![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.11.2002
![]() |
Czy z DMA się nie da?
Mój sprzęt:
CD-RW LG GCE-8160b (16x10x40) firmware 2.01 (DMA jest) DVD-ROM DTD 8120B (DMA jest) plyta ECS K7VZA Athlon 850 256 ram WinME Nowe VIA Hyperion jest. A problem jest taki: znalazłem w ustawieniach właściwości stacji dysków GENERIC IDE DISC TYPE 47 DMA (menadżer urządzeń), które VIA przy instalowaniu zaznaczyła i to jest ok bo komp chodzi mi całkiem nieźle jak na taki sprzęt. Ale gdy cokolwiek robie z nagrywarką (wypalanie, ripowanie a nawet kopiowanie na dysk danych) jest zawiecha, niebieski ekran itd. Gdy wyłącze DMA w tych ustawieniach po restarcie jest super z nagrywara-chodzi miodzio ale komp chodzi jakby chciał a nie mógł. Dysk tak jakby się zacinał przy wszystkim co robię. Wyłączę DMA nagrywara chodzi OK a komp nie OK. Włączę DMA nagrywara nie chodzi OK a komp TAK. Wszystko podpięte jest prawidłowo. Czy jest jakaś możliwość aby to i to chodziło dobrze na DMA? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
po pierwsze - winME to najgorszy shit jaki moze byc - jusz win98 jest sopro leprze a wogule to pomysl nad win2k albo winXP (tylko musisz w xp wszelkie bajery wywalic)
po drugie - o ile dobrze zrozumialem DMA w nagrywaczy masz wlaczone a pytasz o DMA dla dysku - jak tak to sprobuj wylaczyc w nagrywaczu a wlaczyc w hdd (napisz tez jak toto masz podpiete - co na jakim kablu i czy master czy slave) po trzecie - te najnowsze stery do VIA wcale nie sa takie dobre do tych starych plyt glownych - zobacz czy czegos starszego (np 4.42) nie znajdziesz |
![]() |
![]() |
#3 |
KiNgOfOcEaN
Data rejestracji: 06.09.2002
![]() |
Nie da sie. Mam u siebie analogiczny przypadek na Win98. Mam nagrywarke LGx16 oraz TEAC w540E. LG pracuje w trybie PIO a TEAC w UDMA. Gdy za pomocą sterowników via wymusze DMA to systam działa ładnie i szybko lecz nie da się nagrywać. Poprostu zaden z programów do nagrywania nie rozpoznaje wówczas napędów, choc je widzi.Gdy DMA wyłączę moge wszystko ładnie nagrać lecz system zaczyna się wlec. Dlatego też dzisiaj przesiadłem sie znów na Win 2000. Zobaczymy co się tutaj będzie dziać.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
kaszani sie tylko ten model nagrywarki czy wszystkie LG?
ja mam ced8120b i jeszcze pod win98 po wymuszeniu DMA (multi-word dma) dzialalo szybko i bez problemu |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 13.12.2002
![]() |
Mam ME i tez przy wlaczonym DMA nie chcialo nagrywac, a po wylaczeniu bylo OK. Naprawilo sie samo. Tzn przeinstalowalem VIApczaki, ASPI, Nero itp i samo mu przeszło.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Alojzy
Data rejestracji: 12.11.2002
![]() |
Ja osobiście spróbowałbym zrobić ogólny porządek w komputerze i zainstalować nowe ASPI - być może to coś zmieni. Co do Win Me - miałem go przez dłuższy czas i nie narzekałem. Moim zdaniem kwestia niebieskich ekranów tkwi tak w systemie jak i w sprzęcie. Kiedyś miałem płytę główną ECS i to był koszmar. Przy obecnej zapomniałem jak wygląda blue screen
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.11.2002
![]() |
No właśnie wyczytałem gdzieś, że te płyty to niezłe badziewie ale ustawiłem wszystko tak jak polecił CrazyLucas i śmiga. Nic tylko wymiana sprzętu! Co do ME to jakoś też nie mam z nim więcej problemów ale dużo nie kombinuje na kompie.
Podpięte mam tak: I kanał Master - dysk twardy Slave - napęd DVD-ROM II kanał Master - nagrywarka Nowe ASPI są. Porządek - zawsze. Zmienie sprzęt to zmienie na XP. Dzięki za odpowiedzi. |
![]() |
![]() |
|
|