![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.02.2004
![]() |
Liteon 32125W
Mam nagrywarke Liteon 32125W i od pewnego czasu robi sie takie cos:
zaczynam nagrywac plytke CDR i bufor napelnia sie tylko do 20%, zaczyna mugać na czerwono, teoretycznie nagrywa (bardzo dlugo), ale potem nie da sie odczytać takiej płytki. Raz na cztery-pięć prób uda się nagrać normalnie. Tak sie dzieje przy predkosciach od 12 w góre. Przy 4 i 8 nagrywa normalnie. Mam zainstalowane Via4in1, nagrywarka ma włączone DMA. Plyty CDRW nagrywa normalnie, nawet z predkoscia 12. Nagrywarka jest czyściutka, bo sprawdzałem. Mam biosa WBS2, ale przy WBS4 robiło sie to samo. Co jeszcze moge zrobić?? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Wgraj forceaspi 1,7 (pobierz z linku w moim opisie) A ty czyściłeś optykę lasera czy tylko popatrzyłeś?
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Przeczyscilem, ale zrobie jeszcze tak jak radzisz, chociaz to dziwne bo wczesniej tego nie potrzebowalem.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Niestety, tak jak sie spodziewalem ASPI nic nie dalo i dalej sie robic to samo
|
![]() |
![]() |
#5 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 09.08.2003
![]() |
Cytat:
podstawa jest wlaczenie dma dla dyskow twardych! sprawdz najpierw to
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Jest wszystko włączone, ale nie zaszkodziło sprawdzic jeszcze raz. |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.02.2004
![]() |
Witam serdecznie!
Jestem również posiadaczem LiteOn LTR-32125W i też mam prblemy (nieco może inne). Od jakiegoś czasu nagrywarka nie chce nagrywać z coraz większa ilością płyt CD-R (nawet takich jak Verbatim czy Dysan). Potrafi 20 minut "mieszać" i w końcu wywala komunikat "power calibration error". Trafi się oczywiście jakaś seria płytek (ostatio Dysan Black) co chodzą bez problemu, ale zaczyna mnie to irytowac. Ide kupowac płyty a facet myśli że jestem jakiś wybredniacha. Dodam że z płytkami RW nie mam żadnych problemów. Sterowniki ASPI prowidłowo zainstalowane, bios WBS4 (czyli ostatni). Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek porady. Pozdrawiam ! |
![]() |
![]() |
#8 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Prawdopodobnie Twoja nagrywarka ma zabrudzoną optykę (soczekę lasera). Weź rozbierz napęd i lekko przeczyć soczewkę, najlepiej patyczniek do uszu nasączonym lekko czystym spirytusem.
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.02.2004
![]() |
![]()
Dzięki Ci SEBAw za szybką reakcję i poradę. Niestety pomimo wyczyszczenia soczewki (zgodnie z Twoimi wskazówkami) sytuacja nie zmieniła się ani trochę. Dalej muszę się "wstrzelić" w jakąś serię płytek i na nich jadę. Ostatni przykład Verbatim Data Life (2,20 zł za sztukę) wyrzyciłem a Platinium (1,80 zł za sztukę) "śmiga ino furczy" I gdzie tu sens ....
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Data rejestracji: 29.06.2002
![]() |
może po prostu update biosa.... sam miałem Litka 32125W podrasowanego na 48125w [czy cośw tym stylu]. Wszystko śmigało jak należy... ponadto jak miałem 32125W to przeważnie wgrywałem każdy nowy bios jkai się pojawił. Zresztą taka to dola nagrywarek, że teoretycznie powinny nagrywać każdą płytę.... No ale co zrobić jak nagrywarka nie widzi co wypala !? Dziwna sprawa...
|
|