Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.11.2002, 16:46   #1
Roman Bratny
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.11.2002
Roman Bratny w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Nagrywanie minidiscow

Czy tak zwana zwykla nagrywarka moge wypalic minidisc?
Jesli tak, to w jaki sposob, jesli nie to dlaczego nie lub jak to nagrac?
Roman Bratny jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.11.2002, 17:44   #2
lopus
WeldMaster

Data rejestracji: 16.08.2001
lopus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nie nagrasz !!!Minidyski trzeba nagrywać za pomocą odpowiedniego kabelka nie wiem czy SPDIF czy optyczny trwa to 1:1 czyli tyle minut ile ma płyta tyle sie nagrywa.Za mało sie na tym znam może jeszcze ktos ci pomoże
lopus jest offline  
Stary 05.11.2002, 21:03   #3
Zwiadowca
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.10.2002
Zwiadowca w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mini cd

Cytat:
lopus napisa***322;(a)
Nie nagrasz !!!Minidyski trzeba nagrywać za pomocą odpowiedniego kabelka nie wiem czy SPDIF czy optyczny trwa to 1:1 czyli tyle minut ile ma płyta tyle sie nagrywa.Za mało sie na tym znam może jeszcze ktos ci pomoże
Witam,
wydaje mi sie, ze jednak nagrasz
minicd-r(w) wykrywa normalnie jak cd-r(w), tylko o mniejszej pojemnosci (180-240 mb, zalezy od producenta), a wypala sie je tak samo jak zwykle cd-r(w)

Edit :
Walnalem straszna gafe , pod pojeciem minidisk mialem na mysli minicd, wiec przepraszam jesli komus namieszalem w glowie, na szczescie inni uzytkownicy forum czuwali ;]

Ostatnio zmieniany przez Zwiadowca : 05.11.2002 o godz. 22:56
Zwiadowca jest offline  
Stary 05.11.2002, 21:32   #4
lopus
WeldMaster

No teraz to nie wiem o co wam chodzi bo z tego co wiem to minidyskiem nazywamy nosnik muzyczny umieszczony w kasetce ,który można odtwarzac i nagrywac w odtwarzaczu mini dysków.
A teraz widze że kolega z górnego postu ma na mysli dyski CD-R o zmniejszonej pojemnosci tzw.wizytówki a to całkiem inna para kaloszy i je sie nagrywa w normalnych nagrywarkach.
lopus jest offline  
Stary 05.11.2002, 21:33   #5
Yahol
Gość

Minidisc a plyta 80mm to dwie rozne sprawy!
Minidisci nagrywa sie w nagrywarkach audio, a dyski 80 mm w normalnych nagrywarkach CDR!
Minidiscu nie nagra sie w nagrywarce CDR!

Stary 05.11.2002, 21:35   #6
Adik
Arab'ski

Data rejestracji: 15.03.2002
Adik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Mini cd

Cytat:
Zwiadowca napisa***322;(a)

Witam,
wydaje mi sie, ze jednak nagrasz
minidyski wykrywa normalnie jak cd-r(w), tylko o mniejszej pojemnosci (180-240 mb, zalezy od producenta), a wypala sie je tak samo jak zwykle cd-r(w)
no chyba jednak nie- to o czym Ty mówicz, to mini cdr (lub mini cd-rw)- takie nagrywane są normalnie jak każda płytka, a koledze Romanowi chodzi (chyba) o mini dyski, czyli takie jakby małe rw, tylko, że obudowane w kasetke oodobną do dyskietki 3,5", tylko, że troche mniejszą

mail

Ostatnio zmieniany przez Adik : 05.11.2002 o godz. 21:38
Adik jest offline  
Stary 05.11.2002, 21:38   #7
lopus
WeldMaster

Cytat:
lopus napisa***322;(a)
No teraz to nie wiem o co wam chodzi bo z tego co wiem to minidyskiem nazywamy nosnik muzyczny umieszczony w kasetce ,który można odtwarzac i nagrywac w odtwarzaczu mini dysków.
A teraz widze że kolega z górnego postu ma na mysli dyski CD-R o zmniejszonej pojemnosci tzw.wizytówki a to całkiem inna para kaloszy i je sie nagrywa w normalnych nagrywarkach.
Wejdz na te strone to sie dowiesz wiecej
http://users.skynet.be/fa209730/index.html
lopus jest offline  
Stary 05.11.2002, 21:48   #8
Yahol
Gość

Dla jasnosci: jedno to minidisc (to w obudowie) drugie plyta 80 mm.
Dołączone obrazki
Nagrywanie minidiscow-resize-plyty.jpg 

Stary 05.11.2002, 22:31   #9
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam takie dwa dyski optyczne Verbatima i napewno nie nagra sie ich w nagrywarce.8)
Druss jest offline  
Stary 06.11.2002, 08:33   #10
Roman Bratny
Nowy na forum

"(...)minidyskiem nazywamy nosnik muzyczny umieszczony w kasetce ,który można odtwarzac i nagrywac w odtwarzaczu mini dysków. (...) "
O taki nosnik mi wlasnie chodzi. Mam oddtwarzacz, jednak nie wiem skad mam wziasc minidiski (oczywiscie czyste ze sklepu, a nagrane?)? Jak to wypalic w takim razie jak nie nagrywarka? Jesli z minidyskami jest taki problem to dlaczego wogole je produkuja, nagrywac tego nie mozna, specjalny oddtwarzacz, to po co to wogole? Tylko problem.

