![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
DTS-Audio CD i inne !!! Zapraszam.
Moze i temat jest OFF-TOPIC, ale najwiecej gosci jest w tym dziale i dlatego zamieszczam ten temat tutaj.
Od pewnego czasu kraza po sieci ( eDonkey, DirectConnect ) plyty Audio wydane w DTS lub tzw. HD-CD. Posciagalem z czystej ciekawosci i dla porownania jakosci kilka tych cudenkow. I prosze panstwa (...) dokad mialem do czynienia "tylko" z klasycznymi AudioCD myslalem ze do perfekcji wiele niebrakuje, ale w momencie jak uslyszalem jakosc takiej plyty ( DTS,HDCD ) zwalilo mnie z nog... Naprawde goraco polecam. Posiadam zarowno Odtwarzacz CD jak i Amplituner firmy Yamaha, glosniki B&W - czyli w miare doby sprzet. Kilka tych plytek ktore sciagnalem mam rowniez w wersji klasycznej ( AudioCD ). Mialem wiec mozliwosc porownac jakosc brzmienia. W mojej - mam nadzieje obiektywnej - ocenie, moge spokojnie powiedziec, ze te plyty to polaczenie tego co najlepsze w klasycznym CD i "analogowej"/vinylowej plycie ( wyjadacze beda wiedziec o czym mysle ). P.S. Po pierwsze - gdyby ktos posadzic chial mnie o popieranie piractwa, to sprytnie odpowiadam ze powyzej nie podalem zadnych wykonawcow ani tez tytulow plyt ( kazdy amator moze nagrac swoja wlasna plyte i walnac ja do sieci ) ;-))) Po drugie - sa pewne perelki, ktore dla satysfakcji i rowniez z szacunku dla wykonawcy posiadam w oryginale. Plyty te kupuje poprzez internet ( karta platnicza MAESTRO ) z Australi - jezeli ktos chce to moge podac adres. Kupuje juz tak od ponad roku ( rowniez koncerty na DVD ) i zakupy wliczajac koszt przesylki sa tansze co najmniej o 30% NIZ U NAS W KRAJU !!!!!! A jezeli chodzi o konto to jak na razie nie mialem zadnych przykrych niespodzianek. Po za tym na tym "specjalnym" koncie umieszczam zawsze tylko tyle pieniazkow ile wynosza zakupy - jak to sie mowi, strzezonego Pan Bog strzeze, jak sie sam strzeze. Mam nadzieje ze zainteresuje was tym tematem i zapoczatkuje ciekawa dyskusYJE ;-) Pozdrawiam wszystkich, Rafal.
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Hello
![]() mnie zaciekawiles ... 1. co do piractwa to tajemnica poliszynela jest to, ze kazdy sciaga muzyke z Netu jak ma do niego dostep wiec nie mussiz szykowac wymowek - wazne bys na tym forum nie publikowal crackow, programow itp - wiesz co mam na mysli. 2. podaj mi namiary na strone gdzie kupujesz muzyke - powiadasz, ze wystarczy zwykle mayesto jakie wystawi mi moj bank, jezeli tak to sie pobawie w to 3. Do zeszlego tygodnia nie slyszalem roznicy pomiedzy muzyka. AudioCD nagrana z Mp3. Dla mnie bylo to takie samo jak oryginal. Jednak to sie zmienilo z chwila zmiany samochodu i sprzetu w grajacego na inny. Plyty ktore kiedys byly (nagrane z mp3 wysokeij jakosci) teraz nie nadaja sie do sluchania. Sa przytlumione i jakies takie dziwne(nie potrafie tego odkladnie okreslic) natomiast oryginal to oryginal - gra super. Robilem z ciekawosci testy - kompresowalem mp3 nastepnie z tego palilem audioCD i porwnywalem z oryginalem. Staralem sie robic wszystko tak by miec jak najlepsza jakosc. Niestety dla mnie to dwie rozne plyty !. Dodam, ze nie mam sluchu muzycznego ale jednak widze roznice. PS jakby co to przeniose to do offtopic ![]()
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 14.10.2002
![]() |
Ciekawy temat
Może więcej danych na ten temat
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Re: Ciekawy temat
Cytat:
![]() mozesz to sciagnac z DirectConnect lub eDonkey
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
![]() |
caly artykul na taki temat jest w bardzo fajny sposob opisany w nowym numerze CHIPa 11/2002.
