![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#9 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.03.2002
![]() |
Zgodnie z obietnicą - ciąg dalszy refleksji na temat
NAJTAŃSZEJ NA RYNKU POLSKIM NAGRYWARKI 40x/12x/48x BTC 1240 IM zapis: płytki 99 min 875 MB DATEX nagrywa i czyta: film 787 MB plus kilka mpeg'ów razem 829 MB napęd nagrał w czasie 6 min 23 sek ( NERO, 16X ) płytki 90 min 780 MB CORSO nagrywa i czyta: film 742 MB napęd nagrał w czasie 5 min 46 sek. Niestety zmarnowałem 2 płytki przez nadmiar dobrych chęci. W Nero dostępny był zapis w prędkościach 40x 32x 24x ... Jak nie trudno się domyślić w 40x i 32x nagrywanie było nie możliwe. Dopiero przy 16x płytka została nagrana prawidłowo. płytki PROFORMANCE 48x 700 MB film 701 MB nagrany w czasie 3 min 14 sek ( NERO 40x) Safe Disk 2 ( prawdopodobnie 2,51 ) gra Command and Conquer Generals, Alcohol 120, 2 płytki ClonyXXL - rozpoznaje Safe Disk 2 odczyt obraz tworzony przy profilu safe disk 2, prędkość odczytu max, czas 1 min 46 sek płytka 1 i 1 min 57 sek płytka 2, maksymalny odczyt podawany przez Alcohol 48,2x od mniej więcej 80-85% nośnika. zapis przy profilu safe disk 2, szybkość ustawiona na 40x, płytki PROFORMANCE 48x, czas 3min 1 sek ( plik obrazu 624,4 MB ), maksymalny zapis podawany przez Alcohol 120 - 32x od 50% nośnika. Po nagraniu przy maksymalnej szybkości odczytu i zapisu gra zainstalowała i uruchamia się. Płytki MEDIASONIC 40x - możliwość nagrywania tylko przy prędkości 24x Płytki CDRW EMTEC 650 MB 10x - Nero dopuszcza nagrywanie przy 12x Płytki DYSAN 700 MB czarne 40x - Nero dopuszcza nagrywanie z maksymalną prędkością 40x Nie sprawdziłem SecuRoma - nie mam nic takiego Podsumowując. Nagrywarka jest nowa, jej parametry można określić jako dobre. Przy 24 miesiącach gwarancji zakup nie jest wielkim ryzykiem. Producent deklaruje bezawaryjną pracę w czasie 125 000 tzw POH czyli normalnych godzin przy założeniu 20% wykorzystania do odczytu. A jak jest naprawdę ? Tego nikt nie wie. Możliwe, że BTC produkuje naprawdę dobre-tanie napędy cd-rw. Nie odniosą one jednak w Polsce takiego sukcesu jak Lite_ony - dostępność. Na marce tej ciąży także negatywna opinia której firma BTC dorobiła się przy okazji napędów cd-rom. Sam miałem problem z tym ustrojstwem jakieś 4 lata temu. Obiecałem sobie wtedy, że nigdy pod żadnym pozorem nawet nie spojrzę na coś od BTC. Ale tak samo było z Lite-on'em. Prawdopodobnie nagrywarka ta zostanie u mnie troszkę dłużej niż 3 miesiące - w takim tempie wymieniałem te urządzenia ( kolejno Lite-on 24x, Lite-on 32x, Lite-on 40x, LG 48x24x w ciągu ostatnich 12 miesięcy ). Zostanie tylko ze względu na chęć sprawdzenia jej wytrzymałości. |
![]() |
|
|