![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Q
Data rejestracji: 03.08.2003
![]() |
DMA - pomóżcie
Mam tak problem: chcę włączyć DMA, mam płytę główną na nforce2 i w oknie właściwości sprzetu zamiast dwóch kanałów IDE mam tylko coś takiego jak: nvidia nforce 2 spp/igp ata controller, otwieram właściwości i tam mam dopiero dostęp do ustawień kanałów. I teraz pytam się - mam je ustawione na bios default (w przypadku nagrywarki jest to dma2 - ultra33). Czy to powinno być tak ustawione? Zaznaczam, ze nero infotool nie pokazuje mi informacji o włączonym dma.
Info: teac w552e (1.14, sec master), win xp pro sp1, nero 6.3.1.10, alcohol 120% 1.4.8.1222.
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
tak, powinno byc BIOS Default, ale jesli chcesz to mozesz to zmieniac jak dobrze pamietam
a nero info tool tego nie pokaze, poniewaz uzywasz w tym momencie niestandardowego sterownika ide (tzw. SW IDE - eksperymentalny sterownik nvidii), a nero info tool nie ma dostepu do informacji z niego
#3 |
Q
![]() |
Hm... dzięki... bo swoją drogą ostatnio miałem ogromne problemy z nagrywarką... płytki audio i cd-rw nagrywało bez problemu, ale jeśli próbowałem nagrać płytkę cd-r na full lub okolice, to albo brakowało połowy plików, albo przy większych plikach (np. film) ucinało go w ok 3/4, podając jednocześnie oryginalny rozmiar pliku we właściwościach... no i teraz kombinuję...
#4 |
CDRinfo VIP
![]() |
hmmm... zrob moze tak... odinstaluj teraz calkowicie sterowniki do plyty glownej (unified driver)
instalujac je ponownie (uwaga!) pomin instalacje sterownika SW IDE, instalacja bedzie poprzedzona informacja o tym sterowniku, a po niej bedzie zapytanie czy go instalowac, dasz NIE, zainstalowany zostanie standardowy sterownik IDE teraz np. nero info tool bedzie w stanie pokazac stan DMA dla napedow, a w menedzerze urzadzen zobaczysz juz dwa kanaly ide
#5 |
Q
![]() |
Nie... myślę, że nie będę rezygnował ze sterowników nvidii - ja po prostu nie wiedziałem, jak powinny być one ustawione.
Zresztą wydaje mi się, że po kilku zmianach na kompie (nowy firmware, nero, pozbycie się alcohola) płytki się znów nagrywają całe... Przynajmniej teraz mi się udało. Na razie dziękuję, ale myślę, że jeszcze wrócę ![]()
#6 |
CDRinfo VIP
![]() |
zalezy jakich programow zaczniesz uzywac w przyszlosci, wtedy wyjdzie to i owo (ah ten sw ide) no i wrocisz
![]()
#7 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Stery SW IDE są kontrowersyjne.
Zasada generalna jest taka: albo SW IDE albo ASPI: nigdy razem. Jeżeli używasz programów które mają własne ASPI (NERO, ALCOHOL, itp) to stosuj SW IDE. Jeżeli używasz starszych programów (które nie maja własnych ASPI) np. Clone XXL to nie instaluj SW IDE. 8)
#8 |
Q
![]() |
Hm, esem, może masz rację. Swoją drogą zaraz po zainstalowaniu kiedyś-tam alcohola miałem problem z eac'iem - nie widział mi on napędów, pomogło forceaspi i jakiś poradnik (juz nie pamietam, ale chodziło chyba o skopiowanie aspi z nero do eac'a). Później wszystko działało normalnie... Clon* nie używam - nie mam potrzeby, raczej do wszystkiego starcza mi nero.
--- I mam jeszcze inny problem z tym teac'iem - po sprawdzeniu płytek z danymi (tylko z R danymi, audio oraz RW są ok) za pomocą cd-speeda (scan disc) mam ok. 50 % na żółto - skąd może być taka ilość błędów?
LiteON SOHW-832s VS0B; Nero 6.3.1.17; Alcohol 120% 1.9.2.1705 Ostatnio zmieniany przez Zakrn : 09.05.2004 o godz. 23:01 |
![]() |
![]() |
#9 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Uparty jestes
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Q
![]() |
Sprawdziłem nagrywanie bez sw - to samo, ok 50% na żółto
![]()
#11 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
Nagrywaj wolniej i Twój problem zniknie. 8)
![]() |
#12 |
Q
![]() |
No nie wiem... może... ale miałbym prośbę - mógłbyś mi wyjaśnić czym różni się DAO/96 od zwykłego?
#13 |
CDRinfo VIP
![]() |
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/m...todyzapisu.php
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/raw/rawmode.php
#14 |
Q
![]() |
ups... dzięki... a szukałem kiedyś tego o różnicach, bo pierwszy artykuł widziałem...
#15 |
Bywalec
Data rejestracji: 03.05.2004
![]() |
witam, mozecie mi powiedziec jak to jest bo mam XPka i ASPI on niby ma miec swoje a tym czasem info tool pokazuje ze nie ma zainstalowanych oprocz tych co ma nero
![]() ja tez mam problem z tymi zoltymi plamkami w teacu ![]() |
![]() |
![]() |
|
|