Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Czyszczenie nagrywarek. (https://forum.cdrinfo.pl/f2/czyszczenie-nagrywarek-15473/)

Ragnar 16.01.2003 22:28

Dzieki za odpowiedz. Propo sliny tez uwazalem to za idiotyczny pomysl ale tak naprawial cdrom koles z serwisu w ktorym zostawilem laptopa :) (Laptopa oczywiscie nie naprawili).

Pio 16.01.2003 21:16

Z tego co ja słyszałem, to nie powinno sie czyścić rozpuszczalnikami i alkoholami, ponieważ osłona lasera (soczewka) w niejtórych modelach jest plastikowa i może zmatowieć. Ja osobiście czyszczę patyczkiem do uszu nawilżonym wodą destylowaną.

grzeniu 16.01.2003 21:06

Rada z serwisu ricoha: miekka szmatka zwilzona woda destylowana, taka zeby nie pozostawiala paprochow. I zadnych srodkow chemicznych.8-)

Martin_TP 16.01.2003 20:59

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Może to trochę dziwnie zabrzmi, ale czy woda utleniona poradzi sobie z osadem na soczewce i nie pozostawi smug????
Jak dobrze pamietam to woda utleniona sie nie nadaje. Jak chcesz urzyc wody to wody destylowanej. Imho.. i tak trzeba to wytrzec. Woda w przeciwienstwie do alkoholu tak szybko nie wyparowuje.. i wysychajac moze zostawic plamki.

SEBAW 16.01.2003 20:52

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
Wacik do uszu lub cos innego bardzo miekkiego. Plus - Czysty alkohol, ktory NIE MOZE zostawiac osadu. Stad spirytus salicynowy i inne cuda odpadaja.
Może to trochę dziwnie zabrzmi, ale czy woda utleniona poradzi sobie z osadem na soczewce i nie pozostawi smug????

Martin_TP 16.01.2003 20:37

Wacik do uszu lub cos innego bardzo miekkiego. Plus - Czysty alkohol, ktory NIE MOZE zostawiac osadu. Stad spirytus salicynowy i inne cuda odpadaja.

SEBAW 16.01.2003 20:23

Jak czyściłem CD-ROM to używałem patyczków do uszów :-) i spirytu. Napęd chodził jak przecinak.:P

kozand 16.01.2003 20:18

Re: Czyszczenie nagrywarek.

Cytat:

Ragnar napisa***322;(a)
Czesto musze czyscic swoja nagrywarke bo niechce mi nagrywac plyt.
Zreguly robie to na sucho. Nieuzywam zadnych plynow.
Rozkladam calosc i przeczyszcza od kuzu zwykla paleczka do uszu...
Zastanawiam sie jaka powina byc prawidlowa technika czyszczenia.
Z tego co wiem nienalezy korzystac z plyt czyszczacych poniewarz rysuja soczewke, ani z zadnej wody. Slyszalem ze mozna czyscic "slina", ale niewiem czy to prawda. A moze mozna wykorzystac do tego plyn polaroida do czyszczenia kineskopow? Jak to powinno wygladac?

ŚLINIĄĄ chlopie skadz ty sie urwał??Ale sie uśmiałem. Moim skromnym zdaniem jak nagrywarke tzreba czyścić a by działa to oznacza ze już długo nie podziała ja bym się jej pozbył. A co do pomysłu ze Śliną to pogratuluj ode mnie pomysłodawcy...

Ragnar 16.01.2003 19:58

Czyszczenie nagrywarek.

Czesto musze czyscic swoja nagrywarke bo niechce mi nagrywac plyt.
Zreguly robie to na sucho. Nieuzywam zadnych plynow.
Rozkladam calosc i przeczyszcza od kuzu zwykla paleczka do uszu...
Zastanawiam sie jaka powina byc prawidlowa technika czyszczenia.
Z tego co wiem nienalezy korzystac z plyt czyszczacych poniewarz rysuja soczewke, ani z zadnej wody. Slyszalem ze mozna czyscic "slina", ale niewiem czy to prawda. A moze mozna wykorzystac do tego plyn polaroida do czyszczenia kineskopow? Jak to powinno wygladac?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:35.