![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.03.2005
![]() |
Błędy nagrywania ISO (TAO/DAO/ZAMYKAĆ/WERYFIKOWAĆ?)
Chodzi mi o nagrywanie plikow (np. avi) na cd-r
Dotychczas nie uzywalem weryfikacji nagranej plyty w Nero, ostatnio po nagraniu wywalilem pliki z dysku, po kilku dniach probujac odtwarzac film czy skopiowac plik .avi - wyrzucilo blad - plyta uszkodzona. 1/ Czy warto robic weryfikacje nagranej plytki (strasznie dlugo schodzi a nagrywarke mam w tej chwili "zamiejscowo")? 2/ Ma znaczenie niezamkniecie plyty? 3/ Tryb DAO czy TAO? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
osobiscie preferuje DOA i zamykanie plyty
inne przypadki baaardzo zadko i tylko w multisesji weryfikacji nie przeprowadzam bo szkoda mi czasu, ale zawsze po nagraniu wkladam plyte spowrotem i sprawdzam czy plyte da sie odczytac (nie czy pokaze mi pliki tylko czy np film pojdzie i to na poczatku na koncu) - zajmuje mniej czasu a praktycznie daje pewnosc ze wsio jest ok (zadki sa przypadki powaznego uszkodzenia plyty gdzies w polowie, zdecydowanie zadsza niz fakowe wypalenie calej plyty) najwazniejsze zas - alic na pozadnych plytach, ale i to nie zwalnia z obowiazku choc pobieznego sprawdzenia czy plik da sie odczytac |
![]() |
![]() |
#3 |
Team Member
![]() Data rejestracji: 14.05.2002
![]() ![]() ![]() |
1. w zasadzie nie, no chyba, że nagrywarka ma już parę dobrych lat lub zdarzały się błędnie nagrane płyty za jej pomocą
2. dla zwykłych danych nie (poprostu możesz potem coś dograć do płyty). Natomiast jesli nagrywasz płyte AdioCD to zamkaj sesję 3. DAO
![]() |
#4 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.03.2005
![]() |
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
|
|