![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 20.01.2002
![]() |
Udostepnianie nagrywarki uzytkownikom pod XP = Problem
Nie wiem jak zrobic zeby uzytkownicy inni niz administratorzy mogli nagrywac na nagrywarke.
Uzywam programu Nero. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
|
Witam
W normalny spoób nie da się przegrywać płyt pod Windows XP za pomocą Nero jako użytkownik inny niż administrator. Tak Ahead to wymyślił. Goście uważają, że wypalanie CD jest czynnością tak dalece ingerującą w system, że może ją wykonywać tylko admin. Patrząc na to z punktu widzenia bezpieczeństwa danych, może mają rację. Przecież każdy użytkownik mógłby skopiować pliki, na których pracuje, wynieść z firmy na CD i sprzedać konkurencji za grube pieniądze. Pozdrawiam Zolw_ |
![]() |
#3 |
Bywalec
![]() |
Teoretycznie masz racje, z ta roznica ze jesli swiadomie dam prawa do nagrywania jakiejs gropie uzytkownikow nie dajac im praw adminitratora to jest chyba moj swiadomy wybor.
Pozatym wyczytalem w helpie od Nero ze mozna to zrobic w zakladce o nazwie "security" (ktorej nie moge znalesc). Podobno znajduje sie ona "File" -> "Preferences", coprawa w helpie napisane jest ze dotyczy to NT4/W2000, ale wierzyc mnie sie nie chce ze nagle w WinXP jest to nie mozliwe ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.05.2001
![]() |
Mialem podobny problem pod W2k. Jeden gosc <Eathan> rzucil mi na priva nastepujacy sposob:
1. zainstalowac sterowniki aspi (oczywiscie jako admin) 2. zmienic nazwe winaspi32.dll w katalogu nero na inna i powinno dzialac (u mnie dziala ![]() Jesli nie to pisal by wywalic jakis klucz z rejestrow... ale u mnie to nie bylo potrzebne ![]() Pozdrawiam SchP.
#5 |
Bywalec
![]() |
Juz sobie poradzilem.
Wlaczylem stare poczciwe udostepnianie plikow i urzadzen znane ze starych wersji windows, nastepnie udostepnilem innym uzytkownikom nagrywarke. Sprawdzilem Nero juz widzi nagrywarke. Nie mialem jeszcze tylko okazji nagrac czegokolwiek ale niebawem to zrobie. |
![]() |
![]() |
#6 |
Gość
|
Uff!!! No więc przetrenowałem to - stronka http://www.cdr.cz/a/postupy/postup/1398 zawiera informację jak wypalać przy pomocy NERO płyty na Windows 2000 z konta zwykłego użytkownika. Ściąga się plik nerouser.zip (z rzeczonej stronki), odpakowuje do katalogu (najczęściej) C:\Program Files\Ahead\Nero\Misc (jak nie ma katalogu Misc to trzeba założyć - uwaga na małe-duże litery) po czym odpala się NeroSecurity.inf.
Następnie w zakładce Services (usługi) w Control Panel -> Administratice Tools (Panel Sterowania -> Narzędzia Administracyjne) trzeba znaleźć serwis NeroSVC i uruchomić go. Powinna być wtedy widoczna zakładka Zabezpieczenia (Security) w programie Nero (menu Plik -> Preferencje). Powinny być tam widoczne grupy, którym można przypisać prawo do pisania na CD-RW. Jednakże w polskiej edycji Windows 2000 Professional w rozwijanej liście nie ma nic ale ... to nie szkodzi Można - posługując się edytorem rejestrów (i to już moja prywatna zasługa) wyedytować klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\NeorSV C\Group i zmienić jego wartość na coś bardziej swojskiego na przykład na: Użytkownicy. (Częściowa informacja o tym kluczu jest na http://www.cdrinfo.com/software/nero55/page8.html) Zanim się zmieni wartość tego klucza dobrze jest zatrzymać usługę NeroSVC i uruchomić ją ponownie po wyedytowaniu klucza. Powinno zadziałać... Pozdrowionka - Fredzia |
![]() |
|
|