych szybkich dyskach , tylko w testach są różnice , nie do zauważenia w codziennej pracy.
A wielkość tego pliku to już najmniejsze znaczenie ma.
Może go nawet wcale nie być. Nie po kupuję/dokładam RAM by mi system z pliku wymiany korzystał tylko z tego RAMu na którego kasę wyłozyłem.
Przy np 1024 RAMu brak pliu wymiany nieczemu nie szkodzi.
Ooczywiście to, że są programy które tego pliku wymiany potrzebują jak Kania dżdżu np. Photoshop i wtedy staje się on niezbędnym..balastem .
BTW piter1114 jak masz połączone dyski i napędy , bowiem to wydaje się byc kluczem do odkrycia , dlaczego odwołania do dysku w trakcie wypalania , wysuwania szyflady następują . Jeśli są na jednej taśmie , zobacz jak będzie oddzielnie, .
Sprawdź dysk i napęd pod względem wydajności jakimś programem testującym i jeśli wszystko będzie ok. po prostu nie...przejmuj się tym
Don Laser jest offline  
Stary 30.01.2006, 19:05   #7
Bródka
Technik Informatyk

Cytat:
Napisany przez Don Laser
Wielkość partycji systemowej i to gdzie jest plik wymiany nie ma żadnego znaczenia przy dzisiejszych szybkich dyskach , tylko w testach są różnice , nie do zauważenia w codziennej pracy.
A wielkość tego pliku to już najmniejsze znaczenie ma.
Może go nawet wcale nie być
Wedlug mnie ma pomysl jak bys mial na koncu dysku plik wymiany, a na poczatku system glowica by szalala, osobiscie mam w miare szybki dysk 7200 133ata i gdy tak zrobie to dysk szaleje, a plik wymiany musi byc aby zachowac stabilnosc systemu przeciesz dane przesylane miedzy dyskiem a ramem uzywaja wlasnie tego pliku wymiany, a wielkosc ma znaczenie np gdy zaczniesz nagrywac plyte dvd, a plik wymiany bedziesz mial np 300mb to ci system moze sie zawiesci albo plyta sie zle nagra
Bródka jest offline  
Stary 30.01.2006, 19:19   #8
Don Laser
laser nieskalibrowany

Data rejestracji: 31.08.2004
Don Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Bródka jeszcze raz zapytam po co kazdy chce mieć jak najwięcej RAMu?
Po to by system z niego korzystał , a nie z pliku wymiany.
Ja nie uzywam pliku wymiany mam 0 nul . 1024MB RAM mi starczy do wszystkiego co robię.
Jeszcze mi się płytka żadna źle nie wypaliła, ani komputer nie zawiesił z powodu tego że nie mam pliku wymiany - sorry ale wyznajesz IMHO jakieś mity , które żadnego potwierdzenia w praktyce nie mają

Ostatnio zmieniany przez Don Laser : 30.01.2006 o godz. 19:22
Don Laser jest offline  
Stary 30.01.2006, 19:26   #9
piter1114
Nowy na forum

...dzięki wszystkim za odp. ed hunter troche mnie uspokoił że nie tylko mnie spotkał taki dziwny przypadek.A co do moich dalszych spostrzeżeń to okazuje się,że plik wymiany nie ma chyba większego znaczenia gdzie jest i ile go jest, przy tym co ja robię na komp. sprawdziłem i mam go 400 MB na osobnej partycji przy 768 ram.Próbowałem go powiększyć do 1500 MB oraz przenieść na partycję sys. i efekt jest taki sam, a co do tej palącej się diody HDD to mozliwe,że, oznacza także działanie na złączu, a nie tylko samą pracę HDD, to by tłumaczyło swobodną pracę na komp. podczas wypalania płyty i ciągle palącej się diody HDD.Ale i tak mam mieszane uczucia co do tych objawów i zaczynam zastanawiac się nad zamianą jej na jakąś LG.Aha nagrywarka jest na osobnym IDE.
piter1114 jest offline  
Stary 30.01.2006, 19:28   #10
ziomal16
Bywalec

Data rejestracji: 02.01.2006
ziomal16 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a wpadl ktos na tak glupi pomysl ze ilosc pamieci w nagrywarce to zazwyczaj az 2 mb? a nagrywarki troche szybciej wypalaja niz te 2mb/s? skads te dane trzeba dostarczyc do tego bufora nie? mysle ze z dysku twardego (bo tam te dane sie zazwyczaj znajduja). a skoro pobiera dane z dysku to sie i dyoda swieci nie?

edit: jak se zmienisz na lg to bedziesz mial dokladnie tak samo. wiem bo mam lg i mam identyczne objawy. ale jak dla mnie nie sa one niepokojace bo wiem skad sie biora
ziomal16 jest offline  
Stary 30.01.2006, 19:30   #11
piter1114
Nowy na forum

...no tak ,ale dlaczego w takim razie nagrywarka cd-rw (LG)wypala bez takich objawów? przeciez także przerzuca sporo danych.Czy można tłumaczyc to poprostu inną technologią nagrywarki NEC? a objaw świecenia się diody dokładnie tak samo długo jak pali się dioda nagrywarki np.podczas wysuwania szuflady? dziwne co?

Ostatnio zmieniany przez piter1114 : 30.01.2006 o godz. 19:37
piter1114 jest offline  
Stary 30.01.2006, 19:38   #12
ziomal16
Bywalec

Data rejestracji: 02.01.2006
ziomal16 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a nie dlatego ze cd-rw sie nagrywa z predkosciami dochodzacymi do 12x ?? 12x = 150kb*12=1800 (czyli w buforze masz miejsce na ponad sekunde nagrywania), a jak sie nagrywa plytki cd-r to sie tnie kolo 32-40 a to jest 4800-6000 (czyli w buforze masz dane na okolo 0,4 - 0,33 sekundy)? wiecie pewny nie jestem ale sie moge myslic
ziomal16 jest offline  
Stary 30.01.2006, 19:54   #13
piter1114
Nowy na forum

...aż tak nie zagłębiałem się w to,ale wierzę,że tak jest.
piter1114 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: