Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.07.2002, 16:27   #1
voo
Bywalec

Data rejestracji: 17.06.2002
voo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czym sprawdzac plyty?

Jakim programikiem najlepiej sprawdzac jakosc wypalonych cdkow? Wystarczy std test poprawnosci po wypaleniu w Nero czy uzyc do tego innych programikow? Przykladowo NeroCDspeed/cdQualityCheck podczas testu jednej z plytek oznajmia - bledow 876 (0,00 %) natomiast bardzo podobny CDSpeed99 przy tej samej plytce bledy - 29538761 (34,903 %) :/ Pliki mozna z niej bez problemow wrzucic na dysk.

Plyta na kt133a, nagrywarka LiteOn32, win xp
voo jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.07.2002, 16:49   #2
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja robię tak: jeśli nie jestem pewien jakości wypalanej płytki (często palę na najtanszych nośnikach a z nimi to już zależnie od partii różnie bywa) to w Nero stosuję weryfikację a jeśli palę innym programem to korzystam z Nero CD Speed. Jest tam taka milutka opcja jak Scandisk. Po uruchomieniu jej zobaczysz takie okienko jak na załączonym obrazku, zaznaczasz surface scan,klikasz start i czekasz az zakończy się test. W okienku po prawej masz podane ile sektorów jest dobrych ile uszkodzonych (to jest takich które mimo błędów dają się odczytać) a ile złych (czyli takich z którymi korekcja błędów napędu nie daje sobie rady). Ale dlaczego wyniki sa rozne to nie wiem.
Dołączone obrazki
File Type: png image2.png (15.1 KB, 254 oglądane)
Stary 05.07.2002, 15:41   #3
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cool

To jest do bani, oczywiście w porównaniu z CDR Verifier (czy jakoś tak) by CDROM Productions.

Pozdrawiam
Stary 06.07.2002, 15:31   #4
Plemnik
Forumator

Jesli dobrze zrozumialem intencje pytajacego to do tego zastosowania to wlasnie CDr Verifier jest do bani ;-) bo sluzy do porownywania kopi dwoch plyt a nie do sprawdzenia jak wypalila sie plyta / jakiej jest jakosci. Druga kwestia to fakt ze CDR Verifier jest dostepny w wersji demo ktora jest bardzo ograniczona wzgledem wersji pelnej (odczytuje tylko 256 blokow na plycie) a za pelna trza placic.
Stary 06.07.2002, 15:35   #5
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ja tam sprawdzam nero jak nim nagrywam a jak jakims innym programem to uzywam cd check i dobrze mi te programy sie spisuja.
Weron jest offline  
Stary 06.07.2002, 15:54   #6
Plemnik
Forumator

Tu sie zgodze cd check jest bardzo dobry
Stary 07.07.2002, 21:11   #7
TeacMan
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 05.08.2001
TeacMan zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam inne pytanko? jakim progsem można sprawdzić płyte pod względem prędkości wypalania na niej? Mam np platiniuma multispeed i jestem ciekaw czym to sprawdzić (czy to 24x czy np. 40x)

Pozdrawiam wszystkich ..::emieN:::..

http://s13.bitefight.onet.pl/c.php?uid=82993
TeacMan jest offline  
Stary 07.07.2002, 21:50   #8
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Lite-On np ma smart burn media check program i nim mozna sprawdzac z jaka maksymalna predkoscia mozna wypalac plyte.
Z tym, ze to jest wlasnie program przeznaczony do Lite-Ona.
Ale powiem ci, ze taki program nie jest zbyt dokladny a nawet wcale nie jest dokladny.Bo na platinum pokazuje mi, ze moge spokojnie wypalic ja x32(max predkosc mojej nagrywarki)a plyta przy wypaleniu x16 jest nieczytelna.Dopiero jak wypale x8 to jest dobrze nagrana i mozna z niej odczytac wszystko.
Weron jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: