![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.06.2003
![]() |
![]() ![]() DMA mam wylączone bo sie nie da go wlączyc ![]() ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Jak kiedyś nie umiałem włączyć DMA wystarczyło zmienić ustawienia taśm.
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
nio probowalem juz i nic
|
![]() |
![]() |
#4 |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
A dla dysku twardego umiesz zmienić?
|
![]() |
![]() |
#5 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
a jaka to winda i plyta glowna?
|
![]() |
![]() |
#6 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Napęd ten pracuje domyślnie w trybie PIO, obsługuje też niższe tryby DMA (ale nie Ultra DMA).
Po pierwsze sprawdź w BIOSie płyty głównej, czy tryby transferu masz ustawione na AUTO. Po drugie, zainstaluj odpowiednie sterowniki do chipsetu płyty głównej. Po trzecie, podobno zdarza się, że podłączony na tej samej taśmie inny napęd, przeważnie stary CD-ROM, też pracujący maksymalnie w trybie PIO i ewentualnie tylko w którymś z niższych DMA, wymusza na nagrywarce pracę w PIO i nie pozwala włączyć DMA. Po czwarte, nagrywarka ta jest bardzo wybredna wobec stosowanych płyt i bardzo często ogranicza prędkość nagrywania - mimo ustawienia na 40x - często nawet do 16x. Zmień płyty.
#7 |
Nowy na forum
![]() |
mam tasme osobnom niz tasma z dysku w biosie jest ustawione auto i nie zadzylo mi sie zeby na innych plytach wyplala szybciej niz 16X
|
![]() |
![]() |
#8 |
Forumator
![]() |
Na niektórych płytach to się udaje - np. na Fuji z indeksem 48x i 52x. Nienajgorzej też BASF (EMTEC) Ceram Guard i Sony 40x - ale to faktycznie wyjątki. Na większości płyt jest problem - prędkości 16x, 20x, czasem 24x.
#9 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 09.02.2003
![]() |
Proponuje update biosu. Ja jak kupilem 8481b (48x24x48x) tez bardzo wolno palilo, zmienilem bios i jest ok. Ale i tak nie polecam palic szybciej niz 24x ;-)
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
mam BIOSA IBM 1.12
|
![]() |
![]() |
#11 |
Forumator
![]() |
No to już nie rozumiem, bo z firmware'em IBM v. 1.12 nagrywarka ta pracuje w trybie Ultra DMA-2 (UDMA-33).
Sprawdź, czy w BIOSie komputera masz włączoną obsługę UDMA (zakładam, że płyta główna obsługuje co najmniej UDMA-33). Po zainstalowaniu odpowiedniego sterownika do płyty głównej nagrywarka powinna działać w trybie UDMA. Jeśli masz nową płytę główną na chipsecie Intela, to wtedy funkcji DMA nie ma w zakładkach właściwości napędów w Menadżerze Urządzeń - w ogóle nie ma takiego pola. Sterowanie trybami transferu odbywa się poprzez Intel Application Accelerator. Jeśli jednak masz takie okienko DMA, i nie daje się ono zaznaczyć, albo "odznacza" się po restarcie systemu, spróbuj w Menadżerze Urządzeń odinstalować kontroler IDE i zrestartuj komputer. Przy kolejnym uruchomieniu komputer powinien na nowo znaleźć kontroler i zainstalować do niego sterowniki. Podobno w XP ten chwyt działa...
#12 |
Nowy na forum
![]() |
W biosie jest ustawiona opcja UDMA i mam zainstalowane 4 in 1 i dalej nic z tego
![]() |
![]() |
![]() |
|
|