Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.04.2002, 01:24   #1
Virgo
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.04.2002
Virgo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Szkoła poprawnego palenia w Nero

Witam Wszystkich

Po sugestii PEDROSA i dłuższym zastanowieniu, zainstalowałam Nero 5.5.8.0 J J i...... muszę się wszystkiego nauczyć (każdy kiedyś tak zaczynał) na początek przeglądałam strony CDRinfo, poświęconej Nero, po czym zaczełam nagrywać i zepsułam trzy płytki (nie tak całkiem tylko po nagraniu sprawdziłam programem XLpl, i okazało się że są błedy odczytu na końcu obu płytek) i nasuwa się pytanie:
1. Dlaczego występują błędy odczytu po nagraniu płytek (z danymi) w Nero
2. W opcjach (Preferencjach) w zakładce, ścieżka dla pamięci tymczasowej jest domyślnie ustawiony folder w WINDOWS \ TEMP w którym jest folder - Nero50, pytanie brzmi, czy mogę zmienić folder tymczasowy dla Nero i ustanowić go na innym dysku na przykład Temp2
3. Czy ten folder (Nero50) który znajduje się aktualnie w Tempie w Windows jest do czegoś potrzebny programowi (przy ewentualnej zmianie na Temp2 na inny dysk) czy trzeba go tam przenieść
4. Wreszcie ostatnie pytanko, co znaczy w zakładce ***8211; metoda zapisu płyty, termin Disc At-Once/96, mam nagrywarkę LG x16, odpowiedzi na te pytania szukałam w wcześniejszych postach i na stronie CDRInfo i nie ma
5. Jak powinno być ustawione w opcjach czy na ISO960 czy na Joliet, bo w Easy CD wyłącznie nagrywałam na Joliet i wszystko było OK

Może nie jednym wyda się to lakoniczne proste, ale niestety podejrzewam że każdy kiedyś tak zaczynał L L do tej pory nagrywałam w Easy CD Creator4.5 to było proste ***8211; a teraz

Proszę o pomoc i pozdrawiam Virgo (Gosia)
Virgo jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.04.2002, 08:05   #2
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
nim Majonez wysle cie do czytania - to pare uwag ogolnych dotyczacych wszystkich programow( ja sam nie uzywam nero )
-folder tymczasowy mozesz umiescic w dowolnym miejscu i na dowolnym dysku. Jesli masz taka mozliwosc, albo przy najblizszej okazji warto jest zrobic sobie osobna partycje dla folderu tymczasowego nagrywarki.Pozniej nie ma problemu z szybkim defragiem takiej czesci
-Disk at once( DAO) i drugi mod ( TAO).Do audio powinno byc tylko DAO, przy TAO moga wystapic trzaski ( ale regula to nie jest i Cana potwierdzi). Tryb TAO jest domyslny dla try7bu multisesyjnego ale do danych tez moze byc.
bgn jest offline  
Stary 17.04.2002, 08:25   #3
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... przy nagrywaniu danych miej zaznaczone ISO i Joliet jednocześnie (będziesz miała długie nazwy plików i polskie "ogonki").
pzdr
Stary 17.04.2002, 11:01   #4
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bgn (17-04-2002 08:05):
nim Majonez wysle cie do czytania
eee "no nie robcie z nas pederastow"

co ja taki straszny czy wszystkich odsylam do czytania

ostatnio chyba zmieklem i nawet odpowiadam lub daje bezposrednie linki

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline  
Stary 17.04.2002, 11:10   #5
dragal
Forumator

Data rejestracji: 28.02.2002
dragal niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
no wlasnie gdzies na cdrinfo widzialem ( w dziale download napisane jest nero -opis) plik w formacie pdf w ktorym sa opisane wszystkie informacje potrzebne "na dobry poczatek"
Stary 17.04.2002, 11:55   #6
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Virgo
1.Dlaczego występują błędy odczytu po nagraniu płytek (z danymi) w Nero
to nie koniecznie wina nero byc moze plytki sa uszkodzone w tym miejscu i dlatego sa bledy odczytu lub pliki sa mocno zdefragmentowane i podczas zapisu cosik idzie nie tak
lub Twoja nagrywara ma burnproof i wydaje mi sie ze jesli sie uaktywanil w trakcie nagrywania to te znaczniki ktore stawia bproof moga byc traktowane jako bledy - moja hipoteza

Cytat:
2. [...]czy mogę zmienić folder tymczasowy dla Nero i ustanowić go na innym dysku na przykład Temp2
no pewnie

Cytat:
3.Czy ten folder (Nero50) który znajduje się aktualnie w Tempie w Windows jest do czegoś potrzebny programowi (przy ewentualnej zmianie na Temp2 na inny dysk) czy trzeba go tam przenieść
nie ma co sie tym folderem przejmowac - usuwalem zawartosc tempa wielokrotnie i nie zauwazylem zeby nero cos sie burzyl - w koncu to temp

