![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
Czy odczytywanie płyt w nagrywarce skraca jej żywotność???
Czy można w ten sposób np. rozkalibrować laser
![]() Czy lepiej jest plyty odtwarzać w cdromie a w nagrywarce tylko nagrywać ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Kinetic
Data rejestracji: 09.04.2001
![]() |
No napewno w jakimśtam stopniu zurzywa sie laser, jednakże myśle że bardzo nie wiele.
Odtwarzanie zostaw cdkowi. Ale wątpie że by sie miał rozkalibrowac czy cos innego zrombac. Ewentualnie sie bardziej kurzy :-) |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 07.05.2001
![]() |
Cytat:
Moim zdaniem jeśli chodzi o laser to może aż tak bardzo się nie rozkalibruje. Prędzej siądzie łożysko dopowiedzialne za kręcenie CD. Nagrywara powinna służyć do nagrywania. CDROM powinien służyć do odczytywania.
![]() |
#4 |
Gość
|
nagrywarka ma duzo bardziej precyzyjny i delikatny mechanizm niz CD-ROM. m.in. nie mozna uzywac plyt czyszczacych napedy CD.
jesli na nagrywarce tylko nagrywasz to wkladasz tylko czyste plyty wiec nie pobrudzisz. a cdrom'y szczegolnie te pozyczane kumplom sa tak brudne ze i do normalnego czytnika to boje sie wkladac ![]() |
![]() |
#5 | |
Kinetic
![]() |
Cytat:
Może bardziej precyzyjny ale nie wiem czy bardziej delikatny. To zależy od nagrywarki. Sądzę, że laser cd-roma Teaca jest tak samo delikatny jak Teac w58 itd... A co do płyt czyszczących to można ich używać, tylko że mogą powstać zarysowania na laserze co może powodowac nieprawidłowosci w działaniu. (ryski takie powstaja tez na zwykłych cd-roma w laserze jednach laser nie jest az taki precyzyjny a co za tym idzie nie potrzebuje byc tak dokladny) |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.01.2001
![]() |
to moze i VCR tez powinien sluzyc tylko do nagrywania?
pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#7 |
Kinetic
![]() |
Gdyzytanie płyt uszkadzało w jakiś sposob nagrywarke, to zapewne na pudełku lub na nagrywarce pisałoby:
"Do not read cd-rom in the writer" (czy jakos tak) A takiego napisu słowo daje w życiu nie widziałem. Nagrywarka rownie dobrze moze byc wykorzystywana i do odczytywania plyt i do zapisu. Ja od pół roku robie kiopiowanie do Imagu przez nagryware, i nie zauważyłem ze cos sie "rozkalibrowuje" :-) To tak jakby powiedzieć, że ciężarówka służy do przewozu towarów (np. telewizorów) a nie do przewozu ludzi, bo ludzie maja błoto na butach i bałaganią. Może przykład banalny, ale podobny ![]() Pozdro. Gazor |
![]() |
![]() |
#8 |
Forumator
Data rejestracji: 07.12.2000
![]() |
6
ludzie nie przesadzajcie z tą delikatnością do diaska .... no pewnie w jakimś stopniu sie zużywa ale nie ma jakiegoś współczynnika to jest charakterystyczne dla każdej nagrywarki czy cdromu bo przecież one do tego służą. jedne padają szybciej inne wolniej to zależy w dużej części od modelu ... FIRMY... exploatowania ..warunków... a nawet miesiąca wyprodukowania... nie ma nad czym dyskutować a konkretna odpowiedź na to pytanie to : TAK ZUŻYWA się. a ile jak i w którym miejscu najbardziej co padnie pierwsze to tylko dywagacje pozdro 6
#9 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.05.2001
![]() |
Wg mnie nagrywarce skraca żywotność samo to, że ona jest.
Gdyż z upływem czasu: STARZEJE SIĘ, BRUDZI, RDZEWIEJE, TRACI NA WARTOŚCI itd. I to wszystko gdy sobie leży i nic nie robi. (PO 50 latach takiego leżenia to już na złom się toto nadaje) A co się dzieje jak dopiero pracuje czyli odczytuje lub zapisuje ? Tempo niszczenia jest 10 razy szybsze! (czyli po 5 latach używania też się nadaje na złom) Wyczerpująca odpowiedź ? PS. Ja wcale nie żartowałem. |
![]() |
![]() |
#10 |
Kinetic
![]() |
I jaki z tego wnionsek ?
Od dzis chowam nagryware w sejfie ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|