![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.09.2003
![]() |
Win Xp i problemy z szybkoscia
Mam problem nastepujacego typu posiadam kompa z dwoma systemami win 98 i win xp prof gdy nagrywam z maksymalna predkoscia na win 98 to nic sie nie dzieje moge włanczac programy słuchac muzy itp. natomiast na xp system jest bardzo obciażąny podczas nagrywania nic nie moge robic nawet najprostsze program z ledwoscia daja sie właczyc gdy ogladam obciazenie procka to wiekszosc jest przez program do nagrywania w moim przypadku nero ale ta sama wersja nero jest zainstalowana na 98 wiec nie wiem w czym moze tkwic przyczyna
Z góry dzieki z info jak rozwiazać ten problem bo mam zamiar kupic sobie jeszcze nowsza nagrywarke teraz mam Teac 24x10x40 a boje sie ze jak kupie 52x32x52 to i tak bede nagrywał z maksymalna predkoscia 16x pod xp gdyz wiekszosc czasu siedze na tym systemie. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.08.2002
![]() |
Podaj wicęj szczegułów;
Jak procesor, ile pamięći itd... No i podstawowe pytanie czy dma w winxp włączone? 2 pytanie po co nagrywasz z max prędkością? To sie nie opłaca. poczytaj sobie posty na ten temat. |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
wiec procesor Athlon Xp 1800+ Ram 256 DDR
na 1 kanale ide dwa dyski twarde 120 gb Baracuda V Master i 60 GB Baracuda IV na drugim kanala DVD jako master i nagrywarka Teac 24x10x40 jako slave a co do DMA jest (chyba) właczone a sprawdzałem to w menadżerze urządzeń ale moge sie mylic czy tam sie sprawdza tak czy tak prosze o info na temat dma dodam ze na poczatku po zainstalowaniu xp wszystko chodziło ok moze teraz jakis program cos powyłaczał testowałem tez na alcoholu i tez zwalnia |
![]() |
![]() |
#4 |
Godzina 5-ta minut 30-ści
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
Pisałem przed chwilą odpowiedź, ale chyba nie doszła. Sorki jak będą dwa moje posty, ale sieć mi dziś coś szwankuje.
Co do DMA to pod XP sprawdzisz to tak. Mój komputer - właściwości -sprzęt - menedżer urządzeń - kanały IDE - podstawowy i pomocnicczy - włąściwości i tam sprawdzisz DMA. Poza tym spróbuj powyłączać programy w trayu. Sprawdź, czy nie masz włączonego antywira. Możesz też spróbować podpiąć nagrwarę, jako master. XP jest pamięciożerny i zawsze przy 256 MB Ramu będzie chodził wolniej niż Win 98. Przerabiałem to i dopiero zmiana pamięci na 1 kość 512 MB pomogła. Zresztą, jak słusznie zauważył kolega nie ma sensu nagrywać z maksymalną prędkością. No i dwa systemy. Ja też miałem kiedyś Win Me i WIn XP. Były tylko same kłopoty. Teraz mam samego Xp i wsio chodzi oki. Pozdr.
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.04.2003
![]() |
Witam na forum
![]() Problem poważny, mam go również, i raczej nic nie dadzą wasze rady ![]() Mam Lite-On 52327S i chodził ( wypalił gdzieś ze 250 płytek ) i nagle nie chce większej prędkości niż 16, dziala w trybie PIO, i jakoś nie chce sie zmienic, sprawdzałem w alkoholu ( rozpoczął na 18 i tak mniej wiecej jechał cały czas ), wyłączyłem wszystkie bajery, prędkość max 16x, tryb DMA nie chce sie uruchomić. Obciążenie procka to 50% ( P4 3.0 GHz, 512 DDR 400 ). Nagrywarka podłączone jest pod drugi kanał IDE, jako master jako slave jest DVD Teac - i działa w DMA. A z tym litkiem to nie wiem... Jest ustawione na "DMA jeśli można"... i za bardzo nie chce się problem rozwiązać... Niby nie robi to różnicy ale strasznie irytuje... pozdr. |
![]() |
![]() |
#6 |
Godzina 5-ta minut 30-ści
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
A nie grzebałeś coś w biosie?
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" |
![]() |
![]() |
#7 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 31.07.2003
![]() |
Spróbuj usunąć kanał ide w menadżerze urządzeń i restart. Po resecie kanał zainstaluje się na nowo i powinno być ok. Miałem tak kiedyś w win2k gdy na chwilę podłączyłem stary dysk w pio4 razem z cd-romem. Ustawienia w biosie nie mają żadnego znaczenia ponieważ windy oparte na NT nie korzystają z ustawień biosu.
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki Legam zrobiłem jak napisałes i juz wszystko chodzi ok a juz myslałem ze format
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.04.2003
![]() |
Wielkie dzięki wszystko dziala
![]() |
![]() |
![]() |
|