Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.05.2004, 23:27   #1
Ghost_mode
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Ghost_mode
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Posty: 1,281
Ghost_mode niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Question czy zasiłka ma jakiś wpływ na pracę nagrywarki ?

czy kiepski zasilacz (np CODEGEN 300W) ma jakiś negatywny wpływ na pracę nagrywarki ?
jesli tak to jaki ?

bo co raz częściej myślę o wyrzuceniu CODEGEN'a a zakupieniu CHIEFTEC'a 360W ze stabilizatorem napięcia (ale chyba pasywnym nie aktywnym - 50zł tańszy od aktiv PFC)...
__________________
ghost_mode (at) wp . pl

Ghost_mode jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.05.2004, 08:24   #2
Stefanek
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 01.05.2004
Posty: 3
Stefanek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
To się rozumie, że kiepski zasilacz moze być powodem złej pracy, nie tylko twojej nagrywarki ale grafiki.
Jeśki masz napchane w pudło zbyt dużo pożeraczy tego co wyprodukuje twoja zasiłka, to mogą być; zwisy systemu, niedograne płytki, słaba wydolność grafy.........
Ale mając, jak piszesz zasilacz 300 W, powinno wystarczyć na standartowe wyposazenie kompa. Ja mam 250 W i wszystko jest OK !
Pozdrawiam.
Stefanek jest offline  
Stary 02.05.2004, 09:44   #3
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika pawelblu
 
Data rejestracji: 17.01.2003
Lokalizacja: Wawa
Posty: 5,272
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nie ma, ale moze miec.
Po pierwsze Codegen 300W na 100% nie wyciaga 300W.
Po drugie jezeli nie masz zadnych problemow z kompem w stylu - mulenia od czasu do czasu (ale to moze bys spowodowane innymi wzgledami), resetowania kompa, sytuacji kiedy po resecie komp nie wstaje, to ten Codegen nie jest zagrozeniem dla procesu nagrywania.

Sam mam Codegena ale wymieniam na Modecoma CWT-350 BDB z powodow zwiekszenia ilosci napedow optycznych i dyskow, tylko szukam jakiejs promocyjnej ceny. Normalnie mozna go miec ze 230 zl. wiec jest tanszy od Chiefteca, a nie jest od niego gorszy.

Takze jak w codziennym uzytkowaniu nie widzisz winy zasilacza, to rowniez nie bedzie jej w procesie nagrywania.

Tak czy siak nalezy pamietac tez ze codegen jest zaliczany do grupy zasilaczy podwyzszonego ryzyka.
pawelblu jest offline  
Stary 02.05.2004, 11:32   #4
Ghost_mode
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Ghost_mode
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Posty: 1,281
Ghost_mode niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
No własnie zastanawiam się czy ten CODEGEN nie powoduje że nie mogę wyciągnąć maxymalnej prędkości z nagrywary (x52) a jedynie x40-x44..

Poza tym po podkręceniu procka Thorton z 2000+ na 2600+ czasami się wiesza albo wyskakuje niebieski ekran w windzie XP.... mimo że mam dobry wentylator i na 2600+ temp cpu nie przekracza 43-44'C na 100% obciążeniu procka ...

I nie wiem dlaczego mam Vcore 1.58V (+/-0.01) - z tego co wiem to powinien mieć 1.60 (albo 1.55V)

tylko teraz pytanie...
chce Chiefteca 360W z PFC i który wybrać
360 z aktywnym pfc - ok 245 zł
360 z pasywnym pfc - ok 195zł ?
(bo czytałem opine że ten z pasywnym może skakać na Vcore o 0.04V
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11083 )

PS Mój delikatny cfg:
2000+ 12.5x133 (czasami na 2600+ 12.5x166) << na lepszej płycie bez problemu powino być FSB 400
256 DDR 333mhz
WDC 80Gb
LG GCE 8520B
floppy
ASrock K7VT4-4X
GF4 MX-440-8x (275/405 >> czasem na 350/520)
Codegen 300W
2x siecówka 10/100 - jedna wbudowana + 1 PCI
__________________
ghost_mode (at) wp . pl

Ghost_mode jest offline  
Stary 02.05.2004, 11:46   #5
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika pawelblu
 
Data rejestracji: 17.01.2003
Lokalizacja: Wawa
Posty: 5,272
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cos takiego Codegen 300 ciagnie bez problemu.

