![]() |
Czy można nagrać SACD?
Czy jest jakiś program co by potrafił skopiować płytę SACD i czy taka będzie sią odtwarzać w odtwarzaczu który tak owe czyta.
|
Cytat:
Z tego co wiem, to płyty SACD nie da się skopiować ze względu na szyfrowanie sygnału (80 bitowe). Na oryginalnym dysku znajduje się specjalny klucz dekodujący, który odczytują tylko odtwarzacze SACD. Sam dźwięk DSD w postaci jedno bitowej można ponoć przechwycić po zdekodowaniu przez odtwarzacz, ale i tak nic nam to nie da, gdyż nie ma możliwości, aby samemu w warunkach domowych utworzyć płytą zgodną ze standardem Super Audio CD. pozdrawiam |
Cytat:
|
Cytat:
pozdrawiam |
odkopie , czy w tej materii tj. kopiowanie SACD nic się nie zmieniło ??
|
format jest tak mało popularny, że to byłoby bardzo dziwne aby coś się zmieniło, aczkolwiek pewności nie mam :)
pozdrawiam |
Cytat:
|
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć pewnej rzeczy. Otóż, niedawno ściągnąłem sobie płytę o pewnym tytule, oczywiście nie podam całego "2007...(SACD-R)". Płyta oprócz skanów wkładki zawiera plik .ISO. Otworzyłem więc za pomocą Daemon Tools Lite, no i niestety w tym miejscu stanąłem, bo jest całkowicie "ciemny" w tych sprawach. Przeglądałem google ale nic nie rozumiem, niewiem co mam z tym zrobić. Zaznaczyć chę, że nie posiadam odtwarzacza który by mi ten format odczytał, a wyczytałem że można zrobić tak iz da się z tego zrobić normalna płytę CD. Poniżej podam "wykas" wszystkich rodzajów plików które się w tym .ISO znajdują. Jedyne o co mi chodzi to czy da się to tak zrobić żebym mógł sobie to na zwykłe CD nagrać i na normalnym odtwarzaczu słuchać. Tylko tyle. Oto lista: W głównym folderze: MASTER1.TOC MASTER2.TOC MASTER3.TOC SMRO.LST W folderze 2C-Audio: 2C-AREA1.TOC 2C-AREA2.TOC 2C-TAREA TRACK001 (TYP .2CH) (JEST ICH 32) W folderze MC-AUDIO: MC-AREA1.TOC MC-AREA2.TOC MC-TAREA.MCH TRACK001.MCH (również jest ich 32) Cóz ja mam z tym zrobić? Próbowałem to konwertować na Format Factory ale nie da się, a zależy mi na tej płycie, bo nigdzie już nie dam rady kupić. Bardzo proszę o pomoc. Chciałbym po prostu nagrać to na zwykłe CD, ale wiem że trzeba z tym zrobic chyba kilka operacji aby było to CD. Pozdrawiam! |
Cytat:
|
Szukałem, ale niestety nigdzie nie ma. To jedyna forma tej płyty jaką można na internecie znalezć. Rozumiem że nic się w tej kwestii nie da zrobić? Szkoda...
|
Jeżeli nie da się tego nagrać w "prosty" sposób a da się to odtworzyć na kompie to można zawsze "złapać" odtwarzany dźwięk do np. wav a następnie wypalić jako normalne audio... tak przynajmniej mi się wydaje :P
|
Zapewne foobar sobie z tym poradzi. Odpowiednia wtyczka i odczyt pliku iso. Dalej możesz już przerobić na co chcesz.
|
Przechwycenie analogowego sygnału nawet na porządnej karcie dzwiękowej spowoduje utratę jakości.
To raz. A dwa że SACD używa zupełnie innej formy zapisu dzwięku. Zamiast 16 bitowego PCM ma 1 bitowe DSD o ogromnej częstotliwości próbkowania (liczonej nie w kHz ale Mhz) Problem w tym że pecety, ich sprzęt i oprogramowanie praktycznie w 100% działa na PCM. Nawet MP3, FLAC czy OGG są konwertowane na PCM przed odtworzeniem i mają próbkowanie jak PCM w kHz. Także nie wiem czy to się łatwo da ugryźć ten problem. To nie tyle inny format, co zupełnie inna zasada zapisu dzwięku. Nie wydaje mi się nawet, aby można było łatwo zamienić DSD na PCM. Trzeba zastosować pewien algorytm przybliżający. Ale bez konwersji sygnału na PCM to nawet nie ma jak tego odtworzyć, bo PC nie ma do tego odpowiedniego sprzętu, karta dzwiękowa nie łyknie paru Mhz próbkowania. To nie jest zwykłe zastąpienie 16-bitowej próbki przez 64 próbki 1-bitowe (to by było 1-bitowe PCM) to zupełnie inna zasadza oddziaływania na głośnik: http://en.wikipedia.org/wiki/File:PCM-vs-DSD.svg Szczerze to sam nie wiem jakby to ugryźć, ale jakoś chyba sie powinno dać ..:hmm: Częstotliwość zmiany próbek wpływa bezpośrednio na wartość pochodnej przebiegu sygnału (a w PCM wartość próbki to wartość sygnału w danym momencie)... :hmm: temat na dłuższe zimowe wieczory :D Jak na to patrze to jakoś nie widze że to gra. |
To na 99% nie jest obraz płyty SACD, gdyż jego nie da się zrobić, co więcej nawet gdyby był to nie da się go również odtworzyć ;).
|
Skoro już ktoś poruszył ten temat. Obecnie można zgrywać do obrazu SACD i jedyny sprzęt dostępny dla ludu który to potrafi to... PS3. Oczywiście tylko wczesne modele z obsługą tego formatu (CECHAxx/CECHBxx/CECHCxx/CECHExx) i z CFW aby mieć możliwość uruchomić stosowny program.
http://code.google.com/p/sacd-ripper/ Cytat:
Kod:
DISCLAIMER. THIS SOFTWARE IS PROVIDED BY THE COPYRIGHT HOLDERS AND |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:33. |