![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 04.05.2003
![]() |
Szybsza czy nie?
W ubiegłym roku kupiłem nagrywarke LiteOn 24/10/24. Spisywała się świetnie ale niedawno odmówiła mi posłuszeństwa. Kupiłem więc LiteOn 48/24/48, wszystko niby OK ale tylko niby. Na starej wypalarce z prędkością 24 nagrywałem CD 700 w ok. 4 minuty. Na nowej trwa to ok. 5 min przy predkości 24x, niemal tyle samo przy prędkości 32x. Zauważyłem też, że bufory odczytu i nagrywarki zaczynają "skakać" gdy na starej cały czas trzymały się na poziomie bliskim 100%. Poza nagrywarką nic nie zmieniło się w konfiguracji kompa. Próbowałem różnych płytek - wciąż to samo. Jedyne co przychodzi mi do głowy to systemy ochrony zapisu ale ponieważ jestem w tych sprawach laikiem to proszę szanownych kolegów o podpowiedź.
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Re: Szybsza czy nie?
Cytat:
Takich tematow bylo juz pare i powinienes przejrzec starsze posty. Albo podac przyblizona konfiguracje komputera wraz systemem operacyjnym co znacznie ulatwi pomoc. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Bywalec
![]() |
Dzięki za odzew
Mam Athlona 1700+, 256 DDR, HDD 80 GB 7200, Gforce 2 Titanium 64 i poza nagrywarką napęd DVD Pioneer. Stare posty przejrzę, w miarę wolnego czasu jeśli jednak mógłbym liczyć na jakieś podpowiedzi to będę bardzo wdzięczny.
|
|
|
#4 |
|
Bywalec
![]() |
Pamięć mam dobrą ale....
System to Win 98 SE
|
|
|
#5 | |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Cytat:
Jesli właczyłes DMA zainstalowałes wszelkie sterowniki do MOBO, ASPI itp i nadal nic to mozesz miec ten sam problem co ja ....http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...olerem+Promise Prejscie na win2k rozwiazało problem i teraz smigam 44x w locie z ASUSA 52 który jest na jednej tasmie z nagrywarką Obciazenie ok 20%
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Glownie to chodzi o wlaczaenie dma( co juz wspomnial Laser) odpowiednie zoptymalizowanie systemu(odpowiedni artykul znajdziesz na stronie glownej(to bedzie artykul o nagrywaniu w windows 98)).
Przedewszystkim musisz zwrocic uwage na plyte i jak to jest konieczne zainstalowac nowe drivery do niej. Moze masz plyte z via to musisz postarac sie najnowsze wzglednie te, ktore bede najlepiej sprawowwac sie z twoja plyta itp. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Bywalec
![]() |
Dałem d... na całego
Oczywiście, że przeoczyłem wyłączone DMA. Teraz jest OK. Płytka z 32x w 3 min 20 sek. Będę miał nauczke na przyszłość. Dodam tylko, że z takim podejściem do sprawy Werona i Lasera nie spotkałem się na żadnym forum. Dziekuję panowie i przepraszam za zamieszanie
|
![]() |
|
|