Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.11.2000, 21:47   #1
BuliInBlack
Gość

... hmm a jak to tego ?? ...

hmm wiecie cio kurna ludzie powiedzcie mi jak mogem sem wyczyscic nagryware?? jeszcze tego nie robilem wiec za pytanie prosze heh mnie tu nie wyklinac .. poprostu nie kce jej zwalic he

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.11.2000, 23:58   #2
mad
Gość

No więc robi się to tak... (najczęściej)
Wymontuj nagrywarę z otwartą tacką, czasem poswala to uniknąć wpychania drutu w emergency eject hole. Następnie weź zestaw śrubokrętów (raczej mniejszych) i rozkręć wszystkie śruby, które widać na puszce. Jak Ci się rozłoży już puszka, to to powinno się łatwo dać zdjąć płytę czołową (do tego wysunięta tacka). Teraz powinno się dać wyjąć wszystkie bebychy z puszki (tylko ostrożnie, bo czasami płytka z resztą elementów jest połączona cienką taśmą. Jak już to wyjmiesz, to musisz sie dobrać do soczewki. Najlepszy do czyszczenia jest pędzelek z dmuchawką kupiony u optyka, jeśli się uda, to najlepiej soczewkę przetrzeć tylko pędzelkiem, a reszte kurzu rozdmuchać. Najlepiej nie używać żadnych cieczy (mogą zostać smugi, albo podrapać się soczewka). Ale jeśli Wydmuchać się nie da to możesz użyć czystego spirytusu (tylko nie denaturatu, ani żadnego spirytu salicylowego, bo będą smugi), albo specjalnego płynu do czyszczenia soczewek. Ja używam zwykły spirytus rektyfikowany. Jeśli muszisz myć, to bieżesz delikatną szmatkę, moczysz rózek w spirycie i jedziesz po soczewce ...., wcześniej trzeba wszystko inne oczyścić z kurzu, soczewka na koniec. trzeba zwrócić też uwagęna prowadnice głowicy.
Z soczewką trzeba bardzo delikatnie, bo jest zawieszona na cienkich drucikach, są na niej też cewki do korygowania pozycji, wszystko to jest dość delikatne... ale nie powinno się nic stać, przy odrobinie uwagi.
Jak wszystko przedmuchasz, oczyścisz, to pakujesz do puszki, w odwrotnej kolejności jak to wyciągałeć, wkładasz do kompa i jeśli w dupę nie dostał sam laser, i nie zmatowiała soczewka, to powinna chodzić prawie jak nowa )

pewnie i tak o czymś zapomniałem, Powodzenia....

Stary 17.11.2000, 15:47   #3
BuliInBlack
Gość

Dzieki mistrzu!!!
hmm jak widze tylko ty tu jestes doswiadczony

Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: