![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Gość
|
Problem z HP 8100
Witam,
Nagrywarka działała poprawnie do czasu, kiedy nie wpadłem na pomyśl wymiany HDD. Wiązało się to z upgradem BIOS. Oczywiście instalowalem również cały system od nowa (win 98 secon edition). Urządzenie zostało wykryte i widziane jest przez wszystkie programy do CDR. Nagrywarka pracuje normalnie na płytach CD-RW, ale nie chce zapisywać płyt CD-R. Np.: Nero dział normalnie, lampki migają w nagrywarce, po zakończeniu jest napisane ze proces zakończył się sukcesem, ale nie wysuwa płyty. Płyta oczywiście jest pusta. To samo fireburner. |
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Gość
|
A jesteś pewien że nie włączyłeś trybu symulacji ?
|
|
|
#3 |
|
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Witam
Mam taką samą wypalarkę. No i od pewnego czasu też wyskakują mi puste płyty (CDR). Tylko, że na niektórych moich CD-RW też nie chce nagrywać tzn. nagrywa, dane są na płycie, ale nie można przekopiować niektórych plików (błąd odczytu dysku). CHECK CD pokazuje błąd sumy kontrolnej (CRC). Więc moim (chyba logicznym) zdaniem moc lasera znacznie się zmniejszyła. Już nawet rozebrałem ją na części i wyczyściłem laser, nie pomogło. I jeszcze jedno: nie wprowadzałem żadnych zmian w komputerze, po prostu jest tak jak było tylko nie chce działać. Aha, przy drugim nagrywaniu na CD-R przy końcu płyty (Lead-in&Lead-out) Nero się zawiesza tak, że trzeba resetować kompa. Po uruchomieniu płyta już nie jest pusta, tylko, że danych nie ma a wolny obszar wynosi ok. 12MB. Uznałem to za normalny proces zużycia nagrywarki, gdyż (4/2/24) większość płyt które paliłem to były CD-RW, a jak wiadomo era napędów 2x już wygasła np. HP7200, Philips 3600 czy jakoś tak. Ciekawe czy ktoś spotkał się z czymś takim (lub podobnym). Przy okazji proszę o symptomy zużywania się napędów CD-RW. Pozdrawiam
|
|
#4 |
|
Gość
|
Ja używałem jej tylko do celów domowych, co oznacza, że wypalałam nie więcej niż 10 CD na miesiąc. Sprzęt ma może dwa lata, to nie możliwe żeby tak szybko się zużył. Zastanawiam się czy to nie jest wina tych płyt typu Platium itp kupowanych na giełdzie bez pudelek. Bardzo często są one źle wywarzone i przerabiają PC na wibrator. Kolega ostrzegał mnie wcześniej przed ich stosowanie.
Wydaje mi się jednak, że to problem ustawień lub sterownika. |
|
|
#5 |
|
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
To tak samo jak ja. Też nie używałem jej za często, czasem trafiło się 30 płyt ale to rzadkość. Dokładnie tak jak u Ciebie trafiało mi się ok 10 płyt/miesiąc. Ostatnio próbowałem używać BlindWrite i zupełnie tak samo, tylko dlatego, że już myślałem że do Nero wstawili coś takiego jak do Clone - przyjmie seriala, ale po jakimś czasie zacznie kaszanić. Jak się czegoś dowiesz w związku z tematem daj znać na maila.
P.S. Już zacząłem poważnie myśleć nad nowym piecykiem. Pozdrawiam
|
|
#6 |
|
Gość
|
Sprawdzałes na innym PC?
|
|
|
#7 | |
|
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
|
|
|
#8 |
|
Gość
|
Pogrzebałem trochę w PC i pobawiłem się oprogramowaniem.
CDR Identifier napisał mi że ***8220;ASPI Layer is outdated or not present***8221;. A Nero podczas skanowania SCSI/IDE Bus wyświetla na dole w pasku komunikat ***8222;Access Failure***8221; Kiedy próbowałem robić kopie CD w locie zrobił mi image na HDD mimo że miał ustawione wypalanie płyty bez testu na urządzeniu HP 8100. Co tu robić? |
|
|
#9 |
|
Gość
|
Może wzywa do instalacji nowego ASPI...
|
|
|
#10 |
|
Gość
|
A skąd to pobrać?
|
|
|
#11 | |
|
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
|
|
|
#12 |
|
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Ja pracuję na Windzie2000 SP2. ASPI mam w porządku.
Pozdrawiam
|
|
#13 |
|
Gość
|
Dam znac jutro czy pomoglo - nie mam interetu w domu
Dzieki |
|
|
#14 |
|
Gość
|
Witam,
Zainstalowałem ASPI + oprogramowanie fabryczne od nagrywarki (udało mi się je pożyczyć). Przeprowadziłem testy przy pomocy specjalnego programu, który był na tym krążku (test urządzenia, test zapisu i test szybkości zapisu). Wszystko wypadło ok. Używając jakiegoś programu, który był dostarczony na tym krążku skopiowałem go (130 MB), płytę wypaliło bez problemu. Niestety nie mogłem już skopiować przy pomocy tego programu płyty 700 MB, tzn. nagrał na niej cos tak, że Neno stwierdził, że płyta jest pełna, ale winda nic na niej nie widzi. Nero 5.5.3.0 też już się przestał pluć, ale nadal nie wypala. Fireburner wywalił error wypalając końcówkę płyty. Zastanawiam się czy ten fabryczny soft nie koliduje z innymi programami, oraz czy on czasem nie ogranicza pojemności do 650 MB. |
|
|
#15 | |
|
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
[html]
<style fprolloverstyle> A:hover {color: #cc0000; background: "#fff000"; cursor: default; font-family: Arial; font-weight: none; text-decoration: none} A:link {CURSOR: default; FONT-FAMILY: Arial; FONT-STYLE: normal; FONT-WEIGHT: none; TEXT-DECORATION: none} A:visited {CURSOR: default; FONT-FAMILY: Arial; FONT-STYLE: normal; FONT-WEIGHT: bold; TEXT-DECORATION: none} </style><BODY BGCOLOR="#171F31" TEXT="#00fF00" LINK="#00ff00" ALINK="#00ff00" VLINK="#11b7d5"> Cytat:
U mnie wypala na CD-RW Infodisc (nie wszystkich), na CD-RW Verbatim (zupełnie nowa, ma 2 tygodnie). Natomiast nie chce wypalać CD-R Verbatim (niebieskie), Dysan (złote). I jeszcze jedno: co to za program którym testowałeś urządzenie? Pozdrawiam [/html]
|
![]() |
|
|