![]() |
W pracy mam właśnie Nero 5.5.9.9 ale nagrywarka to LG 8x i tu mogę wybrac nawet 2x. W domu też bym chciał troche wolniej, przecież nie będę z każdą płytą leciał do roboty;)
|
4x - ale na jakiej nagrywarce?
Miałem taki problem: z czasów dawnej nagrywarki LG 4x4x24 zostały mi plytki CD-RW 2x. Nagrywarkę zmieniłem na LG 32x i wszystko było OK. Potem wgrałem do niej BIOS od 40x - i nagle zaczęły się problemy z tymi płytkami (używałem ich do zapisu pakietowego, do zapisywania plików w czasie pracy nad nimi). Dostawałem komunikaty "power calibration error" i jeszcze jakieś. Po powrocie do BIOSu 32x było OK. Po ponownym wgraniu wersji 40x problem pojawił się znowu - aż odkryłem, że LG 40x ma na liście dostępnych prędkości dla RW najmniejszą wartość 4x. (LG 4x4x24 miało 1x, 2x, 4x; LG 32x miało chyba tylko 2x i 4x - oraz 10x dla płyt HS, a LG 40x - tylko 4x dla zwykłych płyt). Najniższe prędkości dla płyt CD-R też się ostatnio podniosły... Niestety, boję się, że jednak nie zależy to od oprogramowania, tylko od sprzętu. |
Cytat:
|
No nie byłbym taki pewny czy tylko od nagrywarki! Moje Nero 5.5.9.9 może nagrywać 4X! I bardzo dobrze, takie prędkości też czasem są potrzebne! Różne programy mają różne zakresy/rozproszenia prędkości! No i płyty też mają swe szybkości, ale oczywiście to się tyczy tylko tych najwyższych bo najwolniej to chyba każda potrafi! ;)
|
Czy to pewne? (( (( ((
|
Niestety, się nie da! Takie są prędkości dostępne w nagrywarce... (to zależy od nagrywarki, a nie od programu).
|
Czy tylko tak szybko?
Witam wszystkich :)
To moja pierwsza wizyta na tym forum i od razu problem. Chciałem nagrać sobie składanke, ale moja stara wieża nie czyta cd-r nagrywanych szybciej niż 4x a w Nero (5.5.10.20) minimalna prędkość to 8x. Mam LG GCE-8480B. Czy wolniej sie nie da? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:03. |