![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
pietrek
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Dolby Digital jako cd-audio 44100
Konfiguracja wiezy: receiver Pioneer VSX-D512 (dekodery DD i DTS), dvd player Toshiba SD-22E (bez dekoderow), zlacze wspolosiowe (cyfrowe), przyporzadkowane do playera dvd.
Sprzet bez najmniejszego problemu odtwarza wypalone na cdr albumy w dts. Problemy zaczynaja sie natomiast z DD/AC3. Przerabialem na DD.wav plik ac3 besweetem, besure, sonic encoder [opis z chipa]. Oczywiscie dokonywalem zmiany z 48000 na 41000, 16 bit. Slychac tylko szumy. Zrobilem nastepnie tak: pierwszy plik zrobilem w DTS, nastepne [te same co wczesniej + testowe z netu w roznym bitrate] pliki byly juz Dolby Digital - przygotowane wiec znowu roznymi programami !! Efekt taki, ze wszystko gra - zarowno track w DTS jak i **wszystkie** w DD. Plyte cdrw nagrywalem jako normalne audio korzystajac z Nero Burning Rom v. 6.03. Z uwagi na to ze proces odbywa sie poprzez wypalenie plyty audio chyba to bedzie wlasciwe miejsce na ten post. Bardzo prosze o jakies sugestie, jak uzyskac dekodowanie plikow Dolby Digital bez takich dziwnych sztuczek. Moze ktos juz to przetrenowal ? Pozdrawiam, pietrek
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zaraz zaraz - jesli dowolny material (niewazne czy podla mp3 czy super hiper dts) nagrasz w nero uzywajac kompilacji cdaudio to efekt bedzie jeden i ten sam (moze poza jakoscia) - format cdaudio czyli stereo o okreslonym bitracie i probkowaniu
jesli chcesz palic dziwek o wyzszych parametrach, musisz uzyc kompilacji dvdaudio/dvdvideo/sacd |
|
|
|
|
#3 |
|
pietrek
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
nie do konca, standard audio to dane zapisane w 44100, 16 bit. Mozna dokonac konwersji pliku ac3 do 6 wavow pcm i uzyc encodera sonic foundry dla DD lub SurCode DTS i otrzyma sie plytke cdaudio z dzwiekiem 5.1.
DTS-y u mnie juz graja. Problem mam tylko z zdekodowaniem sygnalu Dolby Digital, czyli przerobionego *.ac3 [rozkompresowanego] do dolby_digital.wav Mozna oczywiscie uzyc plugina do Nero i wtedy otrzymamy normalny wav pcm stereo - a wiec dzwiek dwukanalowy. Ale nie o to mi tu biega. Problem dotyczy w rzeczy samej, ze moj amplituner nie umie wystartowac i zdekodowac materialu w DD - z DTS nie ma natomiast zadnego problemu, ktory byl wypalony identycznie - jedyna roznic to inny format dzwieku DTS a nie DD. I to mnie zastanawia w tym najbardziej. Wykonalem wiele roznych prob i kombinacji, zepsulem stosowna ilosc plyt cdr oraz zdarlem jedna cdrw ![]() i efekt jest taki jak pisalem poprzednio - dla DD szumy, DTS gra, oraz kombinacja plikow: pierwszy plik w DTS reszta w Dolby Digital gra rowniez. I nie wiem co to za czort, gdzies musi siedziec blad, albo w player dvd albo w dekoderze DD w receiver Pioneera.
|
|
#4 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
WItam, u mnie pomogło wymuszenie na ampku DD, byly ustawienia: Auto, DD, DTS (jako format dekodowania), wymusilem DD i jest OK. Przy Auto notorycznie wlaczal PCM i dekodowal szumy na 2 kanaly. Poza tym, pokombinuj z ustawieniami wyjscia w DVD- tez sprobuj wymusic Out: Dolby Digital, a nie auto czy PCM.
|
|
|
![]() |
|
|