Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.01.2003, 23:21   #1
stadim
Bywalec

Data rejestracji: 03.09.2002
stadim w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ATA 33 i dysk 133 ?

Po podłaczeniu dysku Maxtor DiamondMax Plus 9 60GB do płyty Epox-a BX3 pojawia mi się wykrzyknik przy "Pierwszym kontrolerze IDE (podwójna koleja fifo)" i napis " To urządzenie jest niobecne...., nie pracuje poprawnie albo nie są zainstalowane sterowniki". Dodam iż ma Win98SE i wszystko niby pracuje lecz zniknęła możliwość ustawienia trybu DMA dla dysku i przy zamykaniu przełączenia w tryb oczekiwania.
Maxtora powiesiłem jako Master na pierwszym kontrolerze a jako Slave pracuje dotychczasowy dysk Segate 8,4GB.
Bios już aktualizowałem lecz nic to nie zmienia. Odłączenie starego dysku nie przynosi żadnych zmian. Tylko odłączenie nowego lub ustawienie braku wykrywania jego przez BIOS przywraca poprzedni bezproblemowy stan. :evil:
Co mogę jeszcze zrobić aby nie było błędów? :?:

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.01.2003, 08:01   #2
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Re: ATA 33 i dysk 133 ?

Cytat:
stadim napisa***322;(a)
Po podłaczeniu dysku Maxtor DiamondMax Plus 9 60GB do płyty Epox-a BX3 pojawia mi się wykrzyknik przy "Pierwszym kontrolerze IDE (podwójna koleja fifo)" i napis " To urządzenie jest niobecne...., nie pracuje poprawnie albo nie są zainstalowane sterowniki". Dodam iż ma Win98SE i wszystko niby pracuje lecz zniknęła możliwość ustawienia trybu DMA dla dysku i przy zamykaniu przełączenia w tryb oczekiwania.
Maxtora powiesiłem jako Master na pierwszym kontrolerze a jako Slave pracuje dotychczasowy dysk Segate 8,4GB.
Bios już aktualizowałem lecz nic to nie zmienia. Odłączenie starego dysku nie przynosi żadnych zmian. Tylko odłączenie nowego lub ustawienie braku wykrywania jego przez BIOS przywraca poprzedni bezproblemowy stan. :evil:
Co mogę jeszcze zrobić aby nie było błędów? :?:
Poczekaj na kolejny bios do płyty głównej. Ja miałem podobny problem (dysk 40GB, płyta Asus p2b) po podłączeniu dysku moja płyta błędnie rozpoznwała dysk. Zaniosłem kompa do serwisu, gdzie zaktualizowali mi biosa - pomogło
Zmień jeszcze kabel IDE na ATA (powyżej) 66 - może coś pomoże
SEBAW jest offline  
Stary 27.01.2003, 09:57   #3
szperacz
Bywalec

Data rejestracji: 09.01.2003
szperacz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: ATA 33 i dysk 133 ?

Jeśli to problem z rozponaniem dysku (STARA PŁYTA i DUŻY DYSK) to proponuje poszukać ONTRACK DISK MANAGER. TAm jest driverek który załatwia sprawę.
Pozdrawiam
P.S.
szperacz jest offline  
Stary 27.01.2003, 22:13   #4
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Swego czasu miałem podobny problem z dyskiem twardym Seagate 10 GB, też na płycie z chipsetem Intel-440BX, konkretnie Gigabyte GA-6BXC. Problem występował tylko w systemach rodziny 9x/Me - nie chcialo działać DMA, po jego włączeniu dysk znikał z menedżera urządzeń, niedostępne stały się inne dyski i napędy cd; nie było natomiast ŻADNYCH problemów pod XP/2000 - DMA się włączało, transfer osiągał nawet 22 MB/s . Jednak i na Win9x/Me znalazł się sposób - producent wypuścił nowy BIOS likwidujący ten problem.

Na Twoim miejscu spróbowałbym zmienić system na XP/2000, nawet pomimo stareńkiego BX-a. Jeżeli to nie pomoże, to pomyśl nad zakupem kontrolera dysków (nie RAID) podłączanego do slotu PCI, jest to w miarę tanie i chyba skuteczne, na wszelki wypadek sprawdź na jakimś pożyczonym . Tak jak napisano wcześniej, rozwiązaniem może też być zastosowanie jakiegoś disk managera. No a jeśli i to zawiedzie - skontaktuj się z serwisem producenta płyty głównej
Stary 29.01.2003, 13:36   #5
Bidi
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.02.2002
Bidi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
w menadzerze urzadzen wejdz na kontrolery dysku twardego i tam wlacz podwujny kanal IDE a nie pojedynczy czy domyslny bo jak miales system gdzie bylo wszystko na 1 tasmie to po podlaczeniu drugiej nie masz wlaczonego drugiego kanalu bynajmniej u mnie tak bylo na winme. Zobacvz moze to cos pomoze
A jak nie to zrob format c:
i zainstaluj od nowa ))

Twoje uprawnienia: