![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.01.2004
![]() |
problem z TEAC CD-W524E
Witam!
Walnąłem łokciem w wysuniętą tackę nagrywarki i sie troszke przestawila. Wyjalem nagrywarke z kompa , rozkrecilem ja i w czasie wyjmowania z obudowy wypadla mi sprezynka (taka pokrecona, nie jak w dlugopisie). Ustawilem tacke w prawidlowej pozycji i zaczalem szukac gdzie ma być ta sprezynka, ale ani ja ani 5 osob ktore oblukało ta nagrywarke nie wpadlo na zaden pomysl. Podpialem ja bez sprezynki i tacka ladnie chodzi ale nagrywara kreci troszke i staje lub raz na 50 prob zaczyna czytac, ale trwa to wieki a i tak nie mozna potem otwierac plikow ;( Moj model to TEAC W524E - jak do tego wypadku bylem strasznie zadowolony bo i czytala i wypalala nieziemsko. Jest po gwarancji wiec ta metode odrzucilem. Jak macie jakies schematy czy pomysly to zapraszam. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.12.2003
![]() |
modelu nagrywarki nie rozkładałem ale sprawdziłbym jak realizowany jest w tej nagrywarce docisk płyty do osi silnika moze to z tamtąd albo zobacz na koło zębate napędu głowicy tam też powinna być sprężyna do kasowania luzów (jesli koło złożone jest z dwóch kawałków
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
tam gdzie głowica (wnioskuje ze chodzi o soczewke i generalnie - laser) sa w zasadzie 3 zembatki, ale ni cholery nie moge znalezc gdzie by mozna bylo podpiąć tą spreżynke... dodam ze ma ona kształt jakby V a końce ma zagięte...
|
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
![]() |
z tego co teraz piszesz o wyglądzie sprężynki to wnioskuje że jest to sprężyna z dyskietki 1,44 MB która zamyka dostęp do nośnika
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
ale ona mi wypadla z nagrywarki, efekt bez niej jest taki ze nagrywara czyta 1 na 1000 plytek i to po czasie 3000 godzin oczekiwania
![]() znalazlem fotki wnętrza tej nagrywary, ale nigdzie nie widze mojej sprezynki... tutaj: http://www.digit-life.com/articles/c...3-teac24x.html Ostatnio zmieniany przez czapkaa : 05.01.2004 o godz. 20:38 |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
podeslij foto sprezyny albo rozmontuj dyskietke i porównaj spręzyny
|
![]() |
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
![]() |
luz na głowicy kasowany jest spreżyną w listwie zębatej widać na foto a docisk płyty realizowany jest magnetycznie czyli nigdzie nie pasuje twoje znalezisko
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
oto przyblizony wyglad sprezynki : http://mpit.w.interia.pl/sprezyna2.JPG
najgorsze ze po podlaczeniu bez sprezynki cd nie chce krecic, tzn. zakreci przez 1 s a potem nic, cisza... albo jak czasem zacznie czytac to czyta i czyta i czyta i czyta i czyta i... czyta i nie moze przeczytac... a najgorsze ze nigdzie nie moge znalezc schematu budowy tego cd-romu, goglarką wczoraj przeczesalem ze 100 roznych stron o tym cd ale nikt nie ma tego co ja potrzebuje... |
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() |
Sprężynki takiego kształtu stosowane są powszechnie w mechanizmach zapadkowych, blokujących ruch powrotny. Sprawdż, gdzieś tam może być jakaś zapadka.
|
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
![]() |
zobacz jak tam blokowany jest cały mechanizm wraz z silnikiem i laserem w pozycji pracy moze tam to skąś wypadło i nie można ustalić napędu
|
![]() |
![]() |
|
|