![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 03.02.2003
![]() |
DMA a CDR
Witam, mam problem, bo nie bardzo wiem co daje DMA, jak zaznacze to, to co sie stanie? czy będzie mi szybciej nagrywac? bo teraz przy nagrywaiu audio (79:49min) plytka mi sie nagrala w 8,5 minuty ... a mam LITE-ON 48x12x48
pozdrawiam
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Re: DMA a CDR
Cytat:
Pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() |
Jesli masz nagrywarke ktora obsluguje udma to podczas nagrywania plyt tak jak wspomnial kolega bedziesz mial mniejsze zuzycie procesora oraz sam proces nagrywania nie bedzie powodowal wyraznych zaciec podczas innych czynnosci wykonywanych na komputerze podczas nagrywania.
Santi |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
![]() |
wlasnie podczas nagrywania nie pracuje wogole na komputerze bo wtedy strasznie rwie :/ , dzieki za radę!
pozdrawiam
#5 |
Bywalec
![]() |
Nie ma sprawy,od tego jest to forum aby sobie nawzajem pomagac, zycze powodzenia
Santi |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#7 |
Bywalec
![]() |
Nawiasem mowiac nie wiem na jakim nosniku nagrywasz audio ale po czasie jaki podajesz wnioskuje ze nagrywasz to z pewnoscia z dosc duza predkoscia, moze pomyslisz ze sie madrze ale powtorze jeszcze raz to o czym wielu uzytkownikow forum juz pisalo - jesli chcesz miec pewnosc ze twoje nagranie bedzie bardziej trwale i nie pojawia sie podczas odsluchiwania plytki zadne trzeski, przeskoki czy inne tego typu niespodzianki polecam nagrywac swoje plytki audio w predkosciach w zakresie od 4x do 12x ( juz podczas nagrania plyt audio predkosciami 8x zdarzaja sie bledy zapisu) Oczywiscie sprawa nie dotyczy kazdego przypadku nie mniej zalecam rozwage przy dokonywaniu tego typu zapisu.
Pozdrawiam, Santi |
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
nagrałem 24x ale qmplowi
![]() ![]() ale dzieki za rade...
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.08.2002
![]() |
Jak ja nie miałem włączonego DMA to przy nagryaniu płyty laser raz się zapalał a raz gasł i płyt nagrywała się 3x dłużej
|
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
Data rejestracji: 26.01.2003
![]() |
DMA to tryb wymiany danych pomiędzy 2 urzadzeniami z pominieciem procesora. Zawsze powinien on byc ustawiony domyslnie na wszystkich kontrolerach .
Przykladowo w tybie DMA przegrywanie filmu 700 mb z dysku na dysk trwa 50 s. Zaznaczam ze najwieksze predkosci wymiany danych otrzymujemy gdy dyski sa podlaczone na 2 roznych kontrolerach .Zazwyczaj wyglada to tak (pewnie wiekszosc z was tak ma) HDD 1 - pimary master CDRW - secondary master HDD 2 - secondary slave |
![]() |
![]() |
|
|