![]() |
ojjj to nie najlepsze rozwiazanie bo CDrom na jednej tasmie z dyskiem twardym spowolni go znacznie :-(
|
To zależy jak do problemu podchodzić, ponieważ mam dwa napędy LG
spawarkę GCE8160b x16x10x40 oraz cdrom x52.Na nagrywarkę nie narzekam chodzi jak burza i jak narazie nie mam zamiaru się jej pozbywać ale co do CDromów to bywa różnie mój pierwszy LG x48 chodził 2 lata a potem nagle dym i już po nim potem miałem Acera ( to dopiero był szmelc)teaz ten nowy (5 miesięcy)już stuka dlatedo się go pozbędę. Reasumując to moje odczucia są takie - nagrywarki TAK .cdromy NIE. Tymczasem. |
Re: Czy Napędy Lg To Kupa Złomu ?
Cytat:
Idz do sklepu i ja wymien bo ci zle nagrywa bo ci plyty pali. POWTARZAM JAK NAGRYWAC INE POTRAFISZ TO CI JUZ NIC NIE POMOZE. |
I wszystko jasne
Jak miałem jeszcze nagrywarkę Lg 8080b (8x4x32) i była tak podpięta (cdrw master i cd-r jako slave na jednej taśmie) to zawsze mi schrzaniła płytkę chociaż bym nie wiem co zrobił. I uprzejmy człowieczek powiedział mi, że NAGRYWARKA POWINNA BYĆ NA INNEJ TAŚMIE NIŻ CD-ROM!!! Jak zamieniłem znaczy dysk systemowy na primary master i cd-rom na primary slave, a nagrywarka sama (biedna :D) na oddzielnej taśmie to było wszystko cacy, kopiowanie w locie bez problemu itd. itp.
Jak byś miał nagrywarkę z systemem ochrony zapisu to bez przerwy byś miał bufor odzczytu 0%... |
Ilość załączników: 1
Wgraj sobie do systemu forceASPI, ja miałem taką nagrywarkę prawie dwa lata, u kumpla chodzi bezproblemowo (u mnie zresztą też tak było)
Zetoxa :-) nadal ją ma i na nic nie chce zamienić. Czy aby na pewno masz włączone DMA? A może w trakcie nagrywania odpalasz jeszcze kilka innych programów. Ja gdy nagrywałem na LGx12 nie miałem sytuacji, żeby bufor spadł poniżej 90%, nawet jak coś włączyłem. Polecam również program cacheman - uwolni pamięć. Może jeszcze później na coś wpadnę. Przydałoby się więcej informacji nt. Twojego sprzępu i sposobu podłączenia urządzeń wewnątrz. Miłego dnia |
Czy Napędy Lg To Kupa Złomu ?
Ostatnio sporo ludzi narzeka na na napędy optyczne firmy LG Electronic. Mnie również nie omijają problemy związane z tymi właśnie urządzeniami.
Ale do rzeczy... Pamiętam swego czasu napędy LG 32x chwalone w wielu magazynach. Napędemcieszyłem się niecałe dwa lata. Teraz leży gdzieś na strychu. Pomyślałem, że to zwykły niefart losowy i kupiłem LG 52x. Minęło trochę czasu i załatwiłem se nowego kompa z CD-RW LG 12x/8x/32 (nieco ponad rok temu). 4 miesiące później dokupiłem CD-ROM LG 52x. I teraz w domu mam 3 napędy LG, z czego ten dokupiony po niespełna 2 miesiącach odwiedził serwis... dali nowego napęda. Ale mało tego ! Ten LG 52x w starym PC zaczyna się sypać ! Czuję, że już niedługo będzie wymiana napędu (cholera jasna... jak oni sobie to wyliczają, że zazwyczaj tuż po gwarancji wszystko się sypie :D) OK, teraz żeby wszystko się zgadzało, nagrywara też robi fochy. Przpomnę raz jeszcze, że jest to LG CD-RW CED-8120B (12x/8x/32x). Chodzi o to, że praktycznie za każdym razem, gdy chcę wypalić płytkę w locie wyskakuje błąd opuźnienia bufora. Ta wypalarka ma 8 MB cache, a CD-ROM wydaje się być w porządku. Może opiszę ten problem ta: PROBLEM Z OPÓŹNIENIEM BUFORA: - Nagrywarka LG CED-8120B (na PIO4 rzecz jasna, ale w Windows DMA) Nie posiada Burn Proffm, zaktualizowany FirmWare do wersji 2.00 - CD-ROM LG 52x (też na PIO4, a Windows zaznaczone DMA) - Taśmy: CDRW jako Master, a CD-ROM jako Slave - na jednej taśmie) - PC: Athlon XP 2000+ (1,65 GHz), ECS K7S5A (SiS 735) z najnowszymi sterownikami, 256 MB DDR, grafika GF4 Ti4200 by Prolink, dysk IBM 40 GB ATA100 5400rpm - SOFTWARE: Windows Millenium i WinOnCD 3.8 Power Edition - Nośniki: zazwyczaj EMTEC, LG, Platinum, Samsung i inne popularne. Może to dziwnie zabrzmi, ale na ECS VIA KT133 wszystko było OK (po zmianie płyty te dziwne rzeczy zaczęły się dziać - oby to był zwykły przypadek ^__^) BARDZO PROSZĘ O JAKĄKOLWIEK POMOC W TEJ SPRAWIE, BO JAK NA RAZIE PONAD 15 CD JEST W KOSZU !!! Z GÓRY DZIĘKUJĘ !!! ps. W sumie mam zamiar zakupić nową wypalarkę, ale chyba już nie LG. Jaką polecacie: ma być szybka i bezbłędnie wypalać CDki. Na razie myślę o LiteOn 48x, ale czekam również na LiteOn 52x. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:58. |