![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.08.2002
![]() |
![]()
Mam nietypowy problem. Otoz posiadam nagrywarke teac'a 40x10x48 (W540E). Moj problem tkwi w tym, iz srednia predkosci nagrywania z dysku, jak rowniez kopiowanie cd (cdcopy) w locie przebiega ze srednia prekoscia 10x. Nie zadowala mnie ta predkosc, wydaje mi sie, ze moj sprzet jest na tyle wydajny, ze powinien poradzic sobie z nagrywaniem plyty w duzo krotszym czasie. Korzystam z windows 2000, wersji 1.0D firware'u (fabrycznie) oraz z programow do nagrywania: najnosze Nero i CloneCD. Problem dotyczy wszystkich predkosci nagrywania, tj. 16x, 20x... 40x. Przy nagrywaniu z kazda z tych predosci realnie uzyskuje predkosc 10x na co wskazuje czas nagrywania oraz pokazujaca sie na ekranie predkosc.
Co do mojego sprzetu: plyta: Asus P4S533 procesor: Intel Celeron 1.7 Ghz dysk: Seagate Barracuda IV, 80GB pamiec: 512 MB DDR taktowane z predoscia 333HHz. ... w benchmarkach uzyskuje wysokie wyniki, np. w pcmark 2002 (dane przyblizone): po 4000 na procesor i pamiec i 700 punktow na dysk. Gdy nagrywam, praca procesora (na co wskazuje windowsowy monitor) jest niczym sinusoida, czasem procesor jest obciazony w 13%, a za chwile ok. 100%, to zapewne jest spowodowane czestym buforowaniem... Jakies recepty, pomysly, rady? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 26.02.2002
![]() |
Do tej płyty głównej potrzeba "SiS Bus Master PCI IDE Driver"
do pobrania tutaj: http://cgi.asus.com.tw/cgi-bin/dl.as.../ide_sis10.zip Prawdopodobnie jeszcze przyczyną może być brak DMA dla napędów - można to włączyć w "menadżerze urządzeń" |
![]() |
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#4 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
sorry ze tak nie na temat zapytam - ten twoj celeron 1.7 to chodzi w saocket 478 (tak jak pentium4)?
zaznacz w nero opcje - 'determine maximum speed' - nero sprawdzi wtedy jak szybko moze odwolywac sie do danych z dysku - jesli bedzie tam cos kolo 10x to znaczy ze progsy dzialaja dobrze tylko cos z konfigiem masz nie tak poza tym sprawdz jakich nosnikow uzywasz i czy przypadkiem nagrywarka nie jest na tym samym kontrolerze co np. ZIP czy cos innego a jesli masz ja na dodatkowym (PCI) kontrolerze to sprawdz czy nie ma konfliktu przerwan (najprawdopodobniej z karta graf) i wylacz antywirusa
![]() |
#5 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() ![]() 'determine maximum speed' - sprawdze, w czym rzecz i dam znac... hm.. nie wiem za bardzo jak to sprawdzic wszystko dziala ok, bez zadnych konfliktow na 1 pasku ide mam dysk na 2 - dvd toshiby i nagrywarke teac'a czekam jednak na kolejne pomysly ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|