Wiec jak mam to nagrac? Jakas dostawka do nagrywarki, specjalny sprzet?
Stary 06.11.2002, 09:12   #11
Yahol
Gość

Nagrywarka do mini dyscow, AUDIO, bodaj firmy Sony, ale to jest do sprawdzenia. Nagranych to zeczywiscie jeszcze nie spotkalem! A dlaczego to robia? DLA KASY!
To sa nagrywarki do montowania (panele) w kombajnach (wiezach!)
Taka ma przynajmniej moj sasiad!

Stary 06.11.2002, 09:13   #12
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Z twojej podanej juz definicji wynika, ze nagrywa sie toto w odtwarzaczach mini dyskow (a nie zwyklych nagrywarkach), wiec trzeba podlaczyc zrodlo dzwieku i heja.
PS Tak mi sie zdawalo, ale teraz spojrzalem na post Yahola i juz glowy mie dam, bo osobiscie sie tym nie bawilem

Ostatnio zmieniany przez grzeniu : 06.11.2002 o godz. 09:16
grzeniu jest offline  
Stary 06.11.2002, 09:23   #13
Roman Bratny
Nowy na forum

No to straszna lipa, mam odtwarzacz, ale samochodowy, wiec pewnie nie nagrywa... , a jesli nawet, to kompa do samochodu nie zaniose...

Nie ma napewno jakiejs super tajnej metody nagrania tego w nagrywarce?

Jesli nie to moze ktos chce kupic radio z odtwarzaczem minidiscow samochodowe? I jaka moze byc mniej wiecej tego cena?
Stary 07.11.2002, 16:12   #14
piotrs00
Bywalec

Data rejestracji: 24.07.2002
piotrs00 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jesli bardzo upierasz sie przy nagraniu MD to ja bym polecal 2 rozwiazania :
1. Kupno karty z wyjsciem optycznym (jakis SB Audigy albo Live z pozniejszych serii) - koszt okolo 500zl (Audigy) - 120zl (Live)
2. Podpiecie MD do komputera rowniez na 2 sposoby :
a) kupno konwertera analog audio - optical/digital audio - koszt okolo 500zl
b) podpiecie MD do komputera za pomoca kabla wyjscie audio (sluchawkowe) <-> wejscie audio w MD (mikrofonowe).
Pojawila sie tez 3cia mozliwosc - kabel USB-MD z konwerterem sygnalu - tez okolo 200-300zl.
Ja jednak chyba zainwestuje albo w nowa plyte glowna (czas wymiany procka sie zbliza) albo w SB Extigy (a co jak szalec to szalec )
Aha .. i najwazniejsza rzecz - MD powinien miec mozliwosc nagrywania - nowe modele maja - nie wiem jak Twoj (moj Sony MZ-750 posiada taka mozliwosc).
Pozdrawiam
Piotrek
P.S. W razie jakichs niejasnosci wal na priv8.
piotrs00 jest offline  
Stary 07.11.2002, 16:16   #15
piotrs00
Bywalec

Data rejestracji: 24.07.2002
piotrs00 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Yahol napisa***322;(a)
Nagrywarka do mini dyscow, AUDIO, bodaj firmy Sony, ale to jest do sprawdzenia. Nagranych to zeczywiscie jeszcze nie spotkalem! A dlaczego to robia? DLA KASY!
To sa nagrywarki do montowania (panele) w kombajnach (wiezach!)
Taka ma przynajmniej moj sasiad!
Nie tylko SONY - Pioneer, Sanyo, AIWA, Panasonic i Sharp tez sie bawia w produkcje "nagrywarek" MD - choc ja bym to raczej porownal do cyfrowych magnetofonow
Wg mnie to lepsze niz CD - vide MDLP gdzie na jednym MD miesci sie material z 4CDkow - kodowanie w ATRAC3 - prawie MP3 ale lepsze
Nagrane MD pojawiaja sie dosc czesto ale niestety za Wielka Woda (.jp,.us,.uk) - np jedna z ostatnich skladanek Ozzy Osbourne'a
Pozdrawiam
Piotrek
piotrs00 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: