Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.09.2002, 10:50   #1
onmagarol
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 15.09.2002
onmagarol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Co kupic? - do slabego sprzetu.

Witam

Zastanawialem sie nad zakupem nagrywarki do swojego komputera. No i wybralem Teac 24x. Pech w tym ze juz niema tego podobno w hurtowniach i nie moge kupic w swoim miescie. A nie bede jechal specjalnie na gielde do Warszawy.

Coz, mysle wiec nad Teac 40x ale zastanawiam sie jak to bedzie dzialalo na moim sprzecie (ma juz 4 lata).

Amd K6-2 333 (podkrecony do 350)
plyta Soyo 5EHM na chipsecie VIA
128 MB Ram
Dysk Samsunga 4,3 GB
Cd-rom - LG 32x
Do tego dodam ze to wszystko jeszcze w standardzie at.

Co wy na to? Jak teac 40 bedzie chodzil u mnie - nie bedzie problemow. Na predkosci nagrywania mi nie zalezy. 16x mi wystarczy. Slyszalem jednak ze teac ma wysokie wymagania co do procka i czasem moze sie gryzc z podkreconymi.

Jesli to za duzo na moja konfiguracje to co polecacie?

Pozdrawiam
Onmagarol
onmagarol jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.09.2002, 11:30   #2
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kiedyś nagrywałem sporo na Teac x24 mając procesor PII 350. Ważne tylko było żeby włączony był tryb UDMA.
Piszesz jednak że masz procesor podkręcony z 333 na 350. Domyślam się że podkręciłeś FSB. Jeśli tak, to tu mogą być problemy, bo jednocześnie podniosłeś częstotliwość pracy kontrolerów IDE. Nie wiem jak to zniesie nagrywarka ? Może wszystko będzie OK ? Musisz sam to sprawdzieć.
Sebastian997 jest offline  
Stary 16.09.2002, 11:42   #3
Yahol
Gość

Sprzet jest wystarczajacy! Ale przy podkreconym procku...warto sprawdzic! przed kupnem, jak masz taka mozliwosc.

Stary 16.09.2002, 16:05   #4
tomgoo
&lt;&lt;&lt;Watcher&gt;&gt;&gt;

Data rejestracji: 28.06.2002
tomgoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Co kupic? - do slabego sprzetu.

Cytat:
onmagarol napisa***322;(a)
Witam

Zastanawialem sie nad zakupem nagrywarki do swojego komputera. No i wybralem Teac 24x. Pech w tym ze juz niema tego podobno w hurtowniach i nie moge kupic w swoim miescie. A nie bede jechal specjalnie na gielde do Warszawy.

Coz, mysle wiec nad Teac 40x ale zastanawiam sie jak to bedzie dzialalo na moim sprzecie (ma juz 4 lata).

Amd K6-2 333 (podkrecony do 350)
plyta Soyo 5EHM na chipsecie VIA
128 MB Ram
Dysk Samsunga 4,3 GB
Cd-rom - LG 32x
Do tego dodam ze to wszystko jeszcze w standardzie at.

Co wy na to? Jak teac 40 bedzie chodzil u mnie - nie bedzie problemow. Na predkosci nagrywania mi nie zalezy. 16x mi wystarczy. Slyszalem jednak ze teac ma wysokie wymagania co do procka i czasem moze sie gryzc z podkreconymi.

Jesli to za duzo na moja konfiguracje to co polecacie?

Pozdrawiam
Onmagarol
a nie spasi ci liteon 40x - jest przecież tani i dobry .
tomgoo jest offline  
Stary 18.09.2002, 12:57   #5
adamzet
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.07.2002
adamzet w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Talking

No,no - mowisz o slabym sprzecie...:-D Ciekaw jestem jak teraz zareaguje cala masa wyjadaczy, kiedy ja przyznam sie, ze mam jedynie starenki P133, 24MB Ram'u, i... 40x LG. Zaraz pewnie odezwie sie cala masa komentarzy & zadziwien :o - ze prehistoria etc. A tymczasem? Plytki wypalaja sie naprawde speedem & bynajmniej 32x spoko smiga bez czekania na uzupelnienie bufora... Fakt, ze bezposrednie wypalanie plytek audio z mp3 trwa dosyc dlugo, ale coz - jak sie nie ma co sie lubi... Pozdrawiam wszystkich posiadaczy starenkich maszynek.
adamzet jest offline  
Stary 18.09.2002, 13:02   #6
Yahol
Gość

Cytat:
adamzet napisa***322;(a)
No,no - mowisz o slabym sprzecie...:-D Ciekaw jestem jak teraz zareaguje cala masa wyjadaczy, kiedy ja przyznam sie, ze mam jedynie starenki P133, 24MB Ram'u, i... 40x LG. Zaraz pewnie odezwie sie cala masa komentarzy & zadziwien :o - ze prehistoria etc. A tymczasem? Plytki wypalaja sie naprawde speedem & bynajmniej 32x spoko smiga bez czekania na uzupelnienie bufora... Fakt, ze bezposrednie wypalanie plytek audio z mp3 trwa dosyc dlugo, ale coz - jak sie nie ma co sie lubi... Pozdrawiam wszystkich posiadaczy starenkich maszynek.
Pewnie sie zdiwisz, ale nie jestem zdziwiony!
W firmie jest mnostwo P200 i C366 i nagrywarka LG 8080B i pieknie sie nagrywaja kopie zapasowe.
Co prawda nigdy nie probowalem nagrywac na P133, a szczegolnie z tak mala iloscia RAM-u. 64 MB RAM to wg mnie minimum dla nagrywarki!

Stary 18.09.2002, 13:50   #7
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Majac AMD K6-2 350 mozesz kupowac sprzet do woli i nagrywac ile wlezie... wszystko jest wystarczajace, a podkrecony procesor parcuje na magistrali 100 MHz wiec szyna PCI dziala jak powinna na 33 MHz

pozdrawiam
Ormianin jest offline  
Stary 18.09.2002, 16:12   #8
tomgoo
&lt;&lt;&lt;Watcher&gt;&gt;&gt;

Data rejestracji: 28.06.2002
tomgoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
adamzet napisa***322;(a)
no to co że masz taki sprzet
ja jak powiedziałem że mam celka 500 to mi powiedzieli że to grat iżebym kupił nowy sprzet . Stary ale jary
tomgoo jest offline  
Stary 18.09.2002, 16:21   #9
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
tomgoo napisa***322;(a)

no to co że masz taki sprzet
ja jak powiedziałem że mam celka 500 to mi powiedzieli że to grat iżebym kupił nowy sprzet . Stary ale jary
Ja mam co prawda 3 kompy, ale na starym P100 mam nagrywarkę 16x LG.
ThanatoS jest offline  
Stary 18.09.2002, 19:22   #10
onmagarol
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 15.09.2002
onmagarol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czesc, dzieki za wszystkie posty. Szczegolnei ucieszyl mnie ten w ktorym sie dowiedzialem ze nie ma problemow z podkreconym prockiem.

Udalo mi sie jednak znalesc Teac 24x w sklepie internetowym. Co ciekawsze taniej niz u mnie w miescie (hehehe i przynajmniej byla bo mi gosc powiedzial ze tego juz w hurtowniach nie ma).

Nie wiem czy moge reklamowac jak nie to moderatorzy niech usuna linka:
http://rom.pl/sklep/index.html

Ceny tanie a dostawa do domu na drugi dzien. Jej koszt to 25 zl. Fakt ze sie wystraszylem jak po otworzeniu paczki zobaczylem pudelko Litona ale okazalo sie ze w nim jest moj teac (kupilem wersje oem a byla tasma, srobki, kabel do plyty i do kardy dzwiekowej)

Nagrywarka chodzi jak burza - jak na razie. Jedyny problem ze jak to teac lubia - gryzie mi sie chyba z cdr i mimo ze nagrywa plyty..... nie potrafi przestac. Konczy sie funkcja nagrywania i wszystko staje - dysk trybi - tacki nie moge wysunac. Inne urzadzenia dzialaja w tym czasie ok. Problem z operacjami na dysku. Jedyne wyjscie to restart. Trudno postaram sie wiecej cos o tym dowiedziec mzoe sie uda obejsc. Bez cdr nie ma problemow wszystko sie ladnie zamyka.

Aha oczywiscie cdr i cdrw mam na tej samej tasmie i niestety to prawdopodobnie jest problemem. Mozliwe ze kontroler by cos tu pomogl bo mam tylko wejscia na dwie tasmy.

Co radzicie?

Pozdrawiam
Onmagarol

Ostatnio zmieniany przez onmagarol : 18.09.2002 o godz. 19:37
onmagarol jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: