![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
Dlaczego taki mały buffer?
Mam nagrywarke LG 24x i nero 5.5.7.2. Od jakiegoś czasu przy nagrywaniu płytek buffer zapisu waha się od 1% do 50%. Zawsze miałem 98%. czego to może byc przyczyna. To strasznie spowalnia wypalanie nawet do 10 min.
|
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
n/a
Data rejestracji: 07.02.2002
![]() |
Jeśli nagrywasz prosto z dysku, to widocznie masz problem z defragmentacją, ew. przyczajonymi bad blockami... Może też coś obciąża ci system, grzebie po dysku gdy nagrywasz - np. jakiś antyvir sprawdza pliki w locie i akurat spodobał mu się twój cd-image, a to potrafi bardzo zwolnić odczyt (sprawdzone z NAV2001 na cel300 pod w2k).
czek diz ałt... |
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
|
Defragmentacja zrobiona. Nie mam zadnych antyvirów. żaden program nie pracuje w tle. Konfiguracja jest taka sam jak wtedy gdy było wszystko ok.
|
![]() |
#4 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
To pewnie coś z DMA
#5 |
Gość
|
Mam włączone DMA
|
![]() |
#6 |
Gość
|
Pomóżcie . Teraz nawet buffer czytania spada czasami do 50%. HElp!!!!!!!!!!!
|
![]() |
#7 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
a jaki masz system i jak podpiety sprzet
![]() |
#8 |
Jacoob Member
Data rejestracji: 31.08.2001
![]() |
sprawdz ustawienia biosu ,zwłaszcza czas dostępu do pamięci źle ustawione powoduje taki efekt
|
![]() |
![]() |
#9 |
Gość
|
Ale zrozumcie dwa dni temu było wszystko ok.
WIN XP Primary Master>>>HDD Secondary Master >>>CD_RW Secondary Slave>>>CDROM W biosie nic nie majstrowałem |
![]() |
#10 |
Jacoob Member
Data rejestracji: 31.08.2001
![]() |
winXP przy instalacji potrfi zmienić ustawienia biosu ja miałem taki przypadek więc nawet jeżeli nie grzebałeś sprawdz czy wszystko jest ok albo pomieszaj
P.S.ja nagrywarke mam na osobnym kablu. P.S.2 spróbój może zwiększyć pojemność buforu w nero w opcjach |
![]() |
![]() |
#11 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
![]() |
przepnij cdeka jako sleva na tasme z hdd a nagryware zostaw sama a co do biosu to jak sie za bardzo nie znasz na opcjach to daj auto przy wykrywaniu dyskow i gdzies tam jest opcja o trybie pracy to tez daj auto
![]() |
#12 |
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
![]() |
a w razie czego to daj po prostu load optimized czy jakos tak nie bios default nie moge sobie przypomniec a nie chce mi sie kompa restartowac
![]() |
#13 |
Gość
|
Niestety defaultowe ustawienia biosu tez nic nie dały
|
![]() |
|
|