Martin_TP |
18.09.2003 17:15 |
Przez ostatnie 5 lat (bo poprostu z RW mialem stycznosc jak tylko pojawily sie pierwsze modele wypalarek z ta funkcja) przewinelo mi sie przez rece duzo plyt CD-RW przeroznych marek: Samsung, LG, Philips, TDK, Datex, Platinum, Verbatim, Dysan, TDK... i inne :> Marki typu Datex lub Platinum sa bynajmniej sredniej jakosci plytami (z przewaga jakosciowa in+ na ta druga firme). Zas z nosnikow bardzo dobrych jakosciowo i jak narazie najmniej zawodnych polecam Verbatima, mam jakies ~30 plyt rw tej firmy z roznymi predkosciami zapisu (poczowszy od 4x, konczac na 24x) i wydaja mi sie najlepsze. Dobre jakosciowa sa tez plyty TDK i Dysan. Zasadniczo zachodzi pewna analogia, bardzo dobrzy procuenci CD-R maja naogol bardzo dobre CD-RW, slabe CD-R tez sie czesto przekladaja na slabe CD-RW... Niektore z plyt maja juz przeszlo okolo ~400 formatowan i nadal dzialaja prawidlowo. Potwierdzam tez to co zaobserwowal Crazy, ze to nie zmeczenie nosnika lecz rysy sa zabojca takich plyt. W przeciwienstwie do CD-R ktory sie nagrywa tylko raz i pozniejsze rysy juz nie sa dla niego tak grozne, sprawa ma sie zgola innaczej z plytkami CD-RW, ktore jakby nie patrzec bardzo dobrze by bylo by przy kazdym kolejnym wywpalaniu powierzchnie mialy w stanie idealnym. Poprostu RW trzeba szanowac. Pozatym z RW tak jak z CD-R do waznych danych dobre markowe plyty (Verbatim...) do mniej istotnych i plyt ala dyskietka pozyczna kumplowi :> jakies tanie plyty ktorych nie bedzie szkoda ze sie cos z nimi stanie (Datex, Platinum).
|