![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
CD-ROM CRMC-FX001D Montaż Tacki
Witam wszystkich.
Prośba o pomoc w montażu napędu. Bardzo proszę o pomoc w temacie. Zebrałem kilka starych cd-romów głównie w celu słuchania muzyki. Wpadł mi w ręce stary napęd, jak w tytule. Nie wiem, czy jest sprawny technicznie, ale postanowiłem go rozebrać i porządnie wyczyścić, gdyż był w opłakanym stanie. Po tych zabiegach szczerze mówiąc nie mogę sobie poradzić z jego ponownym złożeniem. Chodzi konkretnie o tackę na nośnik cd. Na zdjęciach, które dołączyłem, zaznaczyłem pewne punkty. Np. a żeby wsunąć tackę, to muszę ustawić duże niebieskie koło zębate w pozycji, jak na zdjęciu. Tylko wtedy długa listwa z naciętymi zębami tacki nie haczy o zęby koła zębatego i można wsunąć tackę. Jednak po tej operacji i włączeniu zasilania tacka nie działa prawidłowo. Albo nie domyka się do końca, albo coś się blokuje...... Rozumiem, że ustawienie zębów koła i zębów tacki jest względem siebie w błędnym położeniu. Jest jeszcze możliwość obracania koła zębatego za pomocą pokrętła z przodu napędu. Zaznaczyłem ten mechanizm na zdjęciu. Przyglądam się całości, ale nie mogę wpaść na to, jak prawidłowo zmontować ten napęd. Może są osoby, które miały podobny problem i zechcą coś podpowiedzieć. Jak pisałem, to nie wiem nawet, czy sprzęt działa. Może trzeba było najpierw sprawdzić, ale teraz to już nie ważne. Poza tym wizualnie wygląda dobrze. Proszę o wsparcie i z góry dziękuję. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
Tagi |
cd-rom, crmc-fx001d, montaż, tacki |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Cd rom zgłupiał | Robert Marek | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 1 | 29.10.2005 12:09 |
czy popsułem cd rom i cdr -a ??? help | darek | Napędy optyczne DVD | 1 | 09.03.2004 21:44 |
DVD na CD Rom | vegas | Napędy optyczne DVD | 1 | 14.02.2003 09:30 |
CD ROM Acer 52x i załamka | radoos | Off topic | 5 | 30.01.2003 23:13 |
CD Rom LG 52x a kompatybilność z subkanałami w CloneCD | Irys | Napędy optyczne CD | 4 | 13.11.2001 16:18 |