Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.09.2001, 18:24   #1
Wookie
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.09.2001
Wookie w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Co z tymi plytkami CDRW?

Mam już trzy płytki CDRW, na których występują błędy odczytu.
Formatowanie przebiega normalnie, żadnych problemów.
Po około 300 - 400 MB Cdrom nie może czytać.
Czy może to być wina nagrywarki, czy softu (Nero, InCd)?.
Wookie jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.09.2001, 22:01   #2
TeacMan
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 05.08.2001
TeacMan zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Napisz jaką masz nagrywarkę i CD-ROM niekture nieczytają cdrw lub kiebsko sobie z tym radzą. Czy sprawdzałeś te płyty na innym cd-romie.

http://s13.bitefight.onet.pl/c.php?uid=82993
TeacMan jest offline  
Stary 25.09.2001, 07:12   #3
Kaziuk
Gość

Ja tez mam ciekawy problem z nagrywarka LG CED-8080B. Bardzo kiepsko radzi ona sobie z odczytem plyt CD-RW. Sprawdzilem ja na dwoch roznych kompach, ktore posiadalem (rozne plyty glowne i procesory) i zawsze bylo to samo - plyty CD-RW raz sa wykrywane a innym razem nagrywarka "pomiga" dioda i na tym koniec. Oddalem ja do serwisu a u nich jak na zlosc nagrywarka pracowala prawidlowo. Zachowanie takie jest niezalezne od tego czy plyty CD-RW zapisuje w multisesji czy tez za pomoca UDF. Z plytami CD-R radzi sobie rewelacyjnie. Szukalem juz pomocy na roznych forach i nadal nie wiem co jest grane. Mam jakies podejrzenia, ze moze to dotyczyc mocy lasera przy odczycie plyt. Plyty CD-RW posiadaja inna charakterystyke odbijania swiatla. Ale to tylko byc moze bezsensowne przypuszczenia. Czy slyszles jednak o jakiejs mozliwosci regulacji tej mocy w nagrywarce? Mnie sie gdzies kiedys cos obilo o uszy.

Stary 25.09.2001, 18:50   #4
Wookie
Nowy na forum

Cytat:
TeacMan (24-09-2001 22:01):
Napisz jaką masz nagrywarkę i CD-ROM niekture nieczytają cdrw lub kiebsko sobie z tym radzą. Czy sprawdzałeś te płyty na innym cd-romie.
Mam trochę starego AOpena x6 x4 x24 9624.
Płytek nie może przeczytać żaden cd-rom.
Przy np. odczytywaniu filmu nie może go skopiować przy około 90%. Próbowałem w UDFie i nic. Najgorsze, że kupiłem nową płytke i po pierwszym nagraniu już jej nie czyta. InCd np. przy formatowaniu zapisuje sobie uszkodzone miejsca, żeby tam nie nagrywać ale kiepsko mu to wychodzi. Może jest inny program, który robi to lepiej?
Dzięki za odpowiedź.
Wookie jest offline  
Stary 25.09.2001, 18:53   #5
Wookie
Nowy na forum

Cytat:
Kaziuk (25-09-2001 07:12):
Ja tez mam ciekawy problem z nagrywarka LG CED-8080B. Bardzo kiepsko radzi ona sobie z odczytem plyt CD-RW. Sprawdzilem ja na dwoch roznych kompach, ktore posiadalem (rozne plyty glowne i procesory) i zawsze bylo to samo - plyty CD-RW raz sa wykrywane a innym razem nagrywarka "pomiga" dioda i na tym koniec. Oddalem ja do serwisu a u nich jak na zlosc nagrywarka pracowala prawidlowo. Zachowanie takie jest niezalezne od tego czy plyty CD-RW zapisuje w multisesji czy tez za pomoca UDF. Z plytami CD-R radzi sobie rewelacyjnie. Szukalem juz pomocy na roznych forach i nadal nie wiem co jest grane. Mam jakies podejrzenia, ze moze to dotyczyc mocy lasera przy odczycie plyt. Plyty CD-RW posiadaja inna charakterystyke odbijania swiatla. Ale to tylko byc moze bezsensowne przypuszczenia. Czy slyszles jednak o jakiejs mozliwosci regulacji tej mocy w nagrywarce? Mnie sie gdzies kiedys cos obilo o uszy.
Niestety wiem, że takie coś jest możliwe tylko przy nagrywaniu płytek i to nie CDRW. Między innymi w CloneCD
Wookie jest offline  
Stary 26.09.2001, 13:25   #6
Kaziuk
Gość

Znalazlem chyba wyjasnienie mojego problemu. Udalo mi sie pozyczyc ten sam model nagrywarki (LG CED-8080B) z tym samym biosem (wersja 1.06). Po podlaczeniu do mojego kompa pracowala bez problemow niezaleznie czy uzywalem plyt CD-R, czy CD-RW. Sprawdzilem tez moja nagrywarke na jeszcze innym kompie - o dziwo przeczytala plyte CD-RW ale szlo jej to bardzo ciezko. Zanim naped sie uaktywnił w DirectCD, slychac bylo odglosy podobne do tych, gdy do napedu wlozy sie porysowana lub uszkodzona plyte. Natomiast pozyczony naped na tym samym kompie dzialal bezszelestnie i szybciej uaktywnial sie. Wniosek z tego chyba taki, ze moja nagrywarka jest na granicy "padniecia" a przyczyna tkwi chyba w mechanice. Poza tym szuflada mojego napedu o wiele glosniej sie zachowuje - w kazdym razie naped pozyczony sprawia o niebo lepsze wrazenie. Gosc w serwisie powiedzial mi, ze postara mi sie pomoc, ale z uwagi na "upierdliwosc" usterki mam pewne obawy. W kazdym razie zawiodlem sie na LG okrutnie - chyba ze jestem az takim pechowcem:-) Mam jeszcze nadzieje, ze to moze kwestia jakiejs drobnej regulacji, ale byc moze trafilem na jakiegos bubla, z ktorym nie bede sobie mogl dac rady:-)

Stary 26.09.2001, 19:04   #7
Wookie
Nowy na forum

Apropos tej kalibracji mocy lasera to coś mi się przypomniało.
Jeżeli nagrywara działała w serwisie a w domu nie (albo rzadko), to sprawdź jakie masz napięcie w sieci - powinno być 220V albo więcej. U mnie często było 215 - różnica niby niewielka ale połowa elektroniki w chacie się wieszała. Jeżeli się to potwierdzi to bierz kompa i idź do kumpla, który mieszka bliżej transformatora. Zabaczysz czy zadziała. Jeśli coś stwierdzisz daj znać.

Nara
Wookie jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: