![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.08.2004
![]() |
LTR40125S - Zaktualizowalem BIOS i zle dziala! Ratunku!
Mam nagrywarke Lite-On 40125S. Poniewaz zle obslugiwala wiele nowych nosnikow postanowilem zaktualizowac BIOS. WYbralem ZS0N z listy sprawdzonych i zgodnie z instrukcja z forum zainstalowalem. W programie Flash Utility fo Liteon wszystko poszlo OK. Zrestartowalem kompa i mam takie objawy: Nero NIE WIDZI zadnej nagrywarki!!!, Flash Utility NIE WIDZI nagrywarki, Windows wciaz ja widzi(jako naped CD) i plyty sie odczytuja. Co robic?
POMOCY!!! PS Mam zachowany stary BIOS. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
Data rejestracji: 29.03.2004
![]() |
Odinstaluj z menadżera urządzeń napędy i odśwież
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
Dzieki wielkie za odpowiedz. Rzeczywiscie pomoglo i nagrywarka jest prawidlowo wykrywana
![]() ![]() ![]() Sprobowalem wiec z biosem ZSOR - najnowszym. CDRW zawiesza sie a Przy CD-R calibration error. Dodam ze w obu tych biosach tacka dziwnie zaczela pracowac, po otworzeniu sie prawie od razu zamyka a podczas chowania sie zatrzymuje. Jak na razie wrocilem do starego biosu, dziala jak wczesniej tzn. problematycznie z nowszymi nosnikami. Ktos ma jeszcze jakis pomysl jakiego PEWNEGO biosu uzyc? Pozdrawiam Ostatnio zmieniany przez d2w : 07.08.2004 o godz. 16:36 |
![]() |
![]() |
#4 |
Użyszkodnik
Data rejestracji: 29.03.2001
![]() |
Ja wgrałem do swojego 40125S biosik właśnie z CDRinfo i nie zaobserwowałem żadnych anomalii. Jesteś pewien, ze nic się podczas flashowania nie stało?
Poprzedni opis: Był i się zmył. Teraz jestem tu: monter.techlog.pl CHCIAŁĘ BYŚ MODERATORĘ ale sresyknofałę... Bedę PREZYDĘTĘ !!! "Głupota, którą widzimy u drugich, na ogół podnosi nas na duchu" ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Nowy na forum
![]() |
![]() Cytat:
Jakiego programu uzyles i ktorej wersji biosu? |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Banned
![]() |
Wg mnie Ci juz nagrywarka siadła... Ja też kiedyś jak flashowałem to były takie efekty. Spróbuj jeszcze wgrać bios od 32125S może pomoże...
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Użyszkodnik
![]() |
Cytat:
Sam plik dostępny jest w tabelce na samym dole, w skrócie: tu Plik ten nosi nazwę R40ZS0R.zip, po rozpakowaniu uzyskujesz tylko jeden plik: ZS0R.exe który jest Windows'owym Flash'erem. Przed Flash'owaniem trzeba się upewnić, że w napędzie nie ma płyty i pozamykać wszystkie niepotrzebne aplikacje, w szczególności wszystko to co odwołuje się do napędów np jakies programy spowalniające prędkość, programy do nagrywania, itp.
Poprzedni opis: Był i się zmył. Teraz jestem tu: monter.techlog.pl CHCIAŁĘ BYŚ MODERATORĘ ale sresyknofałę... Bedę PREZYDĘTĘ !!! "Głupota, którą widzimy u drugich, na ogół podnosi nas na duchu" ![]() |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
Najsmieszniejsze jest to ze mi ten program wogole nie dziala. Moze ktos zrozumie w czym jest problem patrzac na komunikat jaki dostaje (w zalaczniku). Dla mnie brzmi on conajmniej smiesznie...
|
![]() |
![]() |
#9 |
Użyszkodnik
![]() |
Hmmm, rzeczywiście dziwne. Sprawdź czy nagrywarka jest ustawiona na Master tego kanału IDE na jakim "wisi", a jeśli tak to czy na pewno jest na skrajnym złączu taśmy IDE. Jeżeli na tym samym kanale jest DVD, odłącz je i spróbuj ponownie. Innych pomysłów nie mam póki co.
![]() |
![]() |
#10 |
Banned
![]() |
Potraktuj go flashfix'em i wgraj... a może masz OEM'a LTR-40125S. Podaj ver. biosu jaką masz? Też miałem kiedyś LTR-32123S z naklejką 40125S....Więc moze masz OEM'ik
![]() PS: Co się stało z chip'em 4S? Bo nie było ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Weż pobierz odpowiedni bios do swojej nagrywarki i go wypakuj. Będzie on w postaci "ex"e więc musisz wydobyć z niego bios w postaci "bin". Aby to wykonać wejdź na tą stronkę http://seba.wsm.wielun.pl/exe-bin.htm
Potem wgraj bios do nagrywarki programem MTKFlash. Instrukcje znajdziesz na tej stronie http://seba.wsm.wielun.pl/ratowanie.htm Najlepiej jak wybierzesz metodę dla DOS'a, bo w środowisku Windows może nie iść, choć możesz spróbować. |
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
Napisz jaki był oryginalny bios (nazwa), bo po objawach tacki na 99% można stwierdzić, że to jest napęd OEM oparty na starej wersji chipsetu tj. 3 generacji, a nie jak oryginalne 40125 na 5. Jeśli masz kopie biosu, to możesz sprawdzić bios od 32123S może pomoże, bo do tej modowanej 40 chyba nie ma nowszych biosów.
|
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
Mam oemowego Liteona i bios oryginalny XSU1 i to moze byc racja ze jest po prostu zmodowany.
Tylko pytanie kto byl taki "madry"? sprzedawca czy firma liteon? I co lepsze? bios ktory mialem wiazacy sie z problemami z niektorymi nowszymi plytami ale nagrwajacy 40x czy jakis pewny bios od 32125S? Dzieki za wszystkie odpowiedzi! |
![]() |
![]() |
#14 |
Guru
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
No to na 100% jest napęd oparty na chipsecie mediatk 3, więc można jedynie przerobić go na model 32123S i zobaczyć czy coś to da. Ta "podkręcona" wersja wyszła z zakładów Litka, który w ten sposów chciał się wyzbyć zapasów z magazynu. W tym przypadku sprzedawca jest czysty
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
![]() |
A powie mi ktos jeszcze skad sciagnac biosy do 32123S w formacie .bin
![]() Bo te co sa na forum akurat przy tym modelu nie sciagaja sie. |
![]() |
![]() |
|