Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 19.05.2003, 20:25   #1
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
nad plytkami rozwazan kilka . . .

No wiec znalazlem Esperaze Ultra Speed: "Esperanza CD-RW x8-x24 700MB UltraSpeed" - jak myslicie czy warto sie w to pchac (az 6 zeta w slimie - drogo jak na srednio-niska polke)
Oprocz tego co powiecie o plytkach Titanum i Datexach zielonych (ale Datex zielony 700MB Kick-out !!!)
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2003, 20:33   #2
sayan
Guru

Data rejestracji: 15.03.2002
sayan niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>sayan niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
P.S. ja tak nie na temat :

po temacie tego postu spodziewałem sie przemówienie !!

a co do płytek:

Titanum wypaliłem dokładnie jedną paczke (10 sztuk) wszystkie w idealnym porządku !! a na zielone DATEXY nagrywał mi kumpel filmy i też jest spoko.

WCHODŹ na czat, a link znajdź gdzie indziej !!!!!!!
sayan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2003, 20:53   #3
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
sayan napisa***322;(a)
po temacie tego postu spodziewałem sie przemówienie !!
Nie chcialem samemu pisac przemowienia - mam nadzieje ze temat sam sie potoczy tworzac wywod odnosnie plyt.
Glownie chodzi mi o to ze dotychczasowy monopolista rynku plyt Ultra speed ma teraz konkurenta, ktory latwo sie nie podda. Z jednej strony od Verbatim w celu utrzymania sie na rynku US dostaniemy pewnie zmodyfikowana wersje istniejacego juz porduktu (ktory bedzie bardziej trwalszy - moze zastosuja jakas dodatkowa powierznie ochronna), a drugiej strony (Esperanza) na rynek wchodzi znaczaca na rynku marka srenio-niskiej polki ktora swoja pozycje na rynku bedzie budowala poprzez obnizanie ceny. Jak widac inauguracja na rynku jest dosc ostrozna - zaczelo sie od wysokiego pulapu cenowego. Teraz wiec zapewne Esperanza po kilkutygodniowym zbadaniu rynku zacznie obnizac cene, do poziomu w ktorym zakup wiekszej ilosci plyt US tej firmy bedzie kuszaco dobrym rozwiazaniem. Jak widac Esperanza juz jest tansza od Verbatima ktory juz swoje doswiadczenie w kwestii US ma. Czy jednak oplaca sie kupic dostepna na rynku plytke Verbatima CDRW US 24 czy lepiej czekac wytrwale na pojawienie sie US Verbatima w nowej odslonie ktora bylaby przygotowana na walke z konkurencja, co jak wiadomo wymusza podniesienie jakosci. Oczywiste jest teraz ze utrzymywanie niskiej produkcji plyt US przez Verbatima nie wyjdzie mu na dobre, gdyz luke na pewno wykorzystaja inni - np. Esperanza.
Ufffffff, ale mi sie napisalo

Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 19.05.2003 o godz. 20:56
Stary 19.05.2003, 20:54   #4
Krzycho83
Racer

Data rejestracji: 12.11.2002
Krzycho83 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: nad plytkami rozwazan kilka . . .

Cytat:
pawelblu napisa***322;(a)
No wiec znalazlem Esperaze Ultra Speed: "Esperanza CD-RW x8-x24 700MB UltraSpeed" - jak myslicie czy warto sie w to pchac (az 6 zeta w slimie - drogo jak na srednio-niska polke)

JA za CDRW HS TDK 4x-12x placilem cos ponad 5 zeta w zwyklym pudelku. Tak wiec wydaje mi sie, ze nie jest to az tak wygorowana cena tej Esperanzy jak na 24x.
Krzycho83 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2003, 21:04   #5
sayan
Guru

sayan niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>sayan niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Re: nad plytkami rozwazan kilka . . .

Cytat:
Krzycho83 napisa***322;(a)
JA za CDRW HS TDK 4x-12x placilem cos ponad 5 zeta w zwyklym pudelku. Tak wiec wydaje mi sie, ze nie jest to az tak wygorowana cena tej Esperanzy jak na 24x.

co do RW .. to ja caly czas jade na NASHUA(tak to sie pisze ?) 4x, kupiłem kiedys kilka sztuka za przysłowiowe grosze. No i tak mam, a że bardzo żadko używam RW to niewypowiadam sie na temat jakości.

Stary 19.05.2003, 21:04   #6
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Re: Re: nad plytkami rozwazan kilka . . .

Cytat:
Krzycho83 napisa***322;(a)
No ale:
1.) I tak sporo placiles, bo ja za Dysana 12x placilem 3 zeta (moze 4 ale chyba 3)
2.) TDK to nie esperanza a w CDRW to wydaje mi sie ze marka ma duze znaczenie.

PS. - sayan tez kupilem sobie 2 sztuki Nashua bo moja stara nagrywarka nie palila HS a to byly jedyne zwykle jakie znalazlem od dluzszego czasu wtedy w hipermarkecie - nie narzekam oprocz tego ze zgubilem jedna

Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 19.05.2003 o godz. 21:18
Stary 19.05.2003, 21:11   #7
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ja polecam espere. A słuchajcie nie był dawno (albo wogóle ) poruszany temat mini płytek (te o pojemności ok. 200 MB i inne). Czy ktos ich uzywa? Ja zastanawiam się nad kupnem Dysana CD-RW 210 MB. Taki mały nośniczek zawsze można ze sobą zabrać, jak dyskietke tylko że o większej pojemności.

Co myślicie

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2003, 21:14   #8
sayan
Guru

Cytat:
CIAPEK napisa***322;(a)
ja polecam espere. A słuchajcie nie był dawno (albo wogóle ) poruszany temat mini płytek (te o pojemności ok. 200 MB i inne). Czy ktos ich uzywa? Ja zastanawiam się nad kupnem Dysana CD-RW 210 MB. Taki mały nośniczek zawsze można ze sobą zabrać, jak dyskietke tylko że o większej pojemności.

Co myślicie

bardzo poreczne,

takie RW Datexa nosiłem jakiś czas (kumpel pożyczył) bo było potrzebne BARDZO BARDZO PORĘCZNE, jak jeszcze ma sie do tego ładne opakowanie

a co do tych mniejszych cd, to swego czasu nagrałem sporo Platinum ale cd-r.

Stary 19.05.2003, 21:16   #9
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Cytat:
CIAPEK napisa***322;(a)
... Ja zastanawiam się nad kupnem Dysana CD-RW 210 MB. Taki mały nośniczek zawsze można ze sobą zabrać, jak dyskietke tylko że o większej pojemności.

Co myślicie
Uzywam dokladnie tego nosnika uzywam - fajna akcja taki "pocket CD".
Coz moge powiedziec - nie mialem problemow: odczyt - raczej nie ma problemow (wiekszosc czytnikow chwyta - chociaz sie balem bo to nie dosc ze 8 cm to jeszcze RW ). Spawanie na tym tez standart.
No i ten Dysan malutki ma bardzo estetyczny wyglad. Jeden minus - predkosci 1x-4x.
Stary 19.05.2003, 21:22   #10
Gorzala
Guru

Data rejestracji: 22.02.2003
Gorzala zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja sprawilem sobie DVisiona, fajna sprawa, i do tego 10x...
Oprocz tego mam pudelko Color Dysanow...
Gorzala jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2003, 21:23   #11
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
o kurcze! Widze, że pozytywne wrażenia. Chyba w to wejde. A to że speedy 1-4X wiele nie robi bo i tak wiele danych na tym nie nagramy więc wiecznie czekac nie bedziemy . A palarka i programy do wypalania bez problemu wykrywają te szybkości? Bo poruszany był temat nie raz nagrywania poniżej 8X i mówiono, że nowsze napędy nie obsługują tej szybkości.

Ja z RW mam Akossa 12X i to może przez nią nie używam InCD bo nie mogłem poprawnie sformatować tej RW do współpracy z InCD. A jak u Was? Korzystacie z tego InCD?

P.S. Jak już przy płytkach to dziś kupiłem sobie zapas. 10 Verbatimów Crystal Super Azo--> podobno dobre, ale fakt, że paluchy widać... i tańsze, dobre Akossy (też 10). Myśle, że dobry zapas

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.05.2003, 21:27   #12
Gorzala
Guru

Moj 24102B bez trudu nagrywa tego DVisiona z maxymalna predkoscia (10x)...
Stary 19.05.2003, 21:30   #13
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm... Wg testu na www.cdfreaks.com do napędu Lite-On 52246S producent dołączał firmowaną przez siebie płytkę CD-RW-US, której faktycznym producentem wg ATIP był Plasmon. Płytka po nagraniu z prędkością 24x nie dawała się odczytać...
Ciekaw jestem, kto jest faktycznym producentem tych płyt Esperanza? (u mnie "na prowincji" jeszcze ich w sprzedaży nie widziałem).
Stary 19.05.2003, 21:31   #14
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Te problemy z predkoscia ponizej 8 to do CDR bylo.
Ja nie korzystam z InCD - jakos mi to nie podchodzi.
Poza tym to dodatkowy program a ja nie lubie miec w kompie ... nieporzadku

To jak juz mowilmy o zapasach to ja sie postanowilem zaopatrzyc w super plytki - TDK metalic cake 25 od riteca (sporo zaplacilem, ale na byle co ich nie zmarnuje )
Stary 19.05.2003, 21:33   #15
Gorzala
Guru

Hehe, zapasy to mialem, jak sobie 50 sztuk MMOROW sprawilem, bo po 1 PLN byly, w pelnych pudelkach...
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: