![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.05.2002
![]() |
Mam problem i wymiękam-może ktoś pomoże ?!
Problem jest nieco oklepany na tym forum, ale mój problem pozostał.
Zapozanłem się z postami dotyczącymi tego tematu na forum gdzies do 180 dni wstecz. Mam LG 16x10x40 (BIOS:2.01) . Moja płyta to slotek SL-65KV2-T na chipsetach VIA(NBridge: 694T i SBridge:686B) w raz z najnowszymi sterami i bioskiem. System: WinXP. Problemem jest DMA. Zainstalowałem OLD MINIPORT DRIVER VERSION ze strony VIA i...... komp przestał widzieć nagrywarkę. Sprawdziłem IDE Tool i była obsługiwana: Multiword DMA mode 2-wtedy spowrotem wstawiłem PIO 4 i po restarcie komp już ją widział, tyle że nic się nie zmieniło tzn. nadal mam max'a na procku (celek1,2GHz@1,34GHz) podczas nagrywania. Proszę o pomoc z tym ****** DMA w Win XP. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.05.2002
![]() |
To tak jest jak się nagrywa wszystkie sterwoniki i updaty , odistaluj zbędne rzeczy jeśli to nie pomoże nie obejdzie się bez przeinstalowania systemu.... A tak wogole to z Windowsem Xp jest więcej problemó niż jest on warty...
|
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
|
Pod XP ja miałem podobny problem. CD-Roma widział mi tylko jako PIO4 więc w miejsce na taśmie cdroma podpiąłem twardziela i uruchomiłem kompa. Wtedy dało się ustawić MultiWorld coś tam coś tam. Wyłączyłem kopa przepiąłem z powrotem napędy i na CD-ROMie już było MultiWorld.... zamiast PIO4.
Może to Ci coś da. I nie instaluj tylu pierdół. |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.05.2002
![]() |
Dużo pierdół = powolny, rozwalający się komp
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() |
Do XP jest tylko ten miniport VIA - ftp://vluka.dhs.org:6667/-=Drivers=-/MB/Via/ide_3014.exe starsze sa definitywnie niezalecane.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.06.2002
![]() |
Trzeba być TWARDYM nie miękkim !!!
|
![]() |
![]() |
#7 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Jak masz podpięte napędy?
Nagrywarka zawsze IDE2 master. Jak masz CD-ROM to też na IDE2 ale Slave. Jak z taśmami? Koniec taśmy Master, środek Slave, koniec kolorowy (np. niebieski) płyta główna. Potem sprawdź zworki. Płyta główna musi mieć wszystko ułożone logicznie aby nie musiała "kombinować".
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Mam jak piszesz.2x80 żył. Na IDE2 master-nagrywarka. Na IDE1 master-twardziel, IDE1 slave - DVD.
Spróbuję jeszcze poprzepinać. Mnie się podoba Win XP. Fantastycznie zarzadza RAMEM i nie mam 5 resetów dziennie jak w win98 SE do tego jeszcze NTFS. Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję za porady konstruktywne i te budujące ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
No chyba masz źle: IDE1: master: HDD, IDE2: master: nagrywarka, slave: DVD. Tak jest w książkach (tych starych) i tak Ci radzę to złożyć. Niezależnie pytanie: a co ze sterownikami VIA? Masz założone najnowsze? Zajrzyj na www.viaarena.com! Tam znajdziesz też trochę rozwiązań różnych problemów. Dobrze by było abyś przed zainstalowaniem nowych sterowników odinstalował stare.
Kable 80 są bardzo wrażliwe (awaryjne) i tu też może być przyczyna Twoich problemów. Dla trybów do UDMA33 wystarczy 40 żył. Napędy CD nie mają więcej niż UDMA2, czyli UDMA33. Pisz dalej, problem jest do rozwiązania. Trochę spokoju i konsekwencji.
#10 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 21.02.2002
![]() |
hie, hie, spoko, spoko, co do nagrywarki to pracuje tylko w PIO-4, jak ktoś chce wycisnąć z niej UDMA133, to życzę szczęścia
![]() Sam posiadam podobny zestaw (no może bez DVD vide CD_Romek) i pracuję pod w98se i jak na razie od 1,5 roczku nie widziałem blue-screena, jak pomyślę o XP to ciarki mnie przechodzą. Trochę zabawy ze sterownikami i naprawdę można wycisnąć z w98 coś dobrego, trzeba po prostu trochę samozaparcia. DMA w windzie mam zapodane i nagrywa jak burza, tylko jedno, z własnego doświadczenia wiem, że sterowniki VIA (czteropak) należy instalować tak, aby nie pozwalać mu na sprzętowe włączenie DMA. Później w menadżerze urządzeń się atywuje i chodzi jak miód. To tyle ode mnie w tym temacie, pozdawiam i życzę powodzenia w walce ze sprzęciorem ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
`
Data rejestracji: 10.08.2001
![]() |
nie wdajac sie w dyskusje o meritum , co lepsze Xp czy poczciwe 98 chce powiedzie, ze jesli kto ma niebieskie ekrany w 98 to i Xp mu nie pomoze, bo oznacza to,ze nie bardzo dawal sobie rade w konfiguracji i wczesniej czy pozniej ekranik sie pojawi
|
![]() |
![]() |
#12 | |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
Chciałem zauważyć, że nie pisałem nic o "niebieskich ekranach" (wiem co to znaczy) tylko o zwisach. O system zadbać umiem jednak tutaj zgłaszałem TYLKO problem DMA. Dyskusja nt. win98 czy Xp przypomina mi rozmowy dotyczące wyższości świąt bożego nardzodzenia nad świetami wielkianocy. Pozdrawiam wszystkich.
#14 |
Nowy na forum
![]() |
Dzieki wszystkim za pomoc, a w szczególności vluce i esem.
|
|