![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.04.2002
![]() |
DMA i inne problemy - pomocy.
Kupilem nagrywarke Nec 24/10/40 OEM. Wszystko OK gdyby nie nagrywala 12 munut plyty ktora powinna nagrywac 3min wg kolegow. No wiec wchodze na cdrinfo.pl i czytam ze musze wyl. wygaszacze (to bylo akurat proste), potem ujarzmic vcache i tu sie zaczely problemy bo przez to ujarzmianie musialem 4 razu robic format c:
![]() ![]() Bylbym wdzieczny za odpowiedz na moje pytanka. Z gory dzieki. Mic`el |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 20.02.2002
![]() |
Cze!
Ja przy włączaniu DMA też miałem problemy, aż wkońcu wgrałem sterowniki do płyty głównej (dostałeś je na cd albo dyskietce w pudle) wtedy włączyłem DMA i wszystko lepiej działa. RADA: Wgraj sterowniki Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.08.2001
![]() |
Nie możesz włączyć DMA bo masz niewłaściwe sterowniki (starą wersję lub po prostu sterowniki Windowsowe) magistrali - inaczej IDE Bus Master. Musisz ściągnąć najnowszą ich wersję ze strony producenta płyty głównej (konkretnie pod Twoją płytę). To na 90% rozwiąże problem, jeśli jednak się nie powiedzie - nie jest to jeszcze problem nie do rozwiązanie, po prostu zamieścisz posta z dokładną chrakterystyką Twojego sprzętu i zaibnstalowanego oprogramowania ...
Powodzenia
#4 |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Jeśli masz tak jak mówią koledzy niewłaściwe sterowniki od płyty, albo nie zainstalowane i jeszcze na dodatek płytę na jakimś ali albo via to wcale nie jest dziwne tak powolne nagrywanie.
Po prostu transfer u Ciebie prawie nie istnieje ![]()
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Dzieki za odpowiedzi. Ale mam jeszcze, moze troche lamerskie, pytanko: Jak sie sprawdza jaka mam plyte glowna bo na rachunku mam tylko napisane: "Plyta AGP / PC CHIP PII BX AGP AT + 3D Sound"? A gdy juz znajde te sterowniki to jak je zainstalowac? Jak w BIOSie to poprosilbym instrukcje step by step
![]() Dzieki CYA |
![]() |
![]() |
#6 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
no to masz kłopot bo ta płyta jest dobra ale inaczej
a stery to masz na płycie co ją dostałeś razem z kompem lub na stronie domowej producenta niestety ale ten model ma tylko dobrze chodzące dzwiek klasy vortex1 i IDE ata33 a chipset to jest od ALI i miał być czymś w stylu BX intela ale niestety nie wyszedł tak dobrze ale jak dobrze pamiętam to dma powinno się włączyć jak już wgrasz stery lub przsiądziesz się na coś na kształt win Me / ma jusz stery do tego kontrolera w sobie/ pozdro
#7 |
Nowy na forum
![]() |
To sie zasmucilem
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
cześć
Producenta płyty możesz namierzyć po przez numer biosu to jest numerek w krztałcie: AAAAAA-BBBB-XXXXXXXX-Y gdzie AA- data biosu BB- "chipset" płyty XXXXXXXXXX - konkretny model płyty Numer ten pojawia się na chwilę przy starcie kompa Wystarczy wpisać go w dowolną wyszukiwarkę internetową i już masz kupę stron o swojej płycie |
![]() |
![]() |
#9 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
napisz cos wiecej o sprzecie ( procesor, ram, dysk twardy), jak podlaczona jest nagrywarka tzn na poczatku jak uruchamiasz komputer to wykrywane sa urzadzenia: primary master, slave ... . Nagrywarka powinna btc na secondary master. Jesli tego nie widzisz w trakcie uruchamiania komputera wcisnij przycisk na klawiaturze "PAUSE" . Jesli nadal nie mozesz sprawdzic to wejdz w panel sterowania->system->zakladka ( druga od lewej ) Menedżer urzadzen->opcja wyswietl wedlug polaczen ->zaawansowana konfiguracja ... ->szukaj ide controller->i tam bedzie co jest podlaczone na primary i secondary
#10 |
Nowy na forum
![]() |
W Systemie jak sprawdzalem to mam napisane ze nagrywarka jest w "Drugi kontlorer IDE (podwojna kolejka fifo)" a jak wlaczam kompa to jest napisane "sec Nec 7900A". A co do plyty glownej to mam troche wiecej tych numerkow niz pisaliscie ale 3 ostatnie to: ALi1621-725000-H , i jak wpisywalem w wyszukiwarke ALi1621 to mi nic nie znalazlo
![]() ![]() ![]() Mic`el |
![]() |
![]() |
#11 |
Łaskobójca
![]() |
wieczorem Ci podesle coś o tej płycie i namiary
a stery do kontrolerów ide od firmy ali wgrałeś? bo to co maszto płyta oparta na zestawie scalaków ACER lab Inc. czyli Ali i tam szukal j danych bo producent tej płyty to PC CHIPS pozdro
#12 |
Bywalec
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Twoja płyta to PCchips M725
Najnowsze drivery ze strony producenta ftp://210.17.18.14/driver/ide/win95/bxcel.zip |
![]() |
![]() |
#13 |
Łaskobójca
![]() |
albo jakaś podwersja 726 / ta miała i slot1 i socket370/
ale stery ide do obydwu były te same jak pamietam pozdro
#14 |
Nowy na forum
![]() |
Mirst, ten plik jest ogromny, ja nie mam sztywnego lacza, pokazalo mi dwie godziny sciagania ale sie zacina. Sciagnalem ten ostatni plik ze strony: http://www.action.com.pl/support/Motherboard/Driver/Ali/AGP/ , dobry on jest? Bo strzelalem. I ten plik co mi kazales sciagnac jest do Win 95 a ja mam 98.
|
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
![]() |
A, i jeszcze dodam ze sprawdzalem na plycie i mam napisane: PC100 BX, a na instrukcji: Pentium II Mainboard / M729 User`s Manual. To znaczy ze albo mi dali zla instrukcje albo nie mam M725 ale M729.
|
![]() |
![]() |
|
|