Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.05.2001, 16:28   #1
Schwarz
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 16.06.2002
Posty: 14
Schwarz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy CD-ROM PLEXTOR SCSI nadąży za nagrywarką x16 ?

Mam pytanie takie jak w temace
Posiadam nagrywarke YAMAHA 2100 która nie ma żadnego systemu zabezpieczającego przed opróżnieniem burora :-(
PZD Schwarz
Schwarz jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.05.2001, 16:47   #2
cdwriter21
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika cdwriter21
 
Data rejestracji: 07.05.2001
Lokalizacja: POLSKA
Posty: 251
cdwriter21 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No cieżko będzie, ale najlepiej poświęcić CD i przeprowadzic kilka eksperymentów :-) No bufor jaki ona posiada jest dosyc imponujący, ale przy tej szybkości palenia może nie wystarczyć. Myśle ze dane powinny pojść, gorzej z audio - a wręcz uważam że niemożliwe.
Z tego co czytałem to wiele CDROMów nawet tych bardzo szybkich nie nadaje się do kopiowania CD w locie przy prędkości nagrywania 12x, a my tu ciągle mówimy o 16x. Na szczęście mój Teac 40x zalicza się do tych innych. Z drugiej strony masz CDROM na kontrolerze SCSI czyli nieprzerwalny dopływ danych. Tylko co zrobić jak CDROM się zatrzyma na 3 sekundy bo znajdzie byka na CD i zwolni żeby go skorygować

Pozdrawiam.
__________________
cdwriter21 jest offline  
Stary 25.05.2001, 22:32   #3
gAzZzZoR
Kinetic
 
Avatar użytkownika gAzZzZoR
 
Data rejestracji: 09.04.2001
Lokalizacja: Rybnikkk
Posty: 607
gAzZzZoR zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zgadzam sie.

Z takim nagrywaniem jest niemały a WIELKI problem.

A do testów polecam CD-RW (highspeed do 10x)
gAzZzZoR jest offline  
Stary 26.05.2001, 15:04   #4
wojtek
Gość
 
Posty: n/a
proste i logiczne myslenie mowi ze CD-ROM o predkosci >16x nadazy za nagrywarka 16x.
i jest to prawda pod warunkiem ze zrodlowy CD jest sterylnie czysty.
w innym przypadku to zaden naped nie da ci gwarancji odczytu z taka szybkoscia brudnego.
przegranie na dysk z CD 50x zajmuje <2 minuty wiec nie widze problemu zeby zgrac na dysk
 
Stary 26.05.2001, 15:05   #5
wojtek
Gość
 
Posty: n/a
dlaczego akurat CD-ROM SCSI daje "nieprzerwany doplyw danych" a IDE nie.
mam CD-ROM'a IDE i nie widze problemu.
 
Stary 26.05.2001, 21:46   #6
kostek
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 03.05.2001
Posty: 274
kostek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
gdy masz nieporysowane płytki to większośc cd romów sobie poradzi z danymi z audio trzeba się troszeczkę pomęczyć
kostek jest offline  
Stary 26.05.2001, 22:12   #7
gAzZzZoR
Kinetic
 
Avatar użytkownika gAzZzZoR
 
Data rejestracji: 09.04.2001
Lokalizacja: Rybnikkk
Posty: 607
gAzZzZoR zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
wojtek (26-05-2001 16:04):
proste i logiczne myslenie mowi ze CD-ROM o predkosci >16x nadazy za nagrywarka 16x.
i jest to prawda pod warunkiem ze zrodlowy CD jest sterylnie czysty.
w innym przypadku to zaden naped nie da ci gwarancji odczytu z taka szybkoscia brudnego.
przegranie na dysk z CD 50x zajmuje <2 minuty wiec nie widze problemu zeby zgrac na dysk
No nie wiem czy takie logiczne.

Z logicznego myslenia wynika, ze duzo (wiekszosc) napedow ma system CAV (czyli im dalej od srodka plyty tym wiekszy naplyw danych, cd-rom odbraca plytom ze stałom predkoscia), a co za tym idzie predkosc 16x uzyskana jest dopiero na zewnetrznej krawedzi plyty.

A co za tym idzie na poczatku odczyt nie przekracza 10x, co powoduje buffer underrun.
Oczywiście moge sie mylic.

A nie jedna krystalicznie czysta i tloczona plyte moj cidik przegrywał jak porysowana. Duzo zalezy od mechanizmu lasera (korekcji bledow i jego konstrukcji)

A nawet jak masz 50x cd-rom i krystalicznie czysty nosnik to nie masz gwarancji ze Ci plyta pojdzie na nagrywaniu przy predkosci 4x.

Ja osobiscie tak mialem. Wywalilo jeden blad na plycie i zegnaj plyto.

Pozdro. Gazor
gAzZzZoR jest offline  
Stary 26.05.2001, 22:16   #8
gAzZzZoR
Kinetic
 
Avatar użytkownika gAzZzZoR
 
Data rejestracji: 09.04.2001
Lokalizacja: Rybnikkk
Posty: 607
gAzZzZoR zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
wojtek (26-05-2001 16:05):
dlaczego akurat CD-ROM SCSI daje "nieprzerwany doplyw danych" a IDE nie.
mam CD-ROM'a IDE i nie widze problemu.
Ślepy koń też nie widzi przeszkód.

Pozdrowienia dal "inteligentnych" :-)
gAzZzZoR jest offline  
Stary 27.05.2001, 00:02   #9
Callisto TM
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 02.11.2000
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Posty: 157
Callisto TM zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Do sprawdzenia tego sluzy w kazdym programie funkcja Test write nazywana tez Simulation, wiec sprawdz to i nie zadawaj takich pytan.
A nawiasem mówiac watpie zeby dalo sie z tego nagrywac w "locie" x16.

Pozdro
__________________
Pozdrawiam, Callisto.
Callisto TM jest offline  
Stary 27.05.2001, 19:30   #10
kuba
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.04.2002
Posty: 6
kuba w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
mam nagrywarkę 16 razy TDK
i 3 cd-romy SCSI (TEAC32 SCSI, Plextor 40TS, Plextor 40TW na kontrolerzeb Adaptec 2940 U2W LVD)
i żaden nie ma najmniejszych problemów z nagrywaniem w locie x16
jedynie program CdrWin nie pozwala bo pokazuje jakieś info że cd-rom sobie nie poradzi x16, ale pod Win On Cd idzie jak burza
kuba jest offline  
Stary 27.05.2001, 20:43   #11
kostek
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 03.05.2001
Posty: 274
kostek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja mam teacx40 toshibax48, lgx52c i każdy z tych cd romów bez problemów daje sobie radę x16 wydaje mi się że macie za dużo teori a za mało praktyki
kostek jest offline  
Stary 28.05.2001, 20:42   #12
lech2
Gość
 
Posty: n/a
Nagrywasz X 16 to podajacy CD-ROM ma byc minimum 32, zawsze podajacy ma miec 2-razy wieksza zybkosc!....,
od szybkosci nagrywania !.......Lech2.
 
Stary 29.05.2001, 08:05   #13
obar
Forumator
 
Data rejestracji: 07.12.2000
Posty: 715
obar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
lech2 (28-05-2001 21:42):
Nagrywasz X 16 to podajacy CD-ROM ma byc minimum 32, zawsze podajacy ma miec 2-razy wieksza zybkosc!....,
od szybkosci nagrywania !.......Lech2.
spoko ale i korekcja jest ważna zwłaszcza gdy nagrywarka nie ma żadnego zabezpieczenia (durex'u czy always'a)
__________________
obar
obar jest offline  
Stary 29.05.2001, 12:06   #14
Smiech
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 17.05.2001
Posty: 102
Smiech zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
50 razy na 100 nadąży taka jest moja opinia
chyba nie bierzecie pod uwage tego, że kilkuletnia płyta często pożyczana kumplom lub poprzez zwykłe exploatowanie (niewielkie zarysowania, kurz itd) staje się trudniejsza do odczytu i nie podoła.
Ja posiadam około połowe takich płyt bo nie mam komputera od pół roku a nagrywarki od miesiąca i stara gwardia nie umiera.

A tak pozatym to pali sie u was że wszyscy chcą kopiowac on the fly?
Ja mam nagrywarke 4x (nidy nie nagrywam w locie, raz nagrałem płyte dla testów ale nie przypadł mi ten sposób nagrywania) i znalazłem świetny sposób na to aby nagrywanie sprowadzało się do włożenia płyty wciśnięcia record a po 20 minutach wyciągnięcie płyty itd
Bo jaki jest sens wpatrywac się w durne paski postępu nawet gdy nagrywamy te 5 min przy 16x
a mi zajmuje 1 min
A ileż to rzeczy można zrobic jak sie wypala: zjeść, powylegiwac się, przeglądać net, oglądac TV (wtedy jedynie wysunięta płyta daje znac, że czas zapuścić następną)
A poza tym to spróbujcie w locie zgrywać z oryginałów zabezpieczonych Safediskiem lub LaserLock życze powodzenia.
Smiech jest offline  
Stary 29.05.2001, 20:41   #15
kostek
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 03.05.2001
Posty: 274
kostek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
niektóre rzeczy robi się w locie a inne nie płyty zabezpieczone oczywiście nie ale reszta? jeśli robisz jedną płytkę dziennie to spoko ale jeśli jest ich np 50 odpowiedz sobie szm
kostek jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.