![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.06.2002
![]() |
Czy szybkosc procesora ma wplyw na nagrywanie?
no wlasnie...prosze o odpowiedz ma wplyw czy nie? .....bo za cholere nie moge wypalic plytki w krocej niz 4 min. (liteON 32@48X)...moze mam za wolnego proca aby wypalac z 48X?mam cela 433@541MHz...a moze pochwalcie sie swoimi procesorami i predkoscia nagrywania ok? BTW: jak robie test nero cd speed to wykres jest bardzo dziwaczny : raz do gory raz na dol (a powinno byc caly czas do gory (bo jest CAV przy 48X) a max wyciaga w tescie 32X...o co biega?yhx
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 28.05.2001
![]() |
Prawda jest taka że procek jest najmniej ważny w całym tym interesie (wyjątek to wypalanie CD-Audio bezpośrednio z mp3). Najważniejsza jest sprawna komunikacja nagrywarki i dysku twardego (czyli włączone DMA to podstawa+szybki dysk twardy z krótkim czasem dostępu, a jak płyta na chipsecie VIA to także 4in1 oraz niekiedy Via Latency Patch)
Procek ma wtedy znaczenie gdy np. masz włączony w tle program antyvirusowy. Równie ważna jest ilość pamięci RAM <- zwłaszcza jeśli w trakcie nagrywania są uruchomione inne programy w tle). Co do wyników to nagrywam z max prędkością x4 a procek do AMD K6-2 500@582 i 192MB RAM ![]() Mam kumpla co nagrywa x8 na zestawie z Cyrix 166 i 64MB RAM (SIMM EDO) z dyskiem twardym PIO-4 (1,2GB Seagate) |
![]() |
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
No tak to nieeeeeeee........ Czas zmienić twardy dysk oraz kontroler do niego.
Pochwal się jeszcze dyskiem i kontrolerem, jak ten majdan jest podłączony, itp.
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 25.05.2002
![]() |
a jakich płyt używasz? szybkość nagrywania zależy od jakości płyty CDR, płyte którą można nagrać x48 nie kupisz bo jeszcze ich nie ma na rynku, ja nagrałem x48 na płycie dołączonej do nagrywarki tj. LiteOn Professional Multi-Speed 700 MB
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#7 | |||||
Wyjadacz
![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
dzieki ZiP za zainteresowanie...wiec tak
1) mam dwa rozne dyski (nie raid) master jest Seagate U6 60GB a slave Caviar 10GB 2)nagrywarka jest zawsze sama na kanale (albo podpieta do plyty jako sec.mast. albo do konrolera tez jako sec.mast.) 3) mam na mysli test zapisu plyty nerem cd speed wiec jak mowisz ze nagrywarka jest dobra to znaczy ze mam jednak za wolnego procka (tak jak pisalem w innej odp: jak go dalem na nominalne taktowanie to bylo jeszcze gorzej |
![]() |
![]() |
#9 |
Wyjadacz
![]() |
Faktem jest, że procesor ma znaczenie, ale tylko wtedy, gdy DMA jest wyłączone. Direct Memory Access - Bezpośredni Dostęp do Pamięci - bez wkręcania w to procesora - samo nasuwa się stwierdzenie - po co więc szybszy proc?
Moim zdaniem to dysk - coś nie mam przekonania do Western Digital (ten Caviar to chyba ATA33) - no a Seagate (zapewne ATA66/100) to co innego. Jeśli dwa dyski o róznych trybach pracy są na jednym kanale IDE, to kanał ten dostosuje swoją przepustowość do wolniejszego dysku (WD Caviar), przez co zwolni dysk szybszy (Seagate U6). Te dyski muszą być oddzielnie, to nie SCSI. Ja bym to wszystko inaczej podłączył, każdy napęd na innym kanale, przecież i tak masz cztery (2x płyta + 2x kontroler): 1 dysk systemowy (szybszy, Seagate) jako PRIMARY MASTER na dod. kontrolerze 2 dysk pomocniczy (wolniejszy, czyli WD) jako SECONDARY MASTER na dod. kontrolerze CD-RW jako PRIMARY MASTER na kontrolerze płyty głównej (nie będzie potrzebował więcej niż UDMA-33).
#10 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
dysk systemowy MUSI/POWINIEN byc na kontrolerze plyty glownej - chyba nie chcesz aby w przypadku jakiejsc wpadki sprzetowej startowac komp z dyskietki?
tak samo zreszta czytnik CD - dowolny, byle umial obsluzyc bootcd - z czegos trzeba instalowac winde z reszta sie zgadzam a co do glowngo tematu - szybkosc ma znaczenie chocby takie ze o wiele przyjemniej obsluguje sie nagrywake na kompie w ktorym nero startuje 0.2 sek niz na takim ktory robi to w 5 sek - o przerobkach mp3 wbudowanymi filtrami 'w locie' i nagrywaniu 8x nie mowie ![]()
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
dobra...juz wiem ze procek ma wplyw na nagrywanie...wczoraj zmienilem (w koncu) na MSI K7T266 Pro2-A, Durona 1000 i 256 DDR 266MHz i wypalara chodzi jak marzenie..plytka 650 MB w 2 minutki...
|
![]() |
![]() |
|
|