![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.04.2002
![]() |
Czy ktoś może mi pomóc?
Mam pewien problem. Dotychczas wypalałem CD-RW i audio z prędkością 4x i nie miałem żadnych problemów z nagrywarką a zaczęły się przy wypalaniu płyt CD-R z prędkością 8x. Starsza wersja Nero (5.0.3.5) umożliwia ustawienie 8x ale podczas wypalania wyrzuca błąd TRACK FOLLOWING ERROR. Nowsze wersje Nero (od wersji 5.5.1) jeśli jest włożona płyta do nagrywarki, blokują możliwość wypalania z prędkością 8x. Jeśli najpierw zacznę wypalać, a później włożę płytę to Nero wyrzuca komunikat: na tym nośniku mogę wypalać z prędkością 6x, a nie 8x, zmienia prędkość i nagrywa poprawnie. Inne programy do nagrywania przy prędkości 8x również wyrzucają błąd TRACK FOLLOWING ERROR. Próbowałem na różnych nośnikach i to samo.
Moja konfiguracja: 1. Windows 98 wersja angielska 2. Kontroler SCSI BUS Logic BT-946C-sterowniki windows'a 3. Dysk Micropolis 1,95 GB SCSI, Barracuda IV 40 GB IDE 4. Procesor Celeron 300A 5. 384 MB pamięci 6. Oprogramowanie Nero wersje 5.0.3.5 ; 5.5.5.1 ; 5.5.7.2 ; 5.5.7.8 ; 5.5.8.0. Jedynie w wersji 5.0.3.5 mogę ustawić 8x lecz wyrzuca błąd Track Following Error, w pozostałch wyrzuca "na tym nośniku nie mogę nagrywać z prędkością 8x lecz 6x". Dodatkowo w wersji 5.5.5.1 przy wyborze nagrywarki widnieje maksymalna prędkoś 6x, a nagrywarkę rozpoznaje jako 8424S - dziwne (w innych wersjach Nero jesk OK z rozpoznaniem maksymalnej prękości). Inne programy to: Easy CD Creator 5.0 Platinium. CD Mate 2.2.3.8. NTI CD Maker 2000 Profesional 4.2. WinOncd 3.7 - na tych programach ten sam błąd lecz nie zmieniają prędkości na 6x (robi to jedynie Nero). 7. Próbowałem na kilku różnych nośnikach (kolory, firmy i prędkości) i zawsze to samo, nawet na starszej płycie Verbatim z max. prędkością 8x 8. Wypalanie z prędkością 6x bez problemu - nawet na najtańszych nośnikach |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002