Cytat:
4.Wreszcie ostatnie pytanko, co znaczy w zakładce ***8211; metoda zapisu płyty, termin Disc At-Once/96,
disc at once/96 to zapis z pelnymi 96 bitowymi danymi subkanalowymi - bardzo przydatny przy robieniu kopi bezpieczenstwa zabezpieczonych plyt

Cytat:
5.Jak powinno być ustawione w opcjach czy na ISO960 czy na Joliet, bo w Easy CD wyłącznie nagrywałam na Joliet i wszystko było OK
to chyba 4 jednak nie bylo ostatnim pytaniem
z iso9660 to jest ehh hmm a zreszta ze slownika

"Norma definiująca hierarchiczny system plików na płytach CD-ROM. Międzynarodowy standard zapisu plików i folderów pozwala na dostęp do danych niezależnie od używanego systemu operacyjnego."

a joliet pozwala ci na dlugie nazwy i znaki inne niz tylko "_" jak w iso9660

jak zaznaczysz i iso i joliet to w jakims progsie lub systemie lub w dosie (tez system ) nie bedziesz miala problemow z odczytaniem danych po prostu uzyja one nazw zgodnych z iso a w windzie itp bedziesz miala "normalne" nazwy

gorzej jak zaznaczysz pierwsze dwie opcje w polu pominiecie ograniczen iso (zezwalaj na ....) to tak nagrana plyta moze nie byc odczytana w dosie i np win 3.11 - zreszta jak to zaznaczysz to na dole pojawi ci sie odpowiednia informacja - ale to tylko mozliwosc nie musi tak byc - i ja pod dosem tak nagrane plytki moge przegladac - przynajmniej mi sie tak zdaje

co do trzeciej opcji w tym polu nie jestem w stanie udzielic ci zadnej odpowiedzi - sam nie wiem co to jest

Cytat:
Może nie jednym wyda się to lakoniczne proste, ale niestety podejrzewam że każdy kiedyś tak zaczynał L L do tej pory nagrywałam w Easy CD Creator4.5 to było proste ***8211; a teraz
a teraz bedzie jeszcze prostsze - tylko wylacz kreatora a w razie klopotow to w sprawie nero mozesz bez krepacji smialo do mnie na maila stuknac

Cytat:
Proszę o pomoc i pozdrawiam Virgo (Gosia)
prosze bardzo mam nadzieje ze pomoglem Gosiu (heh juz wiem jak masz na imie a Ty dalej nie znasz mojego ale cos nie bardzo chcesz na kawe wyskoczyc - nie boj sie nie jestem starym dziadkiem ani jakims wariatem - chyba :-D )

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline  
Stary 17.04.2002, 14:39   #7
bgn
`

prosze bardzo mam nadzieje ze pomoglem Gosiu (heh juz wiem jak masz na imie a Ty dalej nie znasz mojego ale cos nie bardzo chcesz na kawe wyskoczyc - nie boj sie nie jestem starym dziadkiem ani jakims wariatem - chyba )

pozdrawiam
Majonez
Majonez - nie odnosisz wrażenia, że jakiś przyszły biochemik o nicku Majonez wykorzystuje forum do załatwiania spraw nie związanych z nagrywaniem i należy mu postawić kłódę
bgn jest offline  
Stary 17.04.2002, 14:50   #8
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bgn (17-04-2002 14:39):
prosze bardzo mam nadzieje ze pomoglem Gosiu (heh juz wiem jak masz na imie a Ty dalej nie znasz mojego ale cos nie bardzo chcesz na kawe wyskoczyc - nie boj sie nie jestem starym dziadkiem ani jakims wariatem - chyba )

pozdrawiam
Majonez
Majonez - nie odnosisz wrażenia, że jakiś przyszły biochemik o nicku Majonez wykorzystuje forum do załatwiania spraw nie związanych z nagrywaniem i należy mu postawić kłódę
no co Ty, przecież to biochemia , tylko się pytam jak się feramony / a to przeecież czysta / wyborowa? / biochemia/ dostały do Majoneza via net?
i jak sie przed tym zabezpieczyć / jakiś nowy ogniomórek potrzebny czy wystarczy w starym jakąś nieudokumentowaną funkcje aktywować? /
end off topic
a co do TAO to potwierdzam i że jeszcze dodam że w TAO nici z nadpalania ponad wymiar płytki a co do tych poziomów zagnieżdżeń to tak 1 or 2 więcej raczej nie powinno robić kłopotu / gorzej jak jest to tak z 20 poziomów bo tego to na pewno pod dosem się nie zobaczy
pozdro
cana jest offline  
Stary 17.04.2002, 15:09   #9
Pab
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.03.2002
Pab zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Oj, Majonez...