LG zawsze bylo duzo bardziej restrykcyjne jezeli chodzi o predkosci nagrywania niz inne napedy... Jakbys mial w okolicy litka do pozyczenia na podmiane to zobacz - powinno dochodzic do 52. Choc powiem ci szczerze ze juz wypalilem sporo plyt i na nagrywarce 48 nie przekraczalem 40 (z wlasnej woli).
pawelblu jest offline  
Stary 02.05.2004, 11:54   #6
Ghost_mode
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Ghost_mode
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Posty: 1,281
Ghost_mode niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ale może by jednak zmienic zasiłkę ?
może i nie ze względu na CD_RW
ale dlatego że lubię jak system chodzi stabilnie,
i często lubię OVERCLOCKING ....
__________________
ghost_mode (at) wp . pl

Ghost_mode jest offline  
Stary 02.05.2004, 22:20   #7
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
 
Avatar użytkownika VIZZARD
 
Data rejestracji: 02.01.2004
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 11,779
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ghost_mode
ale może by jednak zmienic zasiłkę ?
może i nie ze względu na CD_RW
ale dlatego że lubię jak system chodzi stabilnie,
i często lubię OVERCLOCKING ....
Jeżeli masz kasę to nie zastanawiaj się i zmieniaj - zwłaszcza przy overclockingu. Ja sam mam Chiefteca 420W, ale przy AthtonieXP Thoroughbread 1466MHz podkręconym na 2200MHz powoli już też zaczyna brakować mocy. Dobra zasiłka jest podstawą pracy komputera.

Więcej forum.tweak.pl
VIZZARD jest offline  
Stary 03.05.2004, 01:30   #8
Equilibrium
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.05.2004
Posty: 3
Equilibrium w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Z overclockingiem to radzę uważać. W/g mnie to nie zasilacz powinieneś wymienić, bo zawiasy bedziesz miał nadal. Ja też bawiłem się w podkręcanie procka magistralą fsb, ale tutaj trzeba uważać bo np. można podnieść taktowanie ramu (np. zwiekszając fsb do 140MHz przy ustawieniu fsb+33MHz taktowanie ramu ustawionego na 333Mhz wynosi 353MHz a nie każdy o tym wie). Przy overclockingu duzo zależy od tego jakie ustawienia są dostepne w Biosie. Stabilność kompa to sprawny procek + sprawny ram, dopiero później sprawny zasilacz (w/g mnie). Mi po roku w kompie padł ram, a objawy były takie, że czasami pojawiał mi się blue screen w xp. Później częstotliwość błędów się zwiększyła i kość mi padła (a słyszałem, że nie jest to zjawisko takie rzadkie). Ale po zakupie Kingstona od razu poczułem różnicę marki.
Equilibrium jest offline  
Stary 03.05.2004, 07:07   #9
Pawel_k
User
 
Data rejestracji: 25.09.2002
Posty: 3,268
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Talking

Cytat:
Napisany przez Ghost_mode
ale może by jednak zmienic zasiłkę ?
może i nie ze względu na CD_RW
ale dlatego że lubię jak system chodzi stabilnie,
i często lubię OVERCLOCKING ....
zmieniaj zasilke czym predzej, mi takie code*** dwa razy plyte glowna kiedys do serwisu wysylal [mialem bardzo mocozernego procka Antka 1.4 TB]
sprawdz sobie w jakims programie odczytujacym parametry pracy plyty w windowsie jakie masz napiecie 3.3v i jakie tam ew sa wachania, bo jesli masz np 3.1 i skacze to znaczy ze zasilacz niewytrzymuje
dodatkowo przy takim oc do jakiego ty sie przymiezasz [pamieci i procek na fsb=200mhz ] no to o wiele lepiej miec cos mocniejszego/pewniejszego
zapasu mocy nigdy malo, wiesz kiedys moze sobie wsadzisz pod blache jakiegos GF 6800 ktory wymaga 2 dodatkowych kabli zasilajacych i masy stabilnej mocy na zasilaczu

Cytat:
Napisany przez Equilibrium
Z overclockingiem to radzę uważać. W/g mnie to nie zasilacz powinieneś wymienić, bo zawiasy bedziesz miał nadal. Ja też bawiłem się w podkręcanie procka magistralą fsb, ale tutaj trzeba uważać bo np. można podnieść taktowanie ramu (np. zwiekszając fsb do 140MHz przy ustawieniu fsb+33MHz taktowanie ramu ustawionego na 333Mhz wynosi 353MHz a nie każdy o tym wie). Przy overclockingu duzo zależy od tego jakie ustawienia są dostepne w Biosie. Stabilność kompa to sprawny procek + sprawny ram, dopiero później sprawny zasilacz (w/g mnie). Mi po roku w kompie padł ram, a objawy były takie, że czasami pojawiał mi się blue screen w xp. Później częstotliwość błędów się zwiększyła i kość mi padła (a słyszałem, że nie jest to zjawisko takie rzadkie). Ale po zakupie Kingstona od razu poczułem różnicę marki.
1. od zasilacza bardzo duzo zalezy [no chyba ze sie lubi serwis odwiedzac]
2. jak krecimy fsb to najlepiej synchronicznie
3. stabilnosc podkreconego systemu warto skatowac tzn stestowac jakims programem typu prime


widze ze troche mlodzikow chce "to" zrobic takze wujek Pawel_k da wam pare rad
- procesor krecimy mnoznikiem albo fsb krecimy powoli jesli system nam nie chce wystartowac/jest niestabilny to podnosimy napiecie na procku o 0.1v [niestabilnosc moze byc tez wynikiem tego ze ram i plyta tego niewytrzymuja juz] sprawdzamy temperature gdy idze powyzej 50*C to albo robimy lepsze chlodzenie albo dajemy sobie spokoj z dalszym oc
- ram tu mozemy zmieniac timingi albo fsb im lepszy ram ty wieksze fsb na mniejszych timingach wyciagniemy [tu tez da sie w ograniczonym zakresie zwiekszyc napiecie ale trzeba z tym uwazac]
- plyta glowa - tu jesli ma slabe chlodzenie na tzw mostku polnocnym to tez komp moze byc niestabilny, poza tym przy slabej zasilce plyta moze miec problemy z utrzymaniem dobrych napiec co moze sie zle skonczyc

wiecej wiedzy dostepne przy osobistych konultacjach
poza tym www.benchmark.pl www.tweak.pl www.pclab.pl www.dzikie.net naprawde ludzie duzo o tym juz napisac zdolali
__________________
nie bedzie niczego
Pawel_k jest offline  
Stary 03.05.2004, 10:31   #10
Ghost_mode
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Ghost_mode
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Posty: 1,281
Ghost_mode niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
sprawdz sobie w jakims programie odczytujacym parametry pracy plyty w windowsie jakie masz napiecie 3.3v i jakie tam ew sa wachania, bo jesli masz np 3.1 i skacze to znaczy ze zasilacz niewytrzymuje
Aida32:
Odczyty bez oc bez obciążenia procka
(czyli 12.5x133 + ram 333)
Vcore - 1.58 (+/- 0.01V)
3.3V - 3.27
5V - 4.88
12V - 12.55
Temp CPU - 37-39'C

Aida32:
Odczyty z oc z obciążeniem procka 100% (kodowanie divx)
(czyli 12.5x166 + ram 333 - podniesienie napiecia cpu o 3%)
Vcore - 1.63 (1.62-1.65V)
3.3V - 3.26
5V - 4.81 (+/-0.05)
12V - 12.70 (+/-0.09)
Temp CPU - max 42'C

dodatkowo przy takim oc do jakiego ty sie przymiezasz [pamieci i procek na fsb=200mhz ]
(...)2. jak krecimy fsb to najlepiej synchronicznie
mi wystarczy fsb 166 bo płyta główna i pamięci więcej nie wyciągną (po over clockingu dopiero pamięć i cpu są synchronicznie razem na 333mhz)

3. stabilnosc podkreconego systemu warto skatowac tzn stestowac jakims programem typu prime
co z tego że ładnie mi chodzi system nawet na 100% użyciu procka jak czasami niebieski ekran albo restart potrafi zrobić przy zwykłej pracy biurowej w windowsie ... chociaż w grach też sie niejednokrotnie zdarzało...

sprawdzamy temperature gdy idze powyzej 50*C to albo robimy lepsze chlodzenie albo dajemy sobie spokoj z dalszym oc
jak widzisz z odczytów temperaturka jest ładna - dowaliłem duży wentylator - TRACER - firma słaba ale to najlepszy model i się sprawdza ....

- plyta glowa - tu jesli ma slabe chlodzenie na tzw mostku polnocnym to tez komp moze byc niestabilny, poza tym przy slabej zasilce plyta moze miec problemy z utrzymaniem dobrych napiec co moze sie zle skonczyc
no właśnie nie wiem jaka powinna być temperaturka na mostku ale jak dotknę ręką to jest dość ciepły ale nie gorący...

tak więc nadal nie wiem co może być przyczyną zwiech w winie XP i gierkach ...
czyżby jednak znowu wszystko sporowadzało się do zasiłki ?
__________________
ghost_mode (at) wp . pl

Ghost_mode jest offline  
Stary 03.05.2004, 13:28   #11
kodziu
^_^ czekam na bana ;)
 
Avatar użytkownika kodziu
 
Data rejestracji: 05.03.2004
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Posty: 1,838
kodziu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czy jest możliwa taka niska temperatura na procku?? Przy normalnej pracy np. jak teraz netem. Bo jak wchodze do biosu i tam patrze temperaturę to mam 40 stopni.
Dołączone obrazki
-bez-tytulu.jpg 
kodziu jest offline  
Stary 03.05.2004, 13:31   #12
Ghost_mode
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Ghost_mode
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Posty: 1,281
Ghost_mode niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez kodziu
Czy jest możliwa taka niska temperatura na procku?? Przy normalnej pracy np. jak teraz netem. Bo jak wchodze do biosu i tam patrze temperaturę to mam 40 stopni.
odpowiedź brzmi: NIE

w biosie masz prawidłowy pomiar...
programy pod win często błędnie identyfikują czujniki na płytach ASUS (szczególnie często opartych na nForce2)
i podają głupoty...
np już się spotkałem z 800'C oraz -40'C :zeby:
i twoje 12'C też jest oszukane skoro bios pokazuje prawidłowo...

--dodano--
Jaki masz zasilacz ? (marka i moc)
bo napięcia na załączonym screenie wyglądają po prostu kiepsko ...
__________________
ghost_mode (at) wp . pl


Ostatnio zmieniany przez Ghost_mode : 03.05.2004 o godz. 13:38
Ghost_mode jest offline  
Stary 03.05.2004, 14:19   #13
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
 
Avatar użytkownika VIZZARD
 
Data rejestracji: 02.01.2004
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 11,779
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ghost_mode
3. stabilnosc podkreconego systemu warto skatowac tzn stestowac jakims programem typu prime
co z tego że ładnie mi chodzi system nawet na 100% użyciu procka jak czasami niebieski ekran albo restart potrafi zrobić przy zwykłej pracy biurowej w windowsie ... chociaż w grach też sie niejednokrotnie zdarzało...
Problem jest bardziej skomplikowany niż myślisz, mianowicie podkręcony procek, pamięć, fsb, potrzebują naprawdę dobrej stabilności przez cały czas. Można podkręcić to wszystko i system będzie chodził, ale co pewien czas coś zaszwankuje - i stąd mogą pojawiać się zwiechy, niebieskie ekrany czy też restarty. Nawet to że proc jest obciążony w 100% i koduje ci mp3 czy divx nie świadczy o tym że tak podkręcony system jest stabilny. Dlatego bazując na wiedzy i doświadczeniach wielu - przyjęto że wymiernikiem stabilności systemu może być właśnie wspomniany przez Pawel_ka Prime95 - dokładnie sprawdza on proca i pamięć licząc iteracje matematyczne. Jeżeli system jest w pełni stabilny - nie powinno być żadnych błędów; przyjmuje się że test obciążeniowy w Prime95 powinien trwać ponad kilkanaście godzin ciągłej pracy, ale to nie temat na to forum. Jeżeli interesuje cię to bardziej to sprawdź linki które podał ci Pawel_k.

A jeżeli chodzi o napięcia jakie masz na płycie to 5V jest na granicy, a 12V powoli się do niej zbliża, temp. raczej OK, ale radzę zmienić ten zasilacz chociażby na taki, bo zasilacze takie jak masz cieszą się raczej dość dużą awaryjnością.


.

Ostatnio zmieniany przez VIZZARD : 03.05.2004 o godz. 14:22
VIZZARD jest offline  
Stary 03.05.2004, 18:28   #14
kodziu
^_^ czekam na bana ;)
 
Avatar użytkownika kodziu
 
Data rejestracji: 05.03.2004
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Posty: 1,838
kodziu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Aż się wstydze napisać że o ile dobrze pamiętam mam CODEGENA 300 wat albo 350. Już dobrze nie pamiętam ale spróbuje poszukać na fakturze.
kodziu jest offline  
Stary 03.05.2004, 19:55   #15
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika pawelblu
 
Data rejestracji: 17.01.2003
Lokalizacja: Wawa
Posty: 5,272
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ja polecam to : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24838774
lub jak masz wiecej kasy to to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24820213 (tylko ze jest pasywne)
pawelblu jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.