![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Gość
|
LG8080B sbgrejt biosa do 1.08 - niespodzianki :)
Mam nagrywareczke... postanowilem biosa jej podarowac na nowy rok. Z stronki cdrinfo wciagnelem 1.08 wersje (w kazdym razie najnowsza jaka byla) i wgralem (zgodnie z tajnikami tej sztuki)
I od tego momentu zaczyna sie przygoda Po on-off-on komputerka nastapilo:1. Nagrywarka znalazla sie prawidlowo 2. Nagle okazalo sie ze obsluguje UDMA 33 !!! - chyba mile? ![]() 3. Startuje system i nagle zaczela migac dioda write ! (zielona - swoja droga kto wymyslil zeby write bylo zielone a read pomaranczowe ) - na szczescie okazalo sie ze nic sie nie zapisywalo a jedynie wszystkie funkcje sygnalizacyjne przyjela na siebie diodka Write, a Read juz nigdy sie nie zaswiecil... 4. Nasrywarka dziala bardzo sprawnie, mam uczucie ze nawet troche szybciej czyta Toce, writuje lead-in/out itd ale moze to zludzenie Czy u innych tez takie sa obiawy na tym biosie? nie przeszkadza mi zupelnie kolor ledow ale "ciekawosc nie radosc"
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Gość
|
CZe. czeku chcialbym tylko wiedziec czy wszystko dziala po tym upgrejdzie, czy cos oprócz tego co napisales sie zmienilo?? Wacham sie z upgrejdem z 1.06 do 1.08, twoim zdaniem warto
A co z Clonem?? Jest moze DAO?? Jak juz mówilem na innych postach krążą plotki ze ten piecyk obsługuje DAO!!!!!!
|
|
|
#3 |
|
Gość
|
Hmm!
Nie dawno zrobiłem ten sam przekręt z Biosem. Nagrywarka zaczęła sie trochę inaczej zachowywać, ponieważ pomarańczowa dioda przeszła na emeryturę. Doszedłem do wniosku, że coś jest nie tak...więc przystąpiłem do przywrócenia starszej wersji biosu 1.06 i wszystko było jak dawniej. Uważam że bios 1.08 nie jest oprogramowaniem zaktualizowanym przez producenta... może to być jakaś wiejska robota... Ostatnio przeczytałem, że pewien gość wgrał sobie bios 1.08 i także mu się niespodobał więc próbował wgrać starego 1.06 i zakończyło to się porażką nie do naprawienia. Co prawda mi się udało przywrócić starą wersję biosu, ale jednak OSTRZEGAM!!! Ja aktualizowałem bios w czystym DOS'ie (Broń Boże pod Windowsem), stosując się do orginalnych wskazuwek producenta, więc jeżeli czasami zdecydował byś się przywrócić stary bios 1.06 to dobrze się zastanów bo nie jestem wstanie odpowiedzieć na to jaka była przyczyna niepowodzenia się operacji co przytrafiło się temu gościowi. Bye! Bye! |
|
|
#4 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 04.06.2002
![]() |
Panowie!
Podany przez was BIOS (1.08) tyczy sie TYLKO modeli tzw. OEM montowanych przez IBM, DELL i GATEWAY w swoich firmowych PeCetach!!! Nie nalezy go stosowac do nagrywarek "pudelkowych" i jak by to nazwac..."oem pudelkowych" :-))) dostepnuch luzem.... |
|
|
![]() |
|
|