Panowie, trochę zrozumienia. Rzut oka za Window... I co widać?!Wiosna! Słoneczko grzeje, może to nie 40x/12x/ ale też przynosi efekt. A swoją drogą Virgo, trafiłaś na podatny grunt (wiedzy - tej nieprzebranej i niezgłębionej, jaką skrywają Mens z Forum), więc czerp pełnymi garściami. Zanim przyjdzie jesień ;-)
Stary 17.04.2002, 21:54   #10
Virgo
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.04.2002
Virgo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam Wszystkich

Nauka nie poszła w las, wydaje mi się że już w około siedemdziesięciu procentach wiem jak wypalać na Nero, hmm..... ponieważ jedna płyta z danymi, i jedna płytka z muzyka wyszła OK. bezbłędnie, ale mam jeszcze wątpliwości co do ikony CD Extra i Mixed Mode i stąd moich pytań ciąg dalszy:

1. Ikona CD Extra, do czego służy, i w niej nie rozumiem 2 zakładek, Opcje CDA, oraz Audio CD, proszę opiszcie biżej
Po kliknięcu, NOWY otwiera się okno a w nim już gotowe dwa Folery CD Plus, i Pictures, co to jest i do czego służą, oraz co poprzez tą ikone się nagrywa

2. Ikona Mixed Mode CD, do czego służy, wiem że można nagrywać dane i pliki audio, ale w takim razie dlaczego nie można odsłuchać pliku audio MP3 w tej opcji programu (już po przeciągnięciu) o jakie zwykłe pliki chodzi, to co konkretnie w niej nagrywać

3. Ikona Video CD, oraz ikona Super Video CD, czy można coś na ten temat zrozumiałym językiem

4. Co to są sterowniki ASPI, i do czego służą, na stronie CDRinfo jest i można ściągnąć Wnaspi32, (czy jakoś tak) czy ja to muszę instalować

5. Co to jest Plugin WMA dla Nero, i czy muszę zainstalować do Nero 5.5.8.0

Starałam się zastosować do porad w wszystkich postach, nawet ściągnęłam z cdrinfo plik opisujący Nero mv50pis, ale to jest to samo co jest na stronach które już wcześniej przestudiowałam i nie ma tam tych szczegółów o które proszę.
Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc i poświęcony dla mnie czas (moim pytaniom) całuski dla wszystkich

Pozdrawiam, Virgo

PS. Majonez, bardo chętnie wypiła bym z tobą tą kawę, ale mieszkam, pracuję, i kontynuuje dalej naukę, bardzo daleko od Wrocławia, więc sam rozumiesz, ale w życiu nigdy nic nie wiadomo może kiedyś będzie ku temu okazja
Ale poczta elektroniczna od wszystkich przyjaciół, zawsze mile widziana
Virgo jest offline  
Stary 18.04.2002, 01:43   #11
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Virgo (17-04-2002 01:24):
Witam Wszystkich

Po sugestii PEDROSA i dłuższym zastanowieniu, zainstalowałam Nero 5.5.8.0 J J i...... muszę się wszystkiego nauczyć ...
ciach
No i wyszedł długi i owocny topic.
A gdybyś skorzystała z mojej sugesti i zainstalowała Wiona pozostałoby tylko klikać myszą.
Jednym słowem... nie ma to jak dobra sugestia.
A skoro do Wrocławia masz daleko...
Pozdrawiam
Stary 18.04.2002, 08:56   #12
bgn
`

cd mixed i cd ekstra to dwa "sposoby" nagrywania plyt mieszanych ( audio+dane)> Roznica miedzy nimi jest taka, ze raz sciezka z danymi jest na poczatku plyty, a raz na koncu
PS. Majonez, bardo chętnie wypiła bym z tobą tą kawę, ale mieszkam, pracuję, i kontynuuje dalej naukę, bardzo daleko od Wrocławia, więc sam rozumiesz, ale w życiu nigdy nic nie wiadomo może kiedyś będzie ku temu okazja
Virgo - Pedros jest na drugim koncu Polski w grodzie z Koziołkiem w herbie, tak ze kawa w towarzystwie wytrawnego palacza nie jest do końca wykluczona
bgn jest offline  
Stary 18.04.2002, 09:00   #13
bgn
`

[quote]cana (17-04-2002 14:50):

no co Ty, przecież to biochemia , tylko się pytam jak się feramony / a to przeecież czysta / wyborowa? / biochemia/ dostały do Majoneza via net?
Fakt Cana - nie pomyslalem, ze obecna biochemia i biotechnologia - to wlasciwie wszystko od bimberku po majstrowanie przy owcy Dolly. I dlatego Majonez robi z nami co chce. Ale poniewaz jest pracowity to chwala mu za to
bgn jest offline  
Stary 18.04.2002, 09:36   #14
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Bgn ja i tak wolę montowanie bimberku od zabaw z owczym DNA / npo chyba ze wezną się za moje DNA i dostanę patent na ultradługowieczność i ultrahipersuper regenerację tkanek / watroba do bimberku /
pozdro
cana jest offline  
Stary 18.04.2002, 11:42   #15
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bgn (18-04-2002 08:56):
Virgo - Pedros jest na drugim koncu Polski w grodzie z Koziołkiem w herbie, tak ze kawa w towarzystwie wytrawnego palacza nie jest do końca wykluczona
bgn - dzięki Stary za tego wytrawnego... no palacza... kawy
Co do przetwarzania i montowania Cany to jestem za,
lubię czasem poprzetwarzać, przynajmniej płyty świecą wtedy wszystkimi kolorami tęczy...
Pozdrawiam

Twoje uprawnienia: