![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 06.11.2003
![]() |
DMA, LG, Prędkość
Cześć, mam tek mały problem. Otóż w Sobotę zrobiłem format dysu i reinstalacje systemu na Windows 98SE(wczesniej też go miałem)
Ale teraz po włożeniu płyty na samym początku takdziwnie jakby gwizdało lub jakby cos lekkoocierało? wie może ktoś o co chodzi! jest to nagrywarka LG GCE 8523B 52/24/52 Po drugie. Mój kolega z klatki tez ma nagrywarke LG ale model GCE20-22B(nie wiem który) 52/24/52. cały czas nagrywarka chodziła mu źle (zazwyczaj jedną płytę z dysku nagryało 10-15minut przy 40x) Poleciłem mu by sprawdził czy ma właczone DMA (w nagrywarce i w dysku) w obydwu nie miał włączone! Później ja tez chciałe se upewnic czy mam właczone DMA - na dysku mam. ale na nagrywarce nie mam tekeij opcji pokolei wchodzę "Moj Komuter"-> Właściwości->Menadzer Urządzeń i wybieram CD-ROM po czym HL-DT-ST CD-RW GCE 8523B->właściwości i widnejie normalne okienko tyle że nie mam tam opcjie DMA są takie opcje -Docelowe ID 0 Wersja firmware 1.01 - Numer jednostki logicznej 0 Opcje Rozłącz(mam zaznaczony) ] Synchronizowanie przesyłania danych ] (wszystko mogę zaznaczyć) Autaomatyczne uruchamianie rzy wkładaniu ] Wujmowalny( pole zaznaczenia szare)nie można zaznaczyć! Dysk typu int13(pole szare)-nie można zaznaczyć! Nie wiem czy jeżeli nagrywam(z dysku) płytę CD-R średnio z prędkością 24/32x to płyta nagrywa jakieś 5:30minut! czy to nie zadługo! Mój sprzęt Intel Pentium 4 - 1400Mhz dysk Caviar 7000 obrotów n aminutę no i nagrywarka! 128MB RDRAM Nagrywam na płytkach róznych przeważnia na - Sony 700MB -Msonic 700Mb 52x -datex 700MB 52x -Dysan 700MB 48x Proszę o pomoc! |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
troszke za dlugo to sie nagrywa - przy 32x powinno zejsc do okolo 4 minut, troche mniej nawet
masz malo ramu, ale powinno starczyc od biedy moze upgrade firmwaru uaktyanij by okienko dma? pokombinuj z przypieciem napedu - master, slave,sam... czy przed reinstalka tez tak bylo? |
![]() |
![]() |
#3 |
Mój żółw,Hellsing,LG FAN
Data rejestracji: 19.05.2003
![]() |
Usuń pomocniczy kanał IDE i uruchom ponownie kompa. Winda powinna sama wgrać kanał. Po uruchomieniu kompa spróbuj włączyć DMA:
Panel Sterowania --> System --> Menedżer urządzeń -->CD-ROM dwa razy kliknij na ikonce danej nagrywarki postaw haczyk przy DMA zatwierdz zmiany i zrestartuj komputer
LG GCE8400B + Lite-On DVD-RW SOHW-1693S = Dobrze wypalona płyta ![]() ![]() HAVE A NICE DAY ![]() In the name of God, impure souls of the living dead shall be banished into eternal damnation. Amen. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
w win98se nie operujesz na kanalach ide tylko na urzadzeniach, wiec opcja dma powinna byc dostepna we wlasciwociach nagrywarki w menagerze uzadzen
|
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Nagrywarka to jedyny napęd jaki mama w komputerze!a więc jest ustawiony na master! Po drugie wcześniej też tak miałem(od razu jk kupiłem i ją zamontowałem)
|
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.12.2003
![]() |
jesli masz płyte na chipach intela i zainstalowałeś ata100storage to ten software wyłancza dostęp do dma
|
![]() |
![]() |
#7 | |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.11.2002
![]() |
U mnie wystąpił w sumie podobny problem (LG 8400B). Niz tego, ni z owego nagrywarka zaczęła wypalać płyty baaardzo wolno. Cały komp siadał, nic się nie dało zrobić podczas wypalania. Bufory spadały do kilku procent... Pomyślałem, że czas na wymianę nagrywarki, w końcu swoje już zdziałała. Pożyczyłem od swojej dziewczyny inną, podłączyłem i... To samo! Nie wiedziałem co robić i gdzie tkwi problem. Wtedy przyszło mi do głowy, że jakiś czas temu zainstalowałem Nortona Atywirusa i przez nieuwagę/głupotę opróżniłem kosz z "Norton Protected Files" :-) Chciałem też aż nadto uporządkować Windowsa i potraktowałem go programem do tego stworzonym przez firmę Ashampoo... Oczywiście wywalił całą masę plików, poingerował sobie w rejestr ...
Jednym słowem - po formacie dysku wszystko działa jak należy. Teraz korzystam z Pandy Antywirusa, nie czyszczę Windowsa i jest git ;-)
#9 |
Stały bywalec ;)
![]() |
czyli proboem(chodzi mi w tym wypadku o prędkość) tkwi w nortonie!
Korzystam z Norton System works 2003 z włączonym Antivirusem,Cleen Sweepem w tle. Czy to dlatego mi tak nagrywa, aha dlaczego po reinstalce taj na samym początku zgrzyta.(A czytałem w instrukcji że żeby w włączyć odczyt oraz zapis powyżej 40x należy przytrzymać trzy sekundy przycisk awsuwania tacki - czy to prawda) |
![]() |
![]() |
|
|