ale zgodnie z obietnica podaje adres do sklepu z ktorego ja zamawiam : www.ezydvd.com.au natomiast ponizej adresy rekomendowane przez chipa ( podane w artykule ) : www.blackstar.co.uk www.fbo.com.au www.amazon.com - tego nie trzeba rekomedowac ;-)) --------------------------------------------------------------:o a jesli chodzi o siec : to w eDonkeyu wystarczy wpisac w wyszukiwarce : DTS Pozdrawiam
#6 |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Bardzo fajnie, ale żeby cieszyć ucho nagraniami w DTS lub HD-CD to trzeba chyba posiadać sprzęt (odtwarzacz) z odpowiednimi dekoderami.
O ile na moim stacjonarnym DVD widnieje logo DTS to niestety do HD-CD musiałbym kupić odpowiedni sprzęt. |
![]() |
![]() |
#7 | |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
![]() wiec narazie odpuszcze sobie chodz jestem ciekaw czy taka plyta nie ruszy na zwyczajnym CD jako zwyczajne audioCD
![]() |
#8 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Sluchajcie, HDCD to nie to samo co SACD ( wynalazek chlopcow od marketingu SONY ) !!!
HDCD to klasyczne Stereo o parametrach ( moge sie mylic ) 24bity / 96kHz. To wszystko zakodowane w DTSie, a wiec mozna odtwarzac na zwyklym DVD z dekoderem DTS ( ja tak to robie ). Mam Queen-Greatest Hits wlasnie w HDCD i w porownaniu z taka sama plytka ale wydana standardowo w AudioCD wypada jak NIEBO i ZIEMIA. Nawet moja matula ktora ma gust muzyczny taki sam jak filmowy ( oglada najczesciej seriale Venezuelsakie ;-)))) ), slyszy roznice. HDCD to konkurencja dla SACD, i uwazam ze jest lepszym standardem, bo nie wymaga nowinek sprzetowych tak jak w przypadku SACD, a jakosc jest porownywalna....
#9 |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Niestety fido muszę cię zmartwić. HDCD i DTS to są inne od siebie systemy i wymagają osobnych dekoderów. DTS (Digital Theater System ) jest systemem dźwięku przestrzennego używanego w np. w filmach i prawdopodobnie w P2P można znaleźć filmy z tym systemem. Ma on jedną wadę - w porównaniu np. z systemami Dolby zajmuje ok. 3 razy więcej miejsca.
Co do HDCD to poczytaj tutaj http://www.hifi.pl/php/slownik.php?tx=hdcd. Nie ma lekko bez odpowiedniego sprzętu nie będziemy się cieszyć lepszym dźwiękiem. Dodatkowo nie wiem czy się Ci coś pomyliło i prawdopodobnie myślisz o standardzie DVDAudio jeszcze mało popularnym lecz łączącym w sobie cechy dwóch standardów SDCD i właśnie HDCD za pomocą o wiele lepszych parametrów kodowania i próbkowania dźwięku 24 bity/96khz w odniesieniu do AudioCD - w tym przypadku jesteśmy w lepszej sytuacji ze względu na dużą i wciąż rosnącą popularność odtwarzaczy DVD. Ostatnio zmieniany przez paput2000 : 18.11.2002 o godz. 09:03 |
![]() |
![]() |
#10 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
![]() |
a moze adresy serwerów
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Artykul ten jest pobrany z strony www.hifi.pl
HDCD Skrót od słów High Definition Compatible Digital. Jest to opracowanie pozwalające poprawić niektóre parametry zapisu na płycie kompaktowej bez utraty kompatybilności ze standardem CD. Kompatybilność jest obustronna, co oznacza, że zwykłe odtwarzacze, które nie zostały wyposażone w dekoder HDCD, mogą odczytywać płyty HDCD (choć owocuje to minimalną zmianą charakteru brzmienia). System ten opracowała amerykańska firma Pacific Microsonics. Kompatybilność opiera się na tym, że dodatkowe informacje wykorzystywane przez dekoder HDCD są zatopione w samym sygnale fonicznym. Z puntu widzenia odtwarzacza bez dekodera HDCD te dodatkowe informacje to tylko bardzo cichy szum maskowany przez sam sygnał. Proces przygotowania nagrań HDCD zaczyna się od konwersji analogowo-cyfrowej wykonywanej z częstotliwością próbkowania 192 lub 176,4 kHz. Następnie sygnał jest konwertowany do częstotliwości próbkowania 96 lub 88,2 kHz i rozdzielczości 24 bitów przy pomocy specjalnych filtrów i poddany dalszej obróbce, po której uzyskuje się już sygnał o częstoliwości próbkowania 44,1 kHz właściwej dla płyty CD. W procesie tym można zmienić strukturę dynamiczną sygnału w zakresie najwyższych (Peak Extend) i najniższych (Low Level Range Extend) poziomów. Peak Extend w łagodny sposób ogranicza szczytowe wartości sygnału a Low Level Range Extend nieznacznie kompresuje sygnał w zakresie najniższych poziomów. W wyniku obu tych operacji można dopasować do możliwości zapisu CD sygnał o większej dynamice. Procesor HDCD wykorzystuje też zmienny filtr decymacyjny (antyaliasingowy), którego paramtery są na bieżąco dostosowywane do charakteru sygnału audio. Wykorzystany jest także specjalnie kształtowany dither. Na płytach HDCD w najmniej znaczącym bicie dodatkowo zapisany jest pseudo-stochastyczny szum, który niesie informację o sposobie kodowania HDCD (parametry Peak Extend, Low Level Range Extend oraz wybór filtru decymacyjnego). Najmniej znaczący bit nie jest jednak wykorzystywany na stałe dla potrzeb HDCD, a jedynie przez około 2-5% czasu nagrania. Według zapewnień Pacific Microsonic zaszyte w ten sposób w sygnale fonicznym parametry kodowania są całkowicie niesłyszalne. Odtwarzacze wyposażone w dekoder HDCD identyfikują i odczytują dodatkową informację zapisaną w najmniej znaczącym bicie, a następnie wykorzystują ją by rozszerzyć zakres dynamiki nagrania (chodzi o Peak Extend, Low Level Range Extend - wykonuje się proces odwrotny niż przy przygotowaniu nagrania) i wybrać parametry filtru decymacyjnego. Natomiast odtwarzacze nie wyposażone w HDCD nie są w stanie zinterpretować kodowania zapisanego w najmniej znaczącym bicie, a w konsekwencji nie mogą zmienić parametrów filtru ani rozszerzyć zakresu dynamiki i odtwarzają nagranie w takiej postaci w jakiej jest zarejestrowane na płycie, czyli z nieznacznie zmodyfikowaną strukturą dynamiczną.
#13 |
Wyjadacz ;)
![]() |
W takim razie padlem ofiara blednego nazewnictwa obrazu CloneCD
:-))))) Plik mial w nazwie HDCD, a tymczasem moj amplituner rozpoznaje cyfrowy sygnal z odtwarzacza DVD jako DTS. Tzn. moj Queen jest jednak wypalony w DTSie, a nie jak do tej pory uwazalem w HDCD. Pomijajac moja pomylke, niezmienia to faktu ze jakosc tej plyty jest niesamowita. To naprawde sie slyszy... PS. Papucie2000 !! Dzieki za skierowanie na dobry tor myslenia.. "...to wiedza czyni nas wolnymi..." Pozdrawiam. Rafal
|
|