Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 13.02.2003, 12:58   #9
pavlosz
Bywalec

Data rejestracji: 27.03.2002
pavlosz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zgodnie z obietnicą - ciąg dalszy refleksji na temat
NAJTAŃSZEJ NA RYNKU POLSKIM NAGRYWARKI 40x/12x/48x BTC 1240 IM

zapis:
płytki 99 min 875 MB DATEX
nagrywa i czyta: film 787 MB plus kilka mpeg'ów razem 829 MB napęd nagrał w czasie 6 min 23 sek ( NERO, 16X )

płytki 90 min 780 MB CORSO
nagrywa i czyta: film 742 MB napęd nagrał w czasie 5 min 46 sek. Niestety zmarnowałem 2 płytki przez nadmiar dobrych chęci. W Nero dostępny był zapis w prędkościach 40x 32x 24x ... Jak nie trudno się domyślić w 40x i 32x nagrywanie było nie możliwe. Dopiero przy 16x
płytka została nagrana prawidłowo.

płytki PROFORMANCE 48x 700 MB
film 701 MB nagrany w czasie 3 min 14 sek ( NERO 40x)

Safe Disk 2 ( prawdopodobnie 2,51 )
gra Command and Conquer Generals, Alcohol 120, 2 płytki
ClonyXXL - rozpoznaje Safe Disk 2
odczyt
obraz tworzony przy profilu safe disk 2, prędkość odczytu max, czas
1 min 46 sek płytka 1 i 1 min 57 sek płytka 2, maksymalny odczyt podawany przez Alcohol 48,2x od mniej więcej 80-85% nośnika.
zapis
przy profilu safe disk 2, szybkość ustawiona na 40x, płytki PROFORMANCE 48x, czas 3min 1 sek ( plik obrazu 624,4 MB ), maksymalny zapis podawany przez Alcohol 120 - 32x od 50% nośnika.
Po nagraniu przy maksymalnej szybkości odczytu i zapisu gra zainstalowała i uruchamia się.

Płytki MEDIASONIC 40x - możliwość nagrywania tylko przy prędkości 24x
Płytki CDRW EMTEC 650 MB 10x - Nero dopuszcza nagrywanie przy 12x
Płytki DYSAN 700 MB czarne 40x - Nero dopuszcza nagrywanie z maksymalną prędkością 40x
Nie sprawdziłem SecuRoma - nie mam nic takiego

Podsumowując. Nagrywarka jest nowa, jej parametry można określić jako dobre. Przy 24 miesiącach gwarancji zakup nie jest wielkim ryzykiem. Producent deklaruje bezawaryjną pracę w czasie 125 000 tzw POH czyli normalnych godzin przy założeniu 20% wykorzystania do odczytu. A jak jest naprawdę ? Tego nikt nie wie.

Możliwe, że BTC produkuje naprawdę dobre-tanie napędy cd-rw. Nie odniosą one jednak w Polsce takiego sukcesu jak Lite_ony - dostępność. Na marce tej ciąży także negatywna opinia której firma BTC dorobiła się przy okazji napędów cd-rom. Sam miałem problem z tym ustrojstwem jakieś 4 lata temu. Obiecałem sobie wtedy, że nigdy pod żadnym pozorem nawet nie spojrzę na coś od BTC. Ale tak samo było z Lite-on'em. Prawdopodobnie nagrywarka ta zostanie u mnie troszkę dłużej niż 3 miesiące - w takim tempie wymieniałem te urządzenia ( kolejno Lite-on 24x, Lite-on 32x, Lite-on 40x, LG 48x24x w ciągu ostatnich 12 miesięcy ). Zostanie tylko ze względu na chęć sprawdzenia jej wytrzymałości.
pavlosz jest offline  

Twoje uprawnienia: