Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.06.2002, 17:46   #1
lukk
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.06.2002
lukk w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy szybkosc procesora ma wplyw na nagrywanie?

no wlasnie...prosze o odpowiedz ma wplyw czy nie? .....bo za cholere nie moge wypalic plytki w krocej niz 4 min. (liteON 32@48X)...moze mam za wolnego proca aby wypalac z 48X?mam cela 433@541MHz...a moze pochwalcie sie swoimi procesorami i predkoscia nagrywania ok? BTW: jak robie test nero cd speed to wykres jest bardzo dziwaczny : raz do gory raz na dol (a powinno byc caly czas do gory (bo jest CAV przy 48X) a max wyciaga w tescie 32X...o co biega?yhx
lukk jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.06.2002, 19:00   #2
Mickey
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 28.05.2001
Mickey zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Prawda jest taka że procek jest najmniej ważny w całym tym interesie (wyjątek to wypalanie CD-Audio bezpośrednio z mp3). Najważniejsza jest sprawna komunikacja nagrywarki i dysku twardego (czyli włączone DMA to podstawa+szybki dysk twardy z krótkim czasem dostępu, a jak płyta na chipsecie VIA to także 4in1 oraz niekiedy Via Latency Patch)
Procek ma wtedy znaczenie gdy np. masz włączony w tle program antyvirusowy.
Równie ważna jest ilość pamięci RAM <- zwłaszcza jeśli w trakcie nagrywania są uruchomione inne programy w tle).

Co do wyników to nagrywam z max prędkością x4 a procek do AMD K6-2 500@582 i 192MB RAM .
Mam kumpla co nagrywa x8 na zestawie z Cyrix 166 i 64MB RAM (SIMM EDO) z dyskiem twardym PIO-4 (1,2GB Seagate)
Mickey jest offline  
Stary 06.06.2002, 19:58   #3
lukk
Nowy na forum

Cytat:
Mickey (06-06-2002 19:00):
Prawda jest taka że procek jest najmniej ważny w całym tym interesie (wyjątek to wypalanie CD-Audio bezpośrednio z mp3). Najważniejsza jest sprawna komunikacja nagrywarki i dysku twardego (czyli włączone DMA to podstawa+szybki dysk twardy z krótkim czasem dostępu, a jak płyta na chipsecie VIA to także 4in1 oraz niekiedy Via Latency Patch)
Procek ma wtedy znaczenie gdy np. masz włączony w tle program antyvirusowy.
Równie ważna jest ilość pamięci RAM <- zwłaszcza jeśli w trakcie nagrywania są uruchomione inne programy w tle).

Co do wyników to nagrywam z max prędkością x4 a procek do AMD K6-2 500@582 i 192MB RAM .
Mam kumpla co nagrywa x8 na zestawie z Cyrix 166 i 64MB RAM (SIMM EDO) z dyskiem twardym PIO-4 (1,2GB Seagate)
ok...ale jak nagrywasz z predkoscia 48X to procek chyba musi miec jakis wplyw...a w ogole to zrobilem test nero cd speed...z podkreconym prockiem (433@541) bylo OK do momentu 32X potem predkosc spadla , schodki itp. natomiast gdy przywrocilem proca do 433 to test doszedl tylko do 25X i juz byly niesamowite problemy...potwierdza to iz czas zmienic procesor...
lukk jest offline  
Stary 06.06.2002, 20:20   #4
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No tak to nieeeeeeee........ Czas zmienić twardy dysk oraz kontroler do niego.
Pochwal się jeszcze dyskiem i kontrolerem, jak ten majdan jest podłączony, itp.
Stary 06.06.2002, 22:03   #5
macxxx
Bywalec

Data rejestracji: 25.05.2002
macxxx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a jakich płyt używasz? szybkość nagrywania zależy od jakości płyty CDR, płyte którą można nagrać x48 nie kupisz bo jeszcze ich nie ma na rynku, ja nagrałem x48 na płycie dołączonej do nagrywarki tj. LiteOn Professional Multi-Speed 700 MB
macxxx jest offline  
Stary 06.06.2002, 22:22   #6
lukk
Nowy na forum

Cytat:
ZiP (06-06-2002 20:20):
No tak to nieeeeeeee........ Czas zmienić twardy dysk oraz kontroler do niego.
Pochwal się jeszcze dyskiem i kontrolerem, jak ten majdan jest podłączony, itp.
dysk jest to Caviar 10GB (UDMA66)...mam dodatkowy kontroler Abita i na Primary mam dwa dyski podlaczone a na Secondary tylko nagrywarke (ale probowalem tez na kontrolerze na plycie -UDMA 33 i to samo)....a po drugie jak robie TEST Nerem to dysk nie ma nic do gadania prawda?BTW: czy moze byc nagrywarka zwalona?
lukk jest offline  
Stary 06.06.2002, 22:53   #7
ZiP
Wyjadacz

Cytat:
lukk (06-06-2002 22:22):
dysk jest to Caviar 10GB (UDMA66)...
Może nie wyrabiać przy extremalnych prędkościach.
Cytat:
mam dodatkowy kontroler Abita i na Primary mam dwa dyski podlaczone
Dwa dyski na jednym kanale... Czy to jest macierz RAID (takie same dyski), czy to może są dwa różne dyski połączone niezależnie od siebie?
Cytat:
a na Secondary tylko nagrywarke (ale probowalem tez na kontrolerze na plycie -UDMA 33 i to samo)
powinna być sama na kanale, obsługiwać UDMA33 i DMA, sprawdź czy tak jest.
Cytat:
....a po drugie jak robie TEST Nerem to dysk nie ma nic do gadania prawda?
A tu się mylisz... dane są doczytywane cały czas z dysku. Jak on będzie czymś zajęty (np. będzie coś wtedy odczytywał), to odbije się to na prędkości zapisu w nagrywarce. A wogóle to jaki test masz na myśli - transfer HDD czy prędkość zapisu w CD Speed?
Cytat:
BTW: czy moze byc nagrywarka zwalona?
Na pewno nie.
Stary 06.06.2002, 23:58   #8
lukk
Nowy na forum

dzieki ZiP za zainteresowanie...wiec tak
1) mam dwa rozne dyski (nie raid) master jest Seagate U6 60GB a slave Caviar 10GB
2)nagrywarka jest zawsze sama na kanale (albo podpieta do plyty jako sec.mast. albo do konrolera tez jako sec.mast.)
3) mam na mysli test zapisu plyty nerem cd speed

wiec jak mowisz ze nagrywarka jest dobra to znaczy ze mam jednak za wolnego procka (tak jak pisalem w innej odp: jak go dalem na nominalne taktowanie to bylo jeszcze gorzej
lukk jest offline  
Stary 07.06.2002, 23:32   #9
ZiP
Wyjadacz

Faktem jest, że procesor ma znaczenie, ale tylko wtedy, gdy DMA jest wyłączone. Direct Memory Access - Bezpośredni Dostęp do Pamięci - bez wkręcania w to procesora - samo nasuwa się stwierdzenie - po co więc szybszy proc?
Moim zdaniem to dysk - coś nie mam przekonania do Western Digital (ten Caviar to chyba ATA33) - no a Seagate (zapewne ATA66/100) to co innego. Jeśli dwa dyski o róznych trybach pracy są na jednym kanale IDE, to kanał ten dostosuje swoją przepustowość do wolniejszego dysku (WD Caviar), przez co zwolni dysk szybszy (Seagate U6). Te dyski muszą być oddzielnie, to nie SCSI. Ja bym to wszystko inaczej podłączył, każdy napęd na innym kanale, przecież i tak masz cztery (2x płyta + 2x kontroler):
1 dysk systemowy (szybszy, Seagate) jako PRIMARY MASTER na dod. kontrolerze
2 dysk pomocniczy (wolniejszy, czyli WD) jako SECONDARY MASTER na dod. kontrolerze
CD-RW jako PRIMARY MASTER na kontrolerze płyty głównej (nie będzie potrzebował więcej niż UDMA-33).
Stary 07.06.2002, 23:55   #10
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
dysk systemowy MUSI/POWINIEN byc na kontrolerze plyty glownej - chyba nie chcesz aby w przypadku jakiejsc wpadki sprzetowej startowac komp z dyskietki?
tak samo zreszta czytnik CD - dowolny, byle umial obsluzyc bootcd - z czegos trzeba instalowac winde

z reszta sie zgadzam

a co do glowngo tematu - szybkosc ma znaczenie chocby takie ze o wiele przyjemniej obsluguje sie nagrywake na kompie w ktorym nero startuje 0.2 sek niz na takim ktory robi to w 5 sek - o przerobkach mp3 wbudowanymi filtrami 'w locie' i nagrywaniu 8x nie mowie
Stary 12.06.2002, 22:42   #11
lukk
Nowy na forum

dobra...juz wiem ze procek ma wplyw na nagrywanie...wczoraj zmienilem (w koncu) na MSI K7T266 Pro2-A, Durona 1000 i 256 DDR 266MHz i wypalara chodzi jak marzenie..plytka 650 MB w 2 minutki...
lukk jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: