![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.03.2004
![]() |
Combo Liteona nie nagrywa płyt CD-RW
Otóż jest problem z Combo Liteona (nie pamiętam dokładnych oznaczeń, ale na 99% to LTC-48161H), które nie chce nagrywać płyt CD-RW, tzn. udaje, że nagrywa, a płyta zostaje pusta. Nagrywane było zarówno przez Nero jak i nagrywanie wbudowane w WinXP - efekt ciągle ten sam, niby zapis się udał, ale nośnik zostaje pusty. Z płytami CD-R takiego problemu nie ma, aczkolwiek co któraś zostaje "zepsuta" przy nagrywaniu - dochodzi np. do 50% lub 90% i wyskakuje komunikat o błędzie (niezależnie od używanej płyty CD-R).
Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym ? Bo mi to wygląda, albo na jakieś uszkodzenie lasera, albo może zabrudzenie (to nie mój komputer i jeszcze nie próbowałem czyścić soczekę), ale może jednak problem tkwi w czymś innym ? Dodatkowy ból jest taki, że gwarancja skończyła się miesiąc temu. :-( Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.03.2004
![]() |
Combo Liteona LTC-48161H - problem z nagrywaniem
Już pisałem o tym na tym forum, ale teraz mam więcej szczegółów, więc może ktoś pomoże. Jest sobie około roczny napęd jak w tytule i od jakieś czasu występują problemy z nagrywaniem, a oto szczegóły:
1. CD-R - nagrywa lub nie, niekiedy nagra, a niekiedy wywala się podczas nagrywania (w różnej fazie), aczkolwiek CD-R jest wtedy do wywalenia, czyli coś zostało na niej nagrane. 2. CD-RW - nie nagrywa, płyta zostaje pusta, tzn. nie zupełnie pusta. Otóż po nagrania tym Combo Nero raz wyświetla informację, że ścieżka jest nagrana, ale nie potrafi podać jej objętości i typu danych, a raz widzi ją pustą. Jednak nagrywarka Teac'a widzi ją zupełnie pustą. Ogólnie CD-RW w zasadzie zostaje przez nagrywarkę nietknięta i można spokojnie na niej nagrywać, choćby moim Teac'iem. 3. Kasowanie CD-RW - bez problemu, kasuje idealnie. 4. Odczyt - też bez problemu. Wszystko wygląda tak jakby coś skopało się z nagrywaniem, a ze względu na to, że chyba CD-RW wymagją lepszego lasera to na nich najbardziej widoczny jest problem. Dodam, że nagrywarka testowana była na różnych komputerach (nforce2 i BX), różnych systemach (WinXP i 2000) oraz zmieniany był bios na najnowszy. Została też rozkręcona i obecnie tylko przedmuchana powietrzem, jednak soczewka wydaje się czysta - obecnie jeszcze chyba spróbuję ją czymś przetrzeć (np. spirytusem). Czy ktoś ma jakiś pomysł, co można jeszcze zrobić lub gdzie tkwi problem ? Z góry dziękuję za pomoc.
|
|