Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.05.2002, 13:25   #1
Kmieciu4eveR
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.05.2002
Kmieciu4eveR w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Liteon24X10X40X - zwisy win98 podczas wypalania...

Mam lite-on`a 24X10X40X od jakiś 2 miesięcy. Nagrałem już ok 100 płyt, esperanzy, platiniumki, verbatimki , wszyskto paliło się jak marzenie DMA i burnProof włączone, sredni czas wypalania 4 minutki, kilka razy nawet skopiowałem zabezpieczoną płytę Clonem w locie !!...
A tu nagle ***z !

Włączam Winde98se ( mam wszystkie updaty) Chcę sobie wypalić dziś filmik, a tu się system zawiesił zaraz po zakończeniu wypalania leadinu... oczywiście płytka do śmieci.... zrobiłem dokładny skan dysku twardego, błędy usunęło, zreinstalowałem nero, ciągle to samo.... podobnie w CDMate - totalny freeze, myszka nie działa, ctrl+alt+del także - tylko twardy reset. Mam durona 850, płyta Abit kt7araid, nagrywarka to secondary master, najnowsze sterowniki via4in1 w tle żadnych aplikacji nie ma...

Odpaliłem winXP, co dziwne pierwszą płytkę wypaliło bez problemów... ale przy drugiej wyskoczył "scsi error" i płytka skopana.... mam stery ASPI czy co tam potrzeba, FAQ na stronce cdrinfo czytałem....

edit: Dziś wykasowałem win98 i zainstalowąłem czystego... nic niedało... a napęd sprawdzałem u kumpla... działa bez zarzutu...
Kmieciu4eveR jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.05.2002, 16:14   #2
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a czy sprawdzales dokladnie na tym samym pliku i plytce tego samego producenta czy np poszedles do niego i nagrales pierwsza lepsza rzecz jak dla mnie to albo plytki (wieszanie przy leadout moze wskazywac ze plytki sa uszkodzone na koncu) albo ....

najpierw odpisz na to

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.05.2002, 18:42   #3
SpideR
Bywalec

Data rejestracji: 13.05.2002
SpideR w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Kmieciu4eveR (24-05-2002 13:31):
edit: Dziś wykasowałem win98 i zainstalowąłem czystego... nic niedało... a napęd sprawdzałem u kumpla... działa bez zarzutu...
A ten kolega jaki ma system?
SpideR jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.05.2002, 20:01   #4
Kmieciu4eveR
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.05.2002
Kmieciu4eveR w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
...kolega ma TEN SAM SYSTEM (hehe jak myślicie kto mu go skopiował...
mozliwe że to wina płytek,jakaś zła partia albo coć. Ciekawym jest, że dziś wypaliłem 4 płytki pod win XP beż żadnych problemów... a z win98 na razie zrezygnowałem,

...powtarzam - system zawieszał się PO zakończeniu leadina , gdy zaczyna wypalać scieżkę i pojawia się bufor nagrywarki (a u mnie zamiast się pojawić miałęm freeza i pomarańczowe świateło w nagrywarze)

...nie chcę zapeszać, ale możliwe że przełożenie miejscami DVD i CDRW rozwiązało problem - teraz CDRW jest primary masterer a DVD secondary masterem (powtarzam - 2 oddzielne taśmy UATA100)

Inna sprawa, że wypalam z maxymalną prędkością, a zauważyłem, że Platiniumy nie mają "ogranicznika prędkości" (np verbatimy mają do 16X w nero) i może takie palenie to loteria - raz się uda raz nie.... np. jeszcze nigdy nie skopała mi się płytka CDRW (a mam tylko jedną - Liteona HajSpeed i katuję ją cały czas) W sumie to przy cenie 99groszy za płytkę to można jeszcze pogodzić się ze 50% skutecznością wypalania, ale gorsza jest ta niepewność - wyjdzie czy nie...?
Kmieciu4eveR jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.05.2002, 23:36   #5
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No co Ty? Nie ma zmiłuj - ma wypalać 100/100 (no może 99/100 ) i już.
Ja mam tę samą, tyle że S-kę, windozę 98SE, płytę na VIA i śmiga. Bez dodatkowego kontrolera jako sec slave razem z Asusem S-520 jako sec master.
Oczywiście - jeśli zastosujesz słabe płytki - to x24 możesz mieć loterię...
W Twoim przypadku (sądząc z opisu), jeśli to nie są płytki, to jest jakiś diabeł w szczegółach... ale sorry - nie wiem gdzie.
Stary 25.05.2002, 00:17   #6
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Przypomnij sobie, moze doinstalowales jakis nowy soft do wypalania albo jakies inne "ulepszacze" i np nero z czyms sie gryzie. Moze to cos podmienilo ci aspi - sprawdzales czy masz aktualne? Qrcze tez nie wiem co, ale skoro na innym kompie chodzi to przyczyne masz u siebie i to nie w nagrywarce.
Stary 06.06.2002, 17:30   #7
pit
Gość

Cytat:
Kmieciu4eveR (24-05-2002 13:31):
Mam lite-on`a 24X10X40X od jakiś 2 miesięcy. Nagrałem już ok 100 płyt, esperanzy, platiniumki, verbatimki , wszyskto paliło się jak marzenie DMA i burnProof włączone, sredni czas wypalania 4 minutki, kilka razy nawet skopiowałem zabezpieczoną płytę Clonem w locie !!...
A tu nagle ***z !

Włączam Winde98se ( mam wszystkie updaty) Chcę sobie wypalić dziś filmik, a tu się system zawiesił zaraz po zakończeniu wypalania leadinu... oczywiście płytka do śmieci.... zrobiłem dokładny skan dysku twardego, błędy usunęło, zreinstalowałem nero, ciągle to samo.... podobnie w CDMate - totalny freeze, myszka nie działa, ctrl+alt+del także - tylko twardy reset. Mam durona 850, płyta Abit kt7araid, nagrywarka to secondary master, najnowsze sterowniki via4in1 w tle żadnych aplikacji nie ma...

Odpaliłem winXP, co dziwne pierwszą płytkę wypaliło bez problemów... ale przy drugiej wyskoczył "scsi error" i płytka skopana.... mam stery ASPI czy co tam potrzeba, FAQ na stronce cdrinfo czytałem....

Mam Win98SE i liteona 24x i działa wszystko tak zaj............ że aż miło patrzeć
DVD mam podpięte z nagrywarką na jednym kanale jako slave a i tak palenie bezpośrednio z napędu DVD na CDR z prędkością x24 idzie w 4 minuty bez skakania bufora w nero (97-99%). Płyta ABIT ST6 i815EP-B, DVD LG GCE-8160B ,Liteon LTR-24102b.
  Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: