![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
CloneCD nie dał rady, ale NERO - tak
Taka ciekawostka:
Chciałem zrobić sobie płytę instalacyjną Windows NT 4.0 Pl i dograć do niej Service Pack 3. Oryginalna płyta jest bootowalna i ponoć do niej nie stosuje się żadnej emulacji dyskietki startowej. Zatem oryginał zrzuciłem CloneCD (3.3.4.1 oraz 4 beta30 - najpierw tym drugim). Następnie użyłem WinIso i wywaliłem z obrazu pliki dotyczące platformy Alpha oraz PPC, a zamiast tego wstawiłem plik SP oraz kilka innych potrzebnych katalogów. Pasek zapełnienia nie został przekroczony. Następnie tak poprawiony obraz zapisałem (polecenie "zapisz"). Otwieram znów Clona i każę mu wypalic ten obraz, a on się burzy pisząc, że plik nt.sub jest niewłaściwy dla pliku nt.img. Zmiana opcji CLona by nie czytał subkanałów nie pomagała ani w nowszej, ani w starszej wersji. Trochę się zmartwiłem,że to mi nie idzie tak, jakbym tego sobie życzył. Spróbowałem innego podejścia. Jeszcze raz zrobiłem obraz, ale tym razem użyłem NERO 5.5.8.0 i zmodyfikowałem go w ten sam sposób. Poleceniem "zapisz" nagrałem nową wersję obrazu - ale tu problem wielkość obrazu była znacznie większa od tek, którą podawał WinIso. i nerun nie mógł oczywiście tego zmieścić - to tak jakby odpowiednie dane zamiast być całkowicie usunięte z obrazu, nie miały tylko wpisu do tabeli zawartości płyty, zaś nowe dane tylko rozepchały obraz. Spróbowałe inaczej: po modyfikacji obrazu wydałem polecenie "zapisz jako .ISO". Wielkość obrazu się zgadzała, nero łyknął ten obraz jak smaczne piwko, no i nawet udało się, że tak wypalona płyta po włożeniu co CD dokonuje autostartu. Ba, nawet pięknie się bootuje i uruchamia instalator NT. Co Wy na to? Czy jakiś błąd robiłem używając CloneCD? Proszę wytrawniejszych o komentarz. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.12.2001
![]() |
Ja zauważyłem już kilka razy 2 lub 3 (doświadczalnie), że jak zrobiłem obraz płytki a później wczytałem do WinISO, dodałem kilka katalogów lub plików i dałem zapisz to:
1. obraz miał mniejszy rozmiar niż ten, który później był widoczny po wczytaniu go do programu do nagrywania 2. płytka nagrana z takiego obrazu lądowała do kosza ale jak w WinISO dawałem Zapisz jako...to wszystko było O.K. (rozmiar jak i płytki się nagrywają poprawnie) czyli chyba coś z WinISO... |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.12.2001
![]() |
poprawka do punktu 1.:
1. obraz miał większy (nie mniejszy) rozmiar niż ten, który później był widoczny po wczytaniu go do programu do nagrywania |
![]() |
![]() |
|
|