![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 03.09.2002
![]() |
ATA 33 i dysk 133 ?
Po podłaczeniu dysku Maxtor DiamondMax Plus 9 60GB do płyty Epox-a BX3 pojawia mi się wykrzyknik przy "Pierwszym kontrolerze IDE (podwójna koleja fifo)" i napis " To urządzenie jest niobecne...., nie pracuje poprawnie albo nie są zainstalowane sterowniki". Dodam iż ma Win98SE i wszystko niby pracuje lecz zniknęła możliwość ustawienia trybu DMA dla dysku i przy zamykaniu przełączenia w tryb oczekiwania.
Maxtora powiesiłem jako Master na pierwszym kontrolerze a jako Slave pracuje dotychczasowy dysk Segate 8,4GB. Bios już aktualizowałem lecz nic to nie zmienia. Odłączenie starego dysku nie przynosi żadnych zmian. Tylko odłączenie nowego lub ustawienie braku wykrywania jego przez BIOS przywraca poprzedni bezproblemowy stan. :evil: Co mogę jeszcze zrobić aby nie było błędów? :?:
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: ATA 33 i dysk 133 ?
Cytat:
![]() Zmień jeszcze kabel IDE na ATA (powyżej) 66 - może coś pomoże ![]() |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.01.2003
![]() |
Re: ATA 33 i dysk 133 ?
Jeśli to problem z rozponaniem dysku (STARA PŁYTA i DUŻY DYSK) to proponuje poszukać ONTRACK DISK MANAGER. TAm jest driverek który załatwia sprawę.
Pozdrawiam P.S. |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Swego czasu miałem podobny problem z dyskiem twardym Seagate 10 GB, też na płycie z chipsetem Intel-440BX, konkretnie Gigabyte GA-6BXC. Problem występował tylko w systemach rodziny 9x/Me - nie chcialo działać DMA, po jego włączeniu dysk znikał z menedżera urządzeń, niedostępne stały się inne dyski i napędy cd; nie było natomiast ŻADNYCH problemów pod XP/2000 - DMA się włączało, transfer osiągał nawet 22 MB/s
![]() Na Twoim miejscu spróbowałbym zmienić system na XP/2000, nawet pomimo stareńkiego BX-a. Jeżeli to nie pomoże, to pomyśl nad zakupem kontrolera dysków (nie RAID) podłączanego do slotu PCI, jest to w miarę tanie i chyba skuteczne, na wszelki wypadek sprawdź na jakimś pożyczonym ![]() ![]() ![]()
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.02.2002
![]() |
w menadzerze urzadzen wejdz na kontrolery dysku twardego i tam wlacz podwujny kanal IDE a nie pojedynczy czy domyslny bo jak miales system gdzie bylo wszystko na 1 tasmie to po podlaczeniu drugiej nie masz wlaczonego drugiego kanalu bynajmniej u mnie tak bylo na winme. Zobacvz moze to cos pomoze
A jak nie to zrob format c: i zainstaluj od nowa ![]()
|
|