Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.12.2002, 23:20   #1
Des666
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.12.2002
Des666 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jaka nagrywarka/kombajn?

Witam,

W zwiazku z tym ze po prawie 2 latach pracy padl mi PLEXTOR 12x/10x/24x zastanawiam sie nad zakupem kolejnej nagrywarki.

Czy warto inwestowac nadal w PLEXTORA? A moze LiteON'a, ktory ponoc jest bardzo dobry a cene ma nie da sie ukryc takze bardzo atrakcyjna?

Przy okazji jeszcze kwestia kombajnow DVD/CD-R/W - czy warto cos takiego kupic? Bo niestety stary DVD tez juz niedomaga i chyba czas na cos nowego. Pytanie tylko czy lepiej osobno nagrywarke i DVD czy w pakiecie? Wbrew pozorom te pakiety sa DROZSZE, no ale oszczedza sie miejsca w komputerze.

Z gory dziekuje za sugestie i opinie.
Des666 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.12.2002, 23:24   #2
tomgoo
&lt;&lt;&lt;Watcher&gt;&gt;&gt;

Data rejestracji: 28.06.2002
tomgoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nie jestem zwolennikiem combosów!
Radze ci dobrze nie bierz tego dziadostwa!
Ja bym brał na twoim miejscu Liteona! a dvd to jakiegos Asusa lub Pionnera!
tomgoo jest offline  
Stary 28.12.2002, 00:16   #3
fido2001
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 24.04.2002
fido2001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jakie DVD - odpowiedz prosta : TOSHIBA SD-M1612 lub SD-M1712 - obojetnie co wybierzesz bedzie super!

Na pytanie czy inwestowac w PLEXTORA, odpowim Ci tak : Pewnie ze warto, sam mam model PX-W4824TA, choc nie ukrywam ze juz niedlugo wymienie go na 40-dziestke SCSI. Nie wiem jak bardzo przywiaazujesz uwage do nagrywanych plyt, nie wiem co na nich chcesz nagrywac.. Jesli masz "przecietne" wymagania to LiteON jest OK' To pewnego rodzaju fenomen w statystykach ilosci do ceny. Przegrasz na nim prawie kazdy zabezpieczzony tytul, jest bardzo universalny, choc lubi grymasic na niektorych plytkach gorszej jakosci... Obie firmy ( Plex i Litek ) maja swoich zwolennikow, kazdy ma po czesci racje no i kazdy lubi bronic swojego wyboru, musisz zdecydowac sam.

Mysle ze jeszcze kilka osob rownie wypowie sie na ten temat. Jesli jednak bedziesz chcial sobie wyrobic zdanie na podstawie servisow to polecam rodzimy www.cdrinfo.pl jak i rowniez www.cdrinfo.com...

Pozdrawiam Rafal.
Stary 28.12.2002, 00:36   #4
Des666
Nowy na forum

Co do PLEXTORA - nie mialbym wiekszych watpliwosci gdyby nie to ze to wlasnie PLEXTOR mi pada (wlozenie plyty owocuje 'zgrzytami' i nie chce ich czytac. Nawet CZYSTYCH plyt. Kumpel mowil ze to cos z ukladem optycznym i niedlugo juz nic nie bedzie czytal).

Zastanawiam sie jednak nad zakupem LiteONa + DVD jakiegos (Asus, Teac?) z tego powodu ze za pol roku pewnie nagrywarki CDR/DVD-RAM beda juz o wiele bardziej powszechne i wtedy sie zainwestuje w cos porzadnego. Do tego czasu powinny tez byc stosowne standardy zapisu DVD

Pytanie jeszcze takie - czy nie ma problemu z osiagnieciem takiej predkosci zapisu (52x) na LiteONach? Standardowo kupuje plytki Verbatim na walku, wiec to chyba calkiem niezle plyty
Des666 jest offline  
Stary 28.12.2002, 00:43   #5
fido2001
Wyjadacz ;)

Tego nie wiem, ale po co Ci nagrywanie z taka predkoscia ? Nagrywajac np. 40x masz duuuuuzo wieksza pewnosc zapidu, a bedziesz mial wolniej zaledwie 0 kilka sekund... Po za tym z zalozenia ze nageywasz z HDD, bo ( ! ) jezeli masz zamiar z Cd - on the fly - to zaden obecny naped Ci nie wytrzyma, i BurnProof bedzie sie wlaczal co kilka sekund, a to zaowocuje ze plytka bedzie sie nagrywac wolniej niz np. 24x...
Stary 28.12.2002, 00:48   #6
Des666
Nowy na forum

Czyli jednym slowem lepiej kupic np. LiteONa 40x bo i tak nie wykorzysta sie tej predkosci? Mi to az tak nie jest potrzebne zeby plytka byla o kilkanascie sekund szybciej. To bezsens. Moze sie nagrywac nawet 5 minut, byleby sie DOBRZE nagrala.

Przy okazji takie pytanko - zauwazylem ze LiteONy nie maja BurnProofa jak np. Teaci i Plextory, ale cos 'pseudo'. Pytanie czy jest to tak samo dobre, czy to jakas atrapa?
Des666 jest offline  
Stary 28.12.2002, 01:11   #7
fido2001
Wyjadacz ;)

Kilka razy mialem rozne modele LiteONa w domu na pare dni do malych zadan i spokojnie moge Ci powiedziec ze ten wynalazek, tzn. odpowiednik BurnProofa dziala rownie dobrze jak pierwowzor. Mysle ze tu akurat mozna powiedziec albo czarne albo biale. Dziala lub tez nie, w wypadku Litkow wszystko jest ok. Dawniej byly problemy z programami ktore obslugiwaly BP, natomiast innych klonow nie bardzo; ale byla to naszczescie kwestia obslugi a raczej jej braku dla nowych klonow BP. Teraz juz nie ma zadnych problemow. Wracajac do DVD to zdecydowanie polecam jak juz pisalem TOSHIBE, natomiast jezeli chcesz przyoszczedzic kasy, to LiteOn bedzie dla Ciebie OK. I tak jak mowisz, wcale nie musi to byc 52x, ja ostatnio mialem 48/12/48 ( W ), a moj kolega uzywa od pol roku 40/12/48 ( W ) i tez go sobie chwali. LiteONa uzywalem 2 miesiace i w pewnych sytuacjach jest niezastapiony.
Stary 28.12.2002, 01:21   #8
Des666
Nowy na forum

A co jest takiego "SPECJALNEGO" w tej TOSHIBIE? Mi przede wszystkim zalezy zeby czytnik byl SZYBKI (aktualny prawie 3 letni DVD to ledwo zipie przy kopiowaniu plikow z CD a ogladanie filmow DVD na nim tez nie jest idealne
I druga sprawa - musi byc CICHY i radzic sobie z roznymi plytkami. Aktualny naped jak wloze czasem plytke to wydaje z siebie takie dzwieki ze az strach - wszystko wpada w rezonans...
Des666 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: