![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
nad plytkami rozwazan kilka . . .
No wiec znalazlem Esperaze Ultra Speed: "Esperanza CD-RW x8-x24 700MB UltraSpeed" - jak myslicie czy warto sie w to pchac (az 6 zeta w slimie - drogo jak na srednio-niska polke)
![]() Oprocz tego co powiecie o plytkach Titanum i Datexach zielonych (ale Datex zielony 700MB Kick-out !!!) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Data rejestracji: 15.03.2002
![]() ![]() |
P.S. ja tak nie na temat :
po temacie tego postu spodziewałem sie przemówienie !! a co do płytek: Titanum wypaliłem dokładnie jedną paczke (10 sztuk) wszystkie w idealnym porządku !! a na zielone DATEXY nagrywał mi kumpel filmy i też jest spoko.
|
|
|
#3 | |
|
Zlotowicz
![]() ![]() |
Cytat:
Glownie chodzi mi o to ze dotychczasowy monopolista rynku plyt Ultra speed ma teraz konkurenta, ktory latwo sie nie podda. Z jednej strony od Verbatim w celu utrzymania sie na rynku US dostaniemy pewnie zmodyfikowana wersje istniejacego juz porduktu (ktory bedzie bardziej trwalszy - moze zastosuja jakas dodatkowa powierznie ochronna), a drugiej strony (Esperanza) na rynek wchodzi znaczaca na rynku marka srenio-niskiej polki ktora swoja pozycje na rynku bedzie budowala poprzez obnizanie ceny. Jak widac inauguracja na rynku jest dosc ostrozna - zaczelo sie od wysokiego pulapu cenowego. Teraz wiec zapewne Esperanza po kilkutygodniowym zbadaniu rynku zacznie obnizac cene, do poziomu w ktorym zakup wiekszej ilosci plyt US tej firmy bedzie kuszaco dobrym rozwiazaniem. Jak widac Esperanza juz jest tansza od Verbatima ktory juz swoje doswiadczenie w kwestii US ma. Czy jednak oplaca sie kupic dostepna na rynku plytke Verbatima CDRW US 24 czy lepiej czekac wytrwale na pojawienie sie US Verbatima w nowej odslonie ktora bylaby przygotowana na walke z konkurencja, co jak wiadomo wymusza podniesienie jakosci. Oczywiste jest teraz ze utrzymywanie niskiej produkcji plyt US przez Verbatima nie wyjdzie mu na dobre, gdyz luke na pewno wykorzystaja inni - np. Esperanza. Ufffffff, ale mi sie napisalo
Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 19.05.2003 o godz. 20:56 |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Racer
Data rejestracji: 12.11.2002
![]() |
Re: nad plytkami rozwazan kilka . . .
Cytat:
JA za CDRW HS TDK 4x-12x placilem cos ponad 5 zeta w zwyklym pudelku. Tak wiec wydaje mi sie, ze nie jest to az tak wygorowana cena tej Esperanzy jak na 24x. |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Guru
![]() ![]() |
Re: Re: nad plytkami rozwazan kilka . . .
Cytat:
co do RW .. to ja caly czas jade na NASHUA(tak to sie pisze ?) 4x, kupiłem kiedys kilka sztuka za przysłowiowe grosze. No i tak mam, a że bardzo żadko używam RW to niewypowiadam sie na temat jakości.
|
|
|
|
#6 | |
|
Zlotowicz
![]() ![]() |
Re: Re: nad plytkami rozwazan kilka . . .
Cytat:
1.) I tak sporo placiles, bo ja za Dysana 12x placilem 3 zeta (moze 4 ale chyba 3) 2.) TDK to nie esperanza a w CDRW to wydaje mi sie ze marka ma duze znaczenie. PS. - sayan tez kupilem sobie 2 sztuki Nashua bo moja stara nagrywarka nie palila HS a to byly jedyne zwykle jakie znalazlem od dluzszego czasu wtedy w hipermarkecie - nie narzekam oprocz tego ze zgubilem jedna
Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 19.05.2003 o godz. 21:18 |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
ja polecam espere. A słuchajcie nie był dawno (albo wogóle
) poruszany temat mini płytek (te o pojemności ok. 200 MB i inne). Czy ktos ich uzywa? Ja zastanawiam się nad kupnem Dysana CD-RW 210 MB. Taki mały nośniczek zawsze można ze sobą zabrać, jak dyskietke tylko że o większej pojemności.Co myślicie
|
|
|
#8 | |
|
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
bardzo poreczne, takie RW Datexa nosiłem jakiś czas (kumpel pożyczył) bo było potrzebne BARDZO BARDZO PORĘCZNE, jak jeszcze ma sie do tego ładne opakowanie a co do tych mniejszych cd, to swego czasu nagrałem sporo Platinum ale cd-r.
|
|
|
|
#9 | |
|
Zlotowicz
![]() ![]() |
Cytat:
Coz moge powiedziec - nie mialem problemow: odczyt - raczej nie ma problemow (wiekszosc czytnikow chwyta - chociaz sie balem bo to nie dosc ze 8 cm to jeszcze RW ). Spawanie na tym tez standart.No i ten Dysan malutki ma bardzo estetyczny wyglad. Jeden minus - predkosci 1x-4x. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Guru
Data rejestracji: 22.02.2003
![]() |
Ja sprawilem sobie DVisiona, fajna sprawa, i do tego 10x...
![]() Oprocz tego mam pudelko Color Dysanow...
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
o kurcze!
Widze, że pozytywne wrażenia. Chyba w to wejde. A to że speedy 1-4X wiele nie robi bo i tak wiele danych na tym nie nagramy więc wiecznie czekac nie bedziemy . A palarka i programy do wypalania bez problemu wykrywają te szybkości? Bo poruszany był temat nie raz nagrywania poniżej 8X i mówiono, że nowsze napędy nie obsługują tej szybkości.Ja z RW mam Akossa 12X i to może przez nią nie używam InCD bo nie mogłem poprawnie sformatować tej RW do współpracy z InCD. A jak u Was? Korzystacie z tego InCD? P.S. Jak już przy płytkach to dziś kupiłem sobie zapas. 10 Verbatimów Crystal Super Azo--> podobno dobre, ale fakt, że paluchy widać... i tańsze, dobre Akossy (też 10). Myśle, że dobry zapas
|
|
|
#12 |
|
Guru
![]() |
Moj 24102B bez trudu nagrywa tego DVisiona z maxymalna predkoscia (10x)...
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Hmm... Wg testu na www.cdfreaks.com do napędu Lite-On 52246S producent dołączał firmowaną przez siebie płytkę CD-RW-US, której faktycznym producentem wg ATIP był Plasmon. Płytka po nagraniu z prędkością 24x nie dawała się odczytać...
Ciekaw jestem, kto jest faktycznym producentem tych płyt Esperanza? (u mnie "na prowincji" jeszcze ich w sprzedaży nie widziałem).
|
|
|
#14 |
|
Zlotowicz
![]() ![]() |
Te problemy z predkoscia ponizej 8 to do CDR bylo.
Ja nie korzystam z InCD - jakos mi to nie podchodzi. Poza tym to dodatkowy program a ja nie lubie miec w kompie ... nieporzadku ![]() To jak juz mowilmy o zapasach to ja sie postanowilem zaopatrzyc w super plytki - TDK metalic cake 25 od riteca (sporo zaplacilem, ale na byle co ich nie zmarnuje )
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Guru
![]() |
Hehe, zapasy to mialem, jak sobie 50 sztuk MMOROW sprawilem, bo po 1 PLN byly, w pelnych pudelkach...
|
|
|
|
![]() |
|
|