![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
Firmware
Zle z upredowalem firmware do cromku LG CRD-8480b 48x. Czy da cos sie z tym zrobic??
|
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 21.09.2000
![]() |
Mniemam, że cdromek nie pojawia się w biosie komputera. Jeśli trwa jeszcze okres gwarancyjny to spróbuj ją oddać do servisu LG - nikt tam nie powinien się zorientować, że zmieniałeś bios.
Miałem kiedyś napęd 32x LG i któregoś dnia po włączeniu kompa ciągle świeciła mu się dioda i nie czytał żadnych płyt (miałem go w kieszeni zewnętrznej podłączonej do LPT). W servisie w Bydgoszczy trzymali ją dwa tygodnie i nic nie wiedzieli - proponowali nowy 40x za dopłatą. Po 3..4 tygodniach dali 40x bez dopłaty bo nie mieli 32x. Jak ci się poszczęści to może dostaniesz 52x. Miałem również nagrywarkę 8083B i podobny przypadek do twojego. Dostałem nowiutką sztukę bo powiedziano mi że CD-RW i DVD nie naprawiają w Toruniu. Jeśli jest gwarancja, to tylko wysyłają do Warszawy i może tam naprawiają albo złomują. Jeśli jednak gwarancja ci minęła to mogą się jej bardziej pryglądać, ale wydaje mi się że i tak gówno wykryją (nie jestem w stanie tego przewidzieć). Można jeszcze spróbować ja reanimować (mojej CD-RW to nie pomogło) - opisano to na CDRinfo w dziale "Hardware/naprawa sprzętu". Musisz znaleźć gościa co ma identyczny model co ty (pożycz albo idź do niego). Oba napędy powinny być podłączone do zasilacza, płyty cd wyjęte, a taśma przyłączona do zdrowego napędu tak aby po starcie bios komputera go znalazł. Uruchom program ładujący bios cdromka lub cdrw z odpowiedniej dyskietki (MS-DOS bez autoexec'a i config'a - poczytaj readme.txt w pliku zip twojego nowego biosu) i gdy "flasher" znajdzie odpowiedni model napędu wyciągnij taśmę ze zdrowego i włóż do chorego. Następnie potwierdź zamiar upgrade'u i się módl, żeby bios został przyjęty. W moim przypadku program się wieszał i tylko kursorek mrygał, ale spróbować warto bo tym zabiegiem mimo pozorów nic już zepsuć nie można. |
![]() |
![]() |
|
|