![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.12.2002
![]() |
Flashowanie LITE-ONa 50min ---> H E L P ! ! !
Posiadam nagrywarke Lite-On 48125S z biosem 1S01, chcialem go sobie uaktualnic do 1S05. Sciagnalem z firmowej stronki, zapuscilem pod Windowsem 98SE i nic, wypisal taki komunikat:
Write Buffer > 02 04 01. 04, 0000 i nic, pasek postepu ani drgnal. Nacisnalem "FLASH" ponownie, ruszylo, ale wgrywal ok. 50 min i przy weryfikacji wypisal "failed". Myslalem, ze mnie krew zaleje, ale po restarcie naped dziala bez zarzutu (chyba), Nero InfoTool wyspisuje stara wersje biosu czyli 1S01. ( ![]() CD-RW jest ustawiony jako Secondary Master w trybie UDMA2, jest sam na tasmie. Podczas flashowania wylaczylem wszystkie programy (antywira itp), co jest? Wyczytalem na tym forum, ze trzeba flashowac w trybie PIO4, probowalem, komunikat ten sam, jak wyzej, ale nic nie rusza. Nie chce spaprac nowego napedu, prosze o pomoc. Dalaczam informacje z Nero InfoTool |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Mi tez zwisl kiedys podczas flashowania, nie komputer a ten flash, zresetowalem kompa i bylo wszystko ok, potem ponownie wzialem i juz bylo wszystko ok. Nie mam pojecia od czego to zalezy, ale powiem ze robilem to normalnie w trybie ata33.
#3 |
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
![]()
ja tez probowalem zmienic bios w 24102B i nieja nie moglem.
Ale w moim przypadku to pewnie wina Xp. Operacja przebiegala bez zgrzytow tylko bios caly czas ten sam ![]()
#4 |
dzien sadu juz blisko
Data rejestracji: 05.11.2002
![]() |
ja mam 32123S i poszło bez problemu po Xp choc troszke sie zakrecilem bo zoatala plytka w napedzie i nic sie nie dzialo ale po wyjeciu plytki poszlo w kilka sekund mam ustawine na tasmie ATA 133 jako master
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.12.2002
![]() |
zbawienny dos
Moi drodzy, jak sie sami za cos nie wezmiemy to nikt nam tego nie zrobi. Wgralem juz nowego flasha do Litka, ale paznokcie beda dlugo odrastac, obgryzlem ze strachu do samej kosci.
Przede wszystkim znalazlem w sieci firmware 1S05 w pliku *.bin, mozna tez wyciagnac go z pliku *.exe programem "litefirm", nastepnie zgralem stary firmware programem "mtkflash" i tym samym programem wgralem nowy firmware. Podobny (p)opis mozna znalezc w artykule Podkręć swojego LiteOn'a - Czyli jak z igły zrobić widły ;-) na www.cdrinfo.pl Podczas flashowania mialem pelno w gaciach, ale udalo sie. Tym samym zamykam ten watek. Problem rozwiazany. Przyczyny nie znam, ale nie ma takiego wezla, ktorego nie mozna by rozwiazac (i takiej rury ktorej nie mozna odetkac). Ave |
![]() |
![]() |